Irány a Djouce!
2020. augusztus 05. írta: Kelta Vándor

Irány a Djouce!

A Smaragdszigetet sok különféle módon lehet felfedezni: autóval, kerékpàron, sőt még a csatornàkon hajózva lakóhajóval is. Az egyik legjobb módja szerintem mégis az, ha gyalog is túráztok legalább egy keveset, akárhova is vetődtök rajta. Így az eldugottabb részek is megmutatják magukat. 
p1110456.JPG
p1110458.JPG
p1110446.JPG
A Dublintól délre fekvő Wicklow-hegység lankás vonulatairól, tőzeges talajáról ismert, és az egyik legnépszerűbb terep a túrázásra. Rengeteg hosszabb, rövidebb útvonal közül lehet válogatni mindenkinek erőnléte és kedve szerint. Ezek közül is a Djouce (725m) az egyik legkönnyebben megközelíthető csúcsa, ráadásul impozáns látvánnyal is jutalmazza a túrázót. Tiszta időben akár Wales partvonala is látszik innen. Persze mint láthatjátok, nekünk nem ilyen volt, azért a júliusi párában a Wicklow Head világítótornyai felsejlettek még valamennyire, és az Ír-tenger is megmutatta magát a gyorsan rohanó felhők között. Na de Wales, az nem volt sehol!! :-)
p1110448.JPG
p1110449.JPG
p1110452.JPG
Talán kevesen tudjàk, hogy korábban ez az egèsz hegy is a festői Powerscourt-birtok része volt, ami igazából légvonalban 10 km-re fekszik innen, és a hegy északi oldalán bújik meg. Aki nem járt még ott, mindenképpen ejtse útba azt is!
p1110455.JPG
p1110445.JPG
A Lough Tay (a Guinness-tó, most kissé megdagadva a sok nyári esőtől, lásd előző fotó) feletti J.B. Malone parkolótól indul a túra, az elején a 130 km hosszú Wicklow Way egy rövid szakaszán mászunk. A hegyre vezető gyalogút régi vasúti talpfákból épített fapallós lépcsőkkel és ösvénnyel van kirakva, nem is lehet eltéveszteni! Azért a gerincszakasz után figyeljetek, mert a legvégén az épített Wicklow Way elkanyarodik és a Djouce csúcsára már egy teljesen mezei, hegyi ösvény vezet fel.
p1110447.JPG
p1110451.JPG
p1110454.JPG
Ha valaki hosszabb túrára vágyik, a Powerscourt-vízesést is beiktathatja egy egèsz napos körbe, nyilván akkor a táv, a szint is jóval többre jön ki és egy egész napot kell rászánni erre a kirándulásra.
p1110453.JPG
img_0945_2.jpg
*******
Egyéb ajánlott látnivalók a környéken, amivel érdemes összekötni a kirándulást, ha egy egész aktívabb napra terveztek programot: Powerscourt-birtok; Glendalough; Enniskerry városa, Kilruddery-birtok; Bray és Greystones; Wicklow Head Cliff Walk és világítótornyok; Wicklow városa; (Persze mindenki kedve és érdeklődése szerint válogasson, mert ezekből max. 2-3 férhet bele egy Dublin környéki autós napba.)
És aki további egy napos kirándulásokra is kíváncsi az ír fővárosból indítva, ahhoz itt vagy itt talál újabb ötleteket.

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr6116099168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása