Tőzeges ösvényeken: Connemara
2016. február 12. írta: Kelta Vándor

Tőzeges ösvényeken: Connemara

dsc_0245.JPG

Connemara sokak szerint az Ír-sziget legvadabb és legérintetlenebb része. A kisebb hegyekkel, tőzeglápokkal és tavak labirintusaival szabdalt vidék híres zord időjárásáról, szép időben azonban kevés jobb hely van a szigeten egy kis hegyi kiránduláshoz. Egy-két korábbi posztunkban (Az Aughnanure kastély; Clifden Castle; Kylamore Abbey) írtunk már néhány itt található érdekességről, most számba veszek még néhány eddig nem említett helyet is.

7.jpg

Roundstone kikötője (forrás: O'Dowd's)

Roundstone kisvárost elsősorban az itt letelepedett művészek és galériáik miatt érdemes meglátogatni, de már az idevezető keskeny, kanyargós, tengerparti autóút is lenyűgöző tájon vezet keresztül. A városkától 2-3 km-re nyugatra fekszik két csodás, egészen fehér homokos tengerpart: Dog’s Bay és Gurteen Beach, melyek napsütéses időben türkiszkék vizükkel a Karib-térségre emlékeztetheti a kirándulókat, de vigyázat: a látvány persze csalóka, vízbe merészkedni még nyáron is inkább csak neoprénben ajánlott, főleg a déli, mediterrán vízekhez szokott melegvérűbb utazóknak :)

dogs_bay.jpg

Dog’s Bay és Gurteen Beach (forrás: Connemara.net)

Akit érdekel a lazacfüstölés, annak érdemes ellátogatnia a Connemera Smokehouse-ba is, mely egy egészen kicsi családi vállalkozás Ballyconneely település tengerparti mólóján. Nyáron (általában hetente egyszer, szerda délutánonként tartanak bemutatót) megnézhetjük a lazac feldolgozásának fázisait, és a végén meg is kóstolhatjuk ezeket az ínyencségeket. Helyet azonban érdemes előre foglalni (link a poszt végén). 

Ballyconneely-tól nem messze szintén elképesztően gyönyörű tengerpartok sorakoznak Mannin Bay környékén, ahol ráadásul nagy valószínűséggel senkivel se fogunk összetalálkozni kószálgatásaink során.

mannin.jpg

Mannin Bay (forrás:Tridentholidayhomes.ie)

Túrázósabbaknak szerintem kötelező megmászni a Connemara Nemzeti Parkban található Diamond Hill-t, ami egy remek bevezető kirándulás lehet Connemara hegyeihez. A túrát a Letterfack kisvárosban levő látogató központból érdemes kezdeni, innen egy végig jelzett ösvényen kapaszkodhatunk fel a hegyre. A tőzeglápos részek felett mindenhol fapallók vezetnek át. A táv kb. 10 km, 400m szintkülönbséggel, a csúcson ez a látvány fogadja a kitartó mászókat:

connemara_1.jpg

ballynahinch_castle.jpg

Diamond Hill (forrás: Connemara.net)

Gyakorlottabb túrázók felkereshetik a Maumturks-csoport hegyeit is. Itt azonban már lényegesen nehezebb a terep, még kedvező időjárás mellett is nehéz a tájékozódás, így ködös, felhős időben inkább ne próbálkozzunk itt.

A jégkorszakban Connemara felszínét is gleccserek formálták, melynek legszembeötlőbb maradványa Írország egyetlen fjordja, a Killary fjord. Bár méreteiben messze nem vetekszik a norvég fjordokkal, szépségével igen. Leenaun városkából hajókirándulások is indulnak ide rendszeresen (szintén érdemes előre tajékozódni a hajóindulásokról és foglalásról: http://www.killaryfjord.com/). A fjord vízében számos úszó lazac- és kagylófarmot is láthatunk.dsc_0255.JPG

Killary fjord

A Corrib-tó partján Írország egyik leglátványosabb várkastélya, az Ashford kastély fekszik. Az eredetileg XIII. században épült anglo-normann vár folyamatosan változott az évszázadok átépítései következtében. Jelenleg egy ötcsillagos szállodaként üzemel, mely olyan híres vendégekkel is büszkélkedhet, mint Ronald Reagan, Brad Pitt, Quenn Mary, Oscar Wilde stb. A kastélyról itt is olvashattok bővebben: http://www.lakedistrictheritage.ie/Cong/ashford.html

bem.jpg

Ashford kastély (forrás: BME Ireland)

Végül pedig a kevésbé ismert Inishbofin-szigetet is muszáj megemlítenem. Itt is gyönyörű tengerparti séták, fehér homokos tengerpartok és ősi, egészen elhagyatott romok maradványai várnak ránk. A cromwelli megszállás idején épült egy egészen érdekes csillag alaprajzú erőd is, ahol magas rangú katolikus egyházi személyeket tartottak fogva, majd deportáltak innen a Nyugat-indiai-szigetekre. Később védelmi szerepe volt az erődnek, az angolok innen tarthatták szemmel a környéken garázdálkodó francia kalózokat. A sziget meglátogatására remek alkalom lehet a május elején rendezett művészeti fesztivál.inishbofin_2.jpg

Inishbofin szigete (forrás: Inisbofin.com)

Connemarában járva számos, mára már teljesen elhagyatott, XIX. sz-i épület romjaira is ráakadhatunk. A térség különösen sokat szenvedett a krumplivész után az ún. nagy éhínség idején. Sokan az éhhalál elől menekülve az amerikai emigrációt választották, minek következtében az ország lakossága pár évtized alatt (a XX sz. elejére) kevesebb mint a felére csökkent.

dsc_0239.JPG

Bejegyzéseinket térképszerűen is megtalálhatjátok, így ha a szigeten kirándultok, könnyedén eldönthetitek, merre vegyétek az irányt, hogy kedvetekre való látnivalókat, helyeket találjatok (a lista persze nem teljes, folyamatosan bővítjük, ahogy hétről hétre jelennek meg az újabb posztjaink):

Referenciák, további linkek:

http://www.smokehouse.ie/smokehouse-tours/

http://www.buildingsofireland.ie/niah/search.jsp?type=record&county=GA&regno=30402719

http://keltavandor.blog.hu/2015/08/06/csavarogj_velunk_te_is

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr778383530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása