Loop Head és az óceán: egyik sincs a másik nélkül
2019. március 01. írta: Kelta Vándor

Loop Head és az óceán: egyik sincs a másik nélkül

A Wild Atlantic Way a világ egyik leglátványosabb autós útvonala, mely Írország nyugati és déli atlanti partvidékén 2500 km hosszan tekereg. Egy ilyen hosszú partszakasz rengeteg lehetőséget rejt magában, és ha kicsit is szerettek utazásaitok közben a fő csapásiránytól letérni, akkor Loop Head félszigete nagyon nektek való hely lesz. Ugyan szervesen a Wild Atlantic Way része, mégis sokan elszáguldanak mellette északra (vagy éppen délre), az ismertebb régiók fele tartva.

img_7592.JPG

Loop Head 25 km mélyen lóg bele az Atlanti-óceánba, és ez persze az időjárását is szeszélyessé és változékonnyá teszi. Hogy nekünk pont kék ég és verőfényes napsütés adatott meg itt februárban, azt különleges ajandéknak veszem:-)

img_7602.JPG

A Moher-sziklákról is ismert Clare-megye legnyugatibb pontja maga a Loop Head-félsziget foka, ahol egy világítótorony is vigyázza a lélegzetelállító óceáni naplementéket. Persze menjetek be, másszatok fel rá és nézzetek onnan is körbe (mi ezt azon egyszerű oknál fogva nem tettük meg, mert a téli szezonra zárva tart, és majd csak március végén nyit újra).

p1060592.JPG

p1060669.JPG

Loop Headen a legjobban akkor jártok, ha kiszemeltek magatoknak legalább egy rövidebb parti túraútvonalat, mert az autóútról rejtve marad a vadabb arca. A legegyszerűbb persze a félsziget legvégén leparkolni magánál a világítótoronynál és körbesétálni a sziklaperemen. 1,5-2 km-es kör az egész, és habár meglehetősen kitett, könnyű túra. Persze bármilyen évszak is van, öltözzetek rétegesen, és leginkább szél- és 'vízpermetállóan':-)

img_7626.JPG

img_7624.JPG

Ha esetleg valaki nem akar a keskeny utakon elautózni a fokig, akkor a félsziget tövében, Kilkee közelében is van egy jó kis parti túraút látványos tengeri sziklákkal, sziklaívekkel és magas falakkal. Ha szerencsétek van, még vonuló delfincsapatot is láthattok erre. (Mellékeltem egy térképet, azon bejelöltem, hol keressétek.)

p1060613.JPG

Clare-megyének ez a nyugati csücske különleges természeti díszleteket, egyedülálló növény- és madárvilágot rejt gazdag tengeri élővilággal megspékelve. A Shanonn-folyó torkolatában fekvő félszigeten stratégiai helyzete miatt minden korban telepedtek itt meg emberek, így történelmi hagyatéka is változatos: kisebb halászfalvak, sólepárlók, várromok nyomaiba botlunk mindenfele. 

Bevallom kevés dolgot szeretek jobban annál a nyugalolmnál, amit akkor érzek, amikor kiülök egy sziklára az óceán fölé és beleolvadok ebbe a végtelen térbe. Bámulom a messzeséget, és csodálom a viz feltartóztathatatlan erejét... az óriási hullámokat. Persze megfelelő elővigyázatossággal közelítsétek a sziklapárkány széléhez, főleg a gyerekekkel, hiszen az óceánon átszáguldó szél erejét sem szabad alábecsülni...de a vadul kavargó víz látványát és akusztikáját akkor is élvezzétek ki! A hullámok szinte a semmiből tünnek elő és látványosan törnek meg és ütköznek minden irányból a hatalmas sziklaplatókon és falakon. Sőt, néha az érkező hullám meg se törik, hanem visszaindul a nyilt víz felé, hogy kellő időben összetalálkozva egy másik beérkezővel még magasabbra csapjon fel... Ha ez nem a vad atlanti vidék egyik legizgalmasabb helye, akkor semmi nem az... !

bridges-of-ross02.jpg

A közeli, ún. Bridges of Ross természetes sziklaboltozatot alkot a víz felett. Régen három volt, mára csak egy maradt, mert  kettő beomlott, de azért a többes szám a névben még megmaradt. Kilbaha településhez közel keressétek a Ross-öböl nyugati oldalán. A Bridges of Ross autóparkolótól néhány száz métert sétálni kell hozzá. Persze magasból és messziről a leglátványosabb, ezért ehhez másnak a fotóját mellékelem. (Fotó forrása itt.)

p1060700.JPG

Loop Head egy nemzetközileg is kedvelt hely az ornitológusok körében mind az állandóan itt élő, mind számos költöző tengeri madárfaj megfigyelésére. Ezernyi tengeri madár fészkel a sziklákon és vitorlázik a perem mentén a felszálló légáramlatokban. A fok legvégén egy óriási, a szárazföldtől különálló sziklatömb fut párhuzamosan a parttal (egy ősi, helyi legenda, Grianne és Diarmuld végzetes szerelme után Lover's Leap a szikla neve), ami az egyik kedvenc élőhelyük. A tavaszi és a nyári időszak a legideálisabb a megfigyelésre.

loophead_kombo.jpg

img_7596.JPG

 

Tudnivalók:

A világítótorony áprilistól októberig van nyitva, érdemes bemenni és a tetejéről is körbekémlelni az óceánt. (Belépődíjak: Felnőtt: 5€; Gyerek: 2€; Családi jegy (2f+3gy): 12€) A fokon a talaj nagyon mocsaras, nincs kiépített út, így terepcipő/túrabakancs ajánlott, ide persze egész évben jöhettek. A szél miatt mindig javasolt melegen és rétegesen öltözni. (SatNav: GPS: 52.560852, -9.930506)

p1060662.JPG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr8114660199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása