Mizen Head
2020. augusztus 17. írta: Kelta Vándor

Mizen Head

A Wild Atlantic Way 2500 km hosszan kigyózik végig ki és be az Ír-sziget déli és nyugati oldalán elhagyatott öblök, elfelejtett ès ismertebb félszigetek nagyon keskeny útjain. Júliusban a legdélebbi szakaszára látogattunk el, a Mizen-félsziget fokához.
p1110219.JPG
Itt, a Mizen-félsziget végénél találkoznak össze ennek a zöld szigetnek a nyugati és déli partvidékéről èrkező óceáni áramlatai , ezért a hullámok hatalmas erővel ostromolják a sziklákat. Kint a fok legvégén van egy kis ködjelző állomás, ami már több, mint 100 éve, 1906 óta segíti a hajósokat ezen a veszélyes, sziklákkal telített partszakaszon. Egy kis tengerészeti múzeum is működik itt, ami sajnos nekünk pont nem volt nyitva. Pedig állítólag van benne egy régi Marconi rádiós szoba is, meg egy méretarányosan kicsinyített makettje a Fastnet Rock világítótoronynak. Az igazi legdélebbi pont egyébként a tengerben pont ez az említett, egész kicsiny Fastnet szikla a ráépített világítótoronnyal. Tiszta időben nyugati irányban kivehető a sziluettje is a láthatáron innen Mizen Headről is.
p1110221.JPG
Maga Mizen Head van ugyan elkönyvelve a legdélebbi pontnak a ‘szàrazföldi’ Írorszàgban, de igazábòl nem ez az, hanem egy Brow Head nevű fok innen 3,8 km-re! Ez csak ismertebb ès felkapottabb, persze nem hiàba, mert a látvány és a gyaloghíd is bőven megér egy látogatást! A földrajzkönyvek egyébként legtöbbször Malin Headtől (legészakabbi pont) Mizen Headig emlegetik és számítják az Ír-sziget hosszát.
p1110205.JPG
A félsziget foka szinte különálló sziget, de csak szinte:  egy mély sziklaszoros választja el a szárazföldtől, ezt íveli át a gyaloghíd. Ha átérünk a hídon, és felmászunk a lépcsőkön, itt fent a ködjelző épület melletti teraszon érdemes igazán elidőzni és csak csodálni a látványt és élvezni a párás, óceáni levegőt! Ha szerencsétek van ès nagyon figyeltek, akár bálnák vonulását is lehet látni a partról. Kitettek hozzá egy kisokost is, melyik fajra mi jellemző, miről lehet felismerni, melyiket látod éppen.  Itt is a segédlet:
mizen05.jpg
mizen06.jpg
Amikor átvàgtunk a hídon, alattunk pont egy fóka úszkált megfelelő napozóhelyet keresgélve, néha el is tűnt a mélységben, ami azèrt volt csalóka, mert fentről teljesen áttetszőnek tűnt a víz. Nyilván nem volt az, és mèly is volt.
p1110207.JPG
A Mizen-híd ködös időben nagyon misztikus hely, így az se tántorítson el senkit, ha nincs szikrázó napsütés, mire kiértek idáig. Ha túl viharos, szeles az idő, úgyis lezárják, de ködben még nem feltétlenül! Mivel nekünk kaotikus Covid19 utàni àllapotok uralkodtak itt júliusban, nem tudok beszàmolni róla, mi a normàl menete a látogatásnak:-) Akkor kezdett éppen minden múzeum, látogatóközpont kinyitni. Egy biztos, ha Nyugat-Corkban is kalandoztok, amikor Írországban utazgattok, ezt a helyet mindenképpen tervezzétek be! (Itt kutakodjatok aktuális részletekért: https://mizenhead.ie/visitor-information/opening-times/ . A látogatásra 1,5-2 órát érdemes betervezni.)
mizen03.jpg
p1110209.JPG
Érdemes utàna egy keskeny úton tovább kiautózni a szomszèd fokon fekvő Three Castle Headre is! Ez egy rövid, 1-2 órás gyalogtúra, gyönyörű kilàtàssal, magas sziklák tetején túrázva az óceàn felett. Ès ha kicsit is jó idô van, vagy egyszerűen van kedvetek egy hosszú fövenyen mezítlábasan gyalogolni vagy szörfösöket figyelni, akkor a közeli Barley Cove Beachre is kanyarodjatok le. A gyerekek nagyon fogják èlvezni a homokdűnéket vagy az átfolyàsokban a rákokat, medúzákat figyelni. Body boardot is érdemes vinni hullámlovagláshoz, ilyen partokon a legjobb! Nézzétek milyen jó kis hangulata van:
barleycove01.jpg
Ez a hàrom program így kombinálva egy teljes napi program itt a Mizen-félsziget végében. Szerintem piknikkel érdemes előre készülni, mert egyrészt kevés olyan hely van, ahova be lehetne ülni, másrészt könnyen elrepül itt az idő a sok kisebb túràval, harmadrèszt így be vagytok biztosítva, ha megtetszik a part (vagy pont kusüt a nap) ès szívesen maradnátok a tervezettnél tovább. Jó felfedezéseket nektek!
Megközelítés:

Mizen Head Sat. Nav. a parkolóhoz: 51°27′07.24″N 09°48′33.54″W

Three Castle Head Sat.Nav a parkolóhoz: 51°28′43.55″N 09°48′54.18″W

Barley Cove Beach Sat. Nav. a parkolóhoz: 51°28′21.5″N 09°46′04.76″W

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr4116102860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása