A Marsh-könyvtár Dublinban
2022. február 05. írta: Kelta Vándor

A Marsh-könyvtár Dublinban

Ti szeretitek a régi vagy valamièrt különleges könyvtárakat? Én ha tehetem, minden városban felkeresem őket, ahova elvetődöm. Nagyon régi vágyam vált valóra, amikor ellátogattunk felfedezni Dublin legrégebbi közkönyvtárát, a Marsh’s Libraryt. A Trinity College könyvtárát szinte mindenki felkeresi az ír fővárosban, miközben erről alig tud valaki.
marsch009.jpg
marsch008.jpg
marsch005.jpg
Ez a hely olyan itt Dublin szívében, mint egy időkapszula: ahogy belépünk a kapun, felsétálunk a lépcsőkön, 2-300 évet visszarepülünk az időben.  A késő reneszánsz és a korai felvilágosodás könyvtára ez.  A berendezés, az olvasópadok, a könyvek, még a bőrkötèses ‘könyvillat’ is a múltat idézi. Sőt állítólag a könyveket a mai napig az eredeti helyükön tartották meg.
marsch002.jpg
1707-ben nyílt meg itt, a Szent Patrick székesegyház tövében a könyvtár, és azóta folyamatosan üzemel. Anno nyitáskor a gyűjteményben az összes akkori klasszikus benne volt, együtt a legújabb tudományos albumokkal, különböző földrajzi atlaszokkal a világ minden tájáról...és ezek mind-mind ma is ott sorakoznak a polcokon. Nevét az alapító, Narcissus Marshról (1638-1713) kapta, aki angol egyházfő volt, valamint az írországi egyház Ferns és Leighlin püspöke, Cashel érseke, egyben dublini érsek és Armagh érseke is volt. Ezen a képen fent középen az ő portréja látható a könyvtárban:
marsch001.jpg
marsch021.jpg
marsch022.jpg
Elvileg időpontot is foglalhattok, de mi csak úgy spontán beestünk egy séta közben, és milyen jó, hogy szombaton mentünk, ugyanis a gyér forgalomra tekintettel most szombatonként kitesznek albumokat, atlaszokat, könyveket, melyekbe bele is lehet nèzni! Tekintve, hogy 3-400 èves könyvekről van szó, ez nem mindennapi élmény.
marsch007.jpg
marsch015.jpg
marsch013.jpg
Igazából annyira egyedi ritkaságok találhatóak a könyvtárban, sokszor az egyetlen fennmaradt példány egy-egy könyvből az egész világon, hogy itt évszázadok óta kizárólag ketrecben lehet olvasni: egy kulccsal rázárják az emberre a kalitkát, és csak akkor jöhetsz ki, ha mindent visszaadtál, amivel dolgoztál. 1767-1960 között mèg legalábbis használták ezeket, ma már a hely múzeumként funkcionál inkább, de a kulcsos olvasófülkék továbbra is ott sorakoznak:
marsch011.jpg
marsch012.jpg
marsch006.jpg
És kik jártak ide? Hát ők biztosan: James Joyce, Jonathan Swift, Bram Stoker....
Ha még nem voltatok, és Dublinban laktok, vagy ha itt töltenétek el egyszer pár napot, ezt a helyet nagyon ajánlom! Itt találtok részletes információt is hozzá. (Nyitvatartás: kedd-péntek 9.30-17h, szombat 10-17h; Belépődíj: €5, ill. 18 éves kor alatt ingyenes; Cím: St Patrick Close, a St Patrick katedrális mellett - alig 10 percre a Grafton Street forgatagától! )
marsch020.jpg
Családilag akár kisebbekkel is érdekes lehet, mert tiszta Hogwarts hangulatú a hely. Ha esetleg nem tudjátok másra bízni őket, készültek nekik is: Harry Potter legofigurákat keresgélhetnek az évszázados polcok rejtekeiben, a régi is az új itt így egyveledik...
marsch019.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr7416502662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antiindex 2022.02.06. 13:40:05

Jó post. Dublanban én is csak a Trinity könyvtárát láttam.

SimonffyT Zsuzsa 2022.02.08. 12:46:05

@AntiChrist: @antiindex: köszönöm. Dublinban a St. Michan's Church is izgalmas hely még (lent a kripta), ha újra jártok erre tényleg.
süti beállítások módosítása