Wild Atlantic Way: Irány a Burren-vidék és Clare-megye
2019. május 04. írta: Kelta Vándor

Wild Atlantic Way: Irány a Burren-vidék és Clare-megye

Road trip ajánló öt teljes napra

Ez, a Wild Atlantic Way (2500km hosszú útvonal Írország nyugati és déli partvidékén) mentén fekvő nyugati megye az óceánba szakadó, függőleges sziklafalairól, a Moher sziklákról ismert leginkább. Felkapott régiónak tűnik, ugyanakkor sokan inkább csak átrobognak rajta a délebbi Kerry-megye irányából Galwaybe, és onnan Connemarába tartva, vagy éppen fordítva...Pedig igazán megérdemli a figyelmünket. Ráadásul, mivel Dublinból 2 óra alatt autópályán elérhető, bátran ajánlom pár napos autós túrára azoknak, akik csak 5-6 napra érkeznek az Ír-szigetre és kimozdulnának a fővárosból. Jó szervezéssel és időzítéssel ebben a kicsiny megyében sűrítve fellelhető az esszenciája Írországnak. Főszezonban és a nyári időszakban persze érdemes figyelni a legnépszerűbb látnivalóknál, hogy kora reggel érkezzetek, és biztosan megelőzzétek a turistabuszok tömegét.

p1060673.JPG

Ha szerettek csillagtúrázni, vagyis inkább egy helyen állomásoznátok, javaslom, hogy a Doolin-Ennis-Quilty háromszögben szálljatok meg valahol. Ha jobban szerettek minden nap haladni, és új helyeken ébredni, akkor válogassatok az alábbi napi programokból kedvetekre. Dublinból jövet elsőként közelsége miatt maga Galway városa is ideális szálláshelynek, ami ugyan Galway-megyéhez tartozik, de ha a várossal telitődtetek, innen bátran csatangolhattok dél fele tovább. Én most az egyszerűbb követhetőség kedvéért az utazós road trip verzióra ajánlok nektek öt napnyi programot.

keltakereszt.jpg

Fotó: Wallner Tamás

Első nap:

Dublinból érkezve (vagy akár Galwayből indulva) délre tartsatok az N67-esen. Kinvarra előtt Dungaire vára őrzi a Galway-öböl bejáratát. 15-20 perc elég körbejárni és néhány fotót készíteni, miközben az elsőket szippantjuk magunkba a sós óceáni levegőből. Ha persze mar másfele is jártatok Írországban, ez talán csak egy romos vár lesz a sok közül, de legelsőnek csodálatos élmény lehet az öblöt őrző vártorony. Innen ugorjatok el a Corcomroe Abbeyhoz. Mellette, az L1014-es úton ott van nagyon közel a Hazel Mountain Choclate Factory kávézója is, ahol megpihenhettek utána egy kávéra. Kifejezetten jól jön, ha esős idő van, és talán el is áll, mire végeztek a csokoládécsodákkal. A közelben még pont útba is esik a Poulnabrone dolmen és a Caherconnel Stone Fort.  

p1060539.JPG

p1060552.JPG

dolmen1.jpg

Fotó: Wallner Tamás

Innen aztán több lehetőség is van folytatni a napot:

A) bevállalósabbak a Fanore-tól induló Blackhead Loop Trail-en be is teljesíthetik a mai nap hátralevő részét. Ez a Burren karsztvidék egyik legszebb túrája fantasztikus kilátással az Atlanti-óceánra. A Blackhead Loop ösvény a Fanore Beach parkolóból indul és oda is érkezik vissza. Táv: 18km-es vagy 26 km-es verzió; Min. 4-5 órával tervezzetek. A hosszú nyári napokon, amikor 11-ig világos van, simán belefér délutánra, télen viszont kb. egész napos program...

img_7620.JPG

B) Akik nem ennyire elszántak, de túráznának, választhatják a Lough Avalla Farm Loop-ot is, az csak 8 km hosszú (max. 2,5-3 óra), és szintén tipikus Burren-túra, még ha ez nem is az ócean felett fut, hanem a Burren Nemzeti Park szívében. (lásd térkép)

burren.jpg

Wallner Tamás fotója a tipikus Burren-vidékről

C) Aki pedig nem szívesen túrázna, de egy csodaszép kertben azért elsétálgat, az egyszerűen guruljon tovább az Caherconnel erődtől a Burren Parfümeriába: napsütéses tavasz és nyár a legideálisabb hozzá persze, mesebeli teaszobájuk van és egy ismertető dokumentumfilmet is levetítenek a látogatóknak. A hangulata és a vendéglátás ízig-vérig Írország!

D) És ha éppen nagyon esős napot fognátok ki - ami óceáni vidéken nyáron is gyakran előfordul -, akkor az Aillwee-barlang lehet egy megoldás a túrázás helyett.

img_7543.JPG

(Erre a legelső napra ajánlott helyek narancs színnel vannak jelölve a térképen. Mindegyik felsorolt garantáltan nem fér bele egy napba, ezért is van több verzió a nap második felére, szóval válogassatok!)

Második nap

Irány Doolin, és innen komppal vagy hajóval a kietlen, sziklák fedte és hullámok ostromolta Aran-szigetek. A három sziget (Inishmore, Inishmaan és Inisheer) azért is különleges, mert lakói - elszigeteltségük miatt is - máig meg tudták őrízni az ír nyelvhasználatot. A három szigetből talán a legnagyobb sziget, Inishmore a legnépszerűbb, ahol a kelta Dun Aengus erődöt mindenképpen keressétek fel. Ez a vaskori kőépítmény 100 méterrel az Atlanti-óceán fölé magasodva figyel a sziklaperemen. Az egész napot el tudjátok a szigeten tölteni, napi 10€ körüli összegért lehet kerékpárt is bérelni, szóval autóval teljesen felesleges átkompozni. Persze van olyan hajójárat is, amelyik több szigeten is megáll, úgy mindenhol tudtok gyalogtúrázni is egy keveset. A komphoz itt találtok infot és menetrendet. (Jó tudni, hogy az Aran-szigetekre egyébként Galwayből is el tudtok jutni.)

aranszk.jpg

Fotó: Pier House Aran

(Az erre a napra ajánlott helyek kékkel vannak jelölve a térképen. Aki esetleg a Moher-sziklákat szeretné hajóval megcsodálni, az eleve úgy tervezze a szállását, hogy másnap is innen Doolinból induljon majd neki.)

Harmadik nap

A mai első állomás a Moher-sziklák még kora reggel. Itt persze véletlenül se elégedjetek meg azzal, hogy kisétáltok a partra a látogatóközponttól és lőttök pár fotót. Tervezzetek be egy túrát végig a sziklaperem tetején: minél jobban eltávolodtok a látogatóközponttól, annál kevesebb embert találtok majd az ösvényen és annál lélegzetelállítóbb kilátást. A sziklafalak 214 m-rel magasodnak függőlegesen a végtelen Atlanti-óceán fölé. Túrázásra Hag's Head is egy jó célpont lehet a déli oldalon Liscannor városánál. (Mint az előző napnál már említettem, aki esetleg hajóról, a vízszintről szeretné megcsodálni a sziklafalakat, az ma is Doolinból induljon neki. Infok a hajókhoz itt  , itt és itt is, de ha legjobb, ha rákerestek magatok, mert számos cég van.)

p1060720.JPG

Akár szárazon, akár vízen végeztek a Moher-túrával, innen dél fele az óceán mentén haladjatok tovább. Miltown Malbayben főutcáján számos éttermet és pubot találtok, egy vacsorára itt érdemes megállni.

img_7656.JPG

(Az erre a napra ajánlott helyek rózsaszínnel vannak jelölve a térképen. Persze ha valami kimaradt az első napból és még marad időtök, azt is betervezhetitek az estére.)

Negyedik nap

Ma irány a Loop Head félsziget. Kilkee egy helyes kis üdülőváros az északi oldalon, ha kávézni szeretnétek, még itt tervezzétek be, mert később nem lesz rá lehetőség. Innen egy ugrás a Kilkee Cliff Walk, igazából a város nyugati végéből indul az ösvény. Mivel a félsziget legvégén is látványos sziklafalak várnak rátok, így ha egész napra csak egyetlen sétához van kedvetek, akkor ne itt, hanem a világítótoronynál menjetek körbe a túraúton, fenséges a látvány.

img_7602.JPG

A félszigeten a fokra tartva kis, keskeny utakon kanyarogtok majd végig, néha átengedtek majd 1-2 tehéncsordát is az úton..szóval csak a szokásos ír csúcsforgalom...:-) Ha lehet, álljatok meg Bridges of Rossnál is, és persze kint a fokon a világítótoronynál túrázzatok egyet a félsziget peremén az óceán felett. Carrigaholtról indulnak a delfinnéző hajós túrák, ez életreszóló élmény lehet minden korosztálynak, főleg gyerekekkel. Ha valaki menne ilyenre, ezen a linken tudtok náluk előre foglalni. így azonnal van mihez igazítani a többi programot is. Loop Headről itt írtunk korábban, és itt találtok a félszigetről egy térképet egyéni tervezéshez. (Az erre a napra ajánlott helyek lilával vannak jelölve a road trip térképen.)

carrigaholt.jpg

Fotó: Wallner Tamás

Ötödik nap

Az óceántól mára már búcsút veszünk, elindulunk vissza kelet felé. Felfedeznivaló itt is akad persze bőven: a Burren Nemzeti Park területe UNESCO Világörökség, és még ez is Clare-megye. A Burren az egyik legkülönlegesebb karsztvidék a világon. Többféle túra közül is válogathattok, hogy magatokba szívjátok a hangulatát akár önállóan, akar vezetővel vágnátok bele. Az igazán szép részeihez persze gyalogolni kell.

wt_001_bunratty.jpg

Fotó: Wallner Tamás

Utána viszont lehet pihenni, mert a nap hátralevő részére az autós megállókat kedvetekre választhatjátok meg. A térképre betettem pár ötletet hozzá: Ennis Friary, Clare Abbey, Dysert O’ Dea Castle, Knappague vára már mind-mind rövidebb megállói lehetnek egy autós túrának.

Bunrattynál egy várat és egy egész kis skanzent is találtok. Ez főleg gyerekekkel lehet érdekes, mert számos ősi mesterséget is kipróbálhatnak itt, pl. kovácsolhatnak, vesszőt fonhatnak kedvükre: 

wt_003_bunratty.jpg

wt_002_bunratty.jpg

Bunratty Folk Park fotók Wallner Tamástól

Innen Limericken keresztül autózhattok leggyorsabban vissza a fővárosba. Hazafele Nenagh városa egy kávéra vagy Dunamase vára egy sétára kikapcsol majd a monoton autópályázásból, érdemes megállni.

dsc03726.JPG

(Az erre a napra ajánlott helyek zölddel vannak jelölve a térképen.)

Fontos tudnivalók a road triphez:

Hogy hogyan készüljetek egy írországi látogatásra, ha még sosem jártatok erre, azt itt már alaposan összeszedtem, így ezt most nem ragoznám tovább. Maga Clare-megye felfedezéséhez készítettem egy térképet is napi bontásban, amit ezen a linken találtok. Ha a bejelölt látnivalóra kattintotok, a felugró kis ablakban megjelenik a releváns info és sokszor egy-egy link is.

p1060536.JPG

Szállást pl. itt, itt és itt tudtok könnyen találni. Amennyiben kinéztetek egyet, érdemes közvetlenül írni nekik, sokszor úgy egyénre szabottabb ajanlatot kaptok, mint foglalási rendszeren keresztül. A tapasztalatom az, hogy a kis családi, eldugott B&B-kben a szállásokat készpénzzel tudjátok leginkább fizetni. Ezt érdemes már előre tisztázni az adott hellyel, hogy ne világvége helyszíneken kelljen bankautomatát keresgélni majd a legelésző birkák között...LOL:-)

Fontos, hogy mindenki a saját ritmusához, érdeklődési körének megfelelően tudja variálni és alakítani a felsorolt programokat, ez az túraleírás inkább csak egy összefoglaló arról, mennyi lehetőséget kínál csak ez az egy atlanti megye is. És akkor nincs is más hátra: indulás, kalandra fel, vár a szélszaggatta County Clare és a vadregényes Atlanti-partvidék:-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr9714799874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása