Bagolykaland
2019. június 25. írta: Kelta Vándor

Bagolykaland

Dublintól csupán 40 percnyi autózásra, Wicklow-megyében, a Wicklow-hegység lábánál fekszik a Rossborough-ház. Érdemes tavasszal vagy nyáron felkeresni, mert azon túl, hogy a kert és a ház is rengeteg programot kínál, a leghátsó udvarában találhattok egy vadmadár-központot is. Nem csak Írországban őshonos baglyokat, sasokat és sólymokat tartanak, hanem olyan különlegességeket is, mint a hóbagoly, a gyöngybagoly, a vándorsólyom, a szakállas bagoly, a pulykakeselyű vagy éppen a kuvikfélék. Sőt, még a hangos és nagyszájú ausztrál kookaburrából is láthattok itt néhányat...:-)

p1060421.JPG

p1060422.JPG

Ha csak beestek nyitvatartási időben, akkor is kaptok egy rövid bemutatást minden egyes madárhoz, és lehetőség lesz kézre is venni néhányat. Mi persze nem elégedtünk meg ennyivel. A legelső látogatás után a gyerekek mindent tudni szerettek volna, amit a baglyokról tudni érdemes. Hiába na, könnyű szerelembe esni velük, mert ahogy ott meghallgathattuk, szinte minden egyes testrészük a természet 'különleges és egyedi tervezésének a műve':

1. A tollazatuk egészen selymes felületű, és nagyon könnyű, ráadásul a baglyoknak több tolla van, mint más, hasonló termetű madaraknak. 

madarak2.jpg

2. A repülésük nesztelen, ők egyértelműen a lopakodás mesterei. Ez azon túl, hogy elősegíti, hogy meghallják zsákmányállataik leghalkabb surranását is, annak az esélyét is csökkenti, hogy azok meghallják őt. Akit ennél is alaposabban érdekel, hogy miért tudnak szinte nesztelenül repülni, annak itt erről egy zseniális kísérlet, ahol egy galamb, egy sólyom és egy gyöngybagoly repülését hasonlítják össze egy hangstúdióban, szuperérzékeny mikrofonokkal:

3. Az egyik fülük magasabban van, mint a másik, hogy hallásukkal ne csak a távolságot, hanem azt is be tudják pontosan mérni, milyen magasan/mélyen van a hangforrás hozzájuk képest (mondjuk pl. egy hótakaró alatt mélyen surranó ürge..).

p1060451_1.JPG

4. Az egész arcuk és arctollazatuk igazából egy nagy antennaként működik, ami a hallásuk kifinomultságát segíti. Ez ezen a képen a gyöngybagolynál elég jól kivehető:

barnowl04.JPG

5. Mivel a gyöngybagoly pl. legfőképp éjjel vadászik, hiperérzékeny és kifinomult hallása segíti őt a préda helyzetének pontos meghatározásában. A hallásukról itt egy végtelenül érdekes videó:

6. Az érdekes, kivülről inkább vicces táncolásnak tűnő mozgásukkor igazából hallgatóznak, illetve nagyon erősen figyelnek....:-)

Na és mindehhez még jóképűek is...hahaha...:-)

p1060518.JPG

Mi így aztán, hogy mindezt megtanultuk, egyenesen egy másfél órás bagolyreptetésre is bejelentkeztünk. Aki inkább a sólymokat vagy éppen a sasokat szereti jobban, lehet rájuk szabott tematikus túrát is választani, a részleteket itt találjátok hozzá. (Fontos tudni, hogy ezekhez a reptetős programokhoz mind előre kell időpontot foglalni. A tanév folyamán csak hétvégére foglalható, nyáron szerintem bármikorra.)

p1060514.JPG

Az biztos, hogy egy ilyen bagolykaland minden állatimádó gyereknek vagy felnőttnek remek lehetőség jobban megismerni a baglyokat és a vadmadarakat, életre szóló élményt ad. Március legvégén került rá sor, mert az eredetileg foglalt időpontunkban olyan viharos szél volt, amiben baglyokat nem lehetett reptetni, szóval egyértelműen el kellett halasztani. A 1,5 órás 'Owl Experience'-en ezt a teljesen hangtalanul suhanó, csodálatos gyöngybaglyot, Cupidot magunk is reptethettük...( Na jó, néha megtisztelt minket, hogy kegyeskedett odajönni a kinyújtott karunkra, de a legvégén, amikorra már bőségesen belakmározott a jutalom csirkefalatokkal, volt, hogy ignorált minket és csak nagy könyörgésre és hangos füttyszóra szánta rá magát a repkedésre....:-)

p1070292.JPG

p1070335.JPG

p1070338.JPG
Tavasztól őszig sokszor tartanak itt bemutatókat is, ahol reptében is megfigyelhetitek a madarakat. A Fb-oldalukon tájékozódhattok az aktuális eseményekről.

p1060503.JPG

Hasznos tudni:

Megközelítés Dublintól 30 perc autóval a Wicklow-hegység lábánál az N81-es út mellett, Blessington közelében. (Ha már erre jártok, ajánlom Blessingtonban hozzá kávézónak a The Blessington Book Store Coffee Shop-ot, ami egyszerre kávézó és könyvesbolt.)

TIPP: 3 euro apróban (coins: 2ͼ, 1ͼ vagy 50c) legyen nálatok a parkoláshoz, mert sorompó enged be a parkolóba, és előre kell már érkezéskor behajtáskor bedobni.

A National Bird of Prey Centre a leghátsó udvarban nyitva van télen is minden hétvégén 11-4-ig, amikor maga a Rossborough-ház nem látogatható. Madarakhoz belépő (2019): felnőtt - €8, gyerek - €6, családi - €25 (2f + 4 gyerekig)

További infok a National Bird of Prey Centre-hez programokról, belépőkről, nyitvatartásról itt.

p1070230.JPG

Maga a Rossborough ház és kertjének látogatásához info itt. Ez teljesen független a Madárközponttól és külön belépővel látogatható.

p1060411.JPG

Márciustól és a nyári szezonban nyugodtan betervezhetitek magatoknak az egész Rossborough-ház parkot is, mert kicsiknek és nagyoknak (érsd: 0-99-ig) is rengeteg a lehetőség egy fantasztikus napra: sövénylabirintus, házlátogatás, kávézó, művészeti stúdió, fotós programok, vadmadarak (külön belépővel), játszótér, pásztorkutya bemutatók, tündérösvény stb..stb..Részletekhez, aktuális eseményekhez itt a link: http://www.russborough.ie/

(Aki esetleg nem Írországból olvas minket, és kedve támad baglyokat vagy más vadon élő madarakat tanulmányozni, biztos vagyok benne, hogy rengeteg lehetőség van hasonlóra Magyarországon is. Ha ti tudtok ilyenről, kérlek kommentben írjátok meg a helyet vagy a linket. Köszönöm nektek előre is!)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr614905890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása