A híres coolmore-i ménes
2019. június 09. írta: Kelta Vándor

A híres coolmore-i ménes

Lórajongó lányom szülinapja és a lovak iránti érdeklődés vezetett el minket Fethardba, a híres coolmore-i méneshez egy nagyon is esős, júniusi kedden. A ló különleges élőlény, és itt Írországban mindig is meghatározó szerepet játszottak a mindennapokban, legyenek akár harci vagy vadásztársak, földművelők vagy szekérhúzók, illetve manapság leginkább kiemelkedő versenylovak és tenyészállatok. 

p1070791.JPG

p1070814.JPG

Tipperary-megyében vannak az Ír-sziget legjobb minőségű földjei. A fethardi múzeum így aztán eleve a föld, az itt élő emberek és az őket folyamatosan segítő lovak kapcsolatán keresztül mutatja be az egész vidék és maga a lótartás fejlődését is. A fethardi múzeumlátogatás után átautóztunk a 10 percre lévő Coolmore-ba, ahol másfél órás vezetett túrán mutatják meg a látogatóknak a ménes lovait.

p1070774.JPG

p1070775.JPG

Írország ráadásul a lóversenyzés egyik őshazája, és lótenyésztése is világszínvonalú. Fantasztikus telivéreik vannak, kiemelkedő származással, és különleges versenyteljesítménnyel. Ezek fényében nem meglepő, hogy számos világhírű verseny- és tenyészló került már ki innen, a coolmore-i ménesből is. A küllemük és a felépítésük még egy hozzá nem értő szemével is lenyűgöző, ő pl itt az egészen különleges mintázatú Caravaggio, egy igazi 2018-as Royal Ascot győztes:

p1070788.JPG

p1070784.JPG

Mint vezetőnktől megtudtuk, a ménes egyik büszkesége az a Galielo, aki - ma már visszavonulva a versenyzéstől, vagyis 'nyugdíjasként' - tenyészlóként évek óta a legjobb hosszútávú lovakat adja az európai lóversenyzésnek. Igazi 'kékvérű' telivér -  már ha 'lókörökben' lehet ilyenről beszélni:-) Galielo apja pedig nem más, mint az a Sadler's Wells, akinek nevét 1984-től jegyzik. Persze ezután én már el is akadtam, hogy teljesen követni tudjam a rokonsági szálakat, annyi bizonyos, hogy a ménes (és napjaink legjobb európai versenylovainak legtöbbje) majdnem minden tagja az ő valamelyik egyenesági leszármazottja.

p1070794.JPG

p1070780.JPG

p1070792.JPG

A fethardi múzeumban egy egész emeletnyi részt szenteltek Sadler's Wells életének, és csontváza külön is ki van állítva. A Wikipédián egészen hosszú listát láthattok ismertebbnél ismertebb sikeres utódjairól. Ha valaha is lóversenyre mentek, fussátok át:-)

p1070812.JPG

p1070811.JPG

p1070808.JPG

Akit jobban érdekel ez az istálló, itt egy hosszabb, részletes videó is a coolmore-i ménes lovairól és működéséről (angolul).  Ennyit még nekünk sem meséltek el ott a helyszínen sem, szóval érdekes meghallgatni vagy legalább a lovakat egyesével megcsodálni benne:

Csak, hogy képbe helyezzem, miért olyan jó befektetés egyeseknek a lótenyésztés, egy ilyen telivér értéke több százezer euróban mérhető. Elképesztő volt pl. hallani, hogy 18.000.- eurotól indulnak egyes lovak fedeztetési tarifái (a kancatulajdonos fizet ennyit, hogy a választott  telivérrel fedeztessék a lovát). A népszerűbb lovaknak a tenyészidőszakban akár napi 2-3 fedeztetést is beszerveznek a naptárjukba. De persze még ez sem garancia arra, hogy a születendő csikóból majd legenda legyen (ami nyilvánvalóan a gazdák legnagyobb vágya) vagy akár csak egy jó versenyló... Ha valakit részletesebben is érdekelnek a világ legjobb telivérei, itt talál magyarul egy részletes, szakmai cikket a témában.

p1070804.JPG

p1070805.JPG

És ilyen az, amikor igazán menő versenyló vagy Coolmore-ban és van egy saját, névre szóló kamionod:-)

kamion.jpg

p1070799.JPG

*******

További infok a látogatáshoz ezen a linken (a túrához előfoglalás szükséges): Fethard Horse Country Experience - http://fhcexperience.ie/

Nyitvatartás: A múzeum H-V-ig minden nap látogatható 10-16h-ig, maga a Coolmore-túra ugyanakkor előfoglalásos. A túrák korlátozottan, általában kedden és csütörtökön 11.30 vagy 14.30-as kezdéssel érhetőek el júniustól augusztusig. Max. létszám 25 fő.

p1070795.JPG

Megközelítés: Corkból 1-1,5 h, Dublinból 2h alatt (M8+R689-es úton)

Egyéb látnivalókhoz tippek, amivel érdemes lehet összekötni a látogatást, ha messzebbről jöttök el ide:  Rock of Cashel, Cahir és Cahir vára, Kilkenny, Kells Priory, Lismore Castle, Ballysaggartmore Towers

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr9114885996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása