Cobh városa
2018. november 05. írta: Kelta Vándor

Cobh városa

A kivándorlás és a Titanic emléke

cobh_hazakkal.jpg

Cobh egy igazi, színes utcákkal telerajzolt, dimbes-dombos legováros egy különálló szigeten Írország déli részén. Meredek utcáival, az Atlanti-óceánra néző, kitett fekvésével napsütésben az egyik legideálisabb itt barangolni. A felfedezés különösebb tervezést sem igényel, mert a St. Colman katedrális tornya már messziről kitűnik a színes házak sorából. Amúgy meg csak kitartóan lefele kell tendálni, ha a belvárosba, vagyis a parti sétányhoz akartok lejutni, ahol jobbnál jobb éttermek és kávézók közül válogathattok kedvetekre.

img_5909.JPG

Cobh 1849-1921-ig Viktória királynő egykori látogatásának tiszteletére - na és mert neki is az egyik kedvenc városa volt itt a szigeten - a Queenstown nevet viselte. A Cobh nevet a város Írország 1922-es függetlenedésével kapta később újra vissza. 

img_5920.JPG

A kisvárosnak fekvésénél fogva nagy szerepe volt a XIX-XX sz-i kivándorlásban. Csak innen - különböző hajók fedélzetén - összesen több, mint 1,5 millió ember indult útnak Amerikába vagy éppen Ausztráliába a XIX. sz második és a XX.sz első felében. Ez a néhány sómarta deszka itt a következő képen az ún. 'Heartbreak Pier' (ford: 'a móló, ahol megszakad a szív') maradványa, ami ma jól látszik a White Star Line egykori kikötőépületéből. A Queenstownban felszállóknak, akik a sziget minden szegletéből érkeztek az Újvilágba induló hajókhoz, ez jelentette a legutolsó lépéseket hazai földön, sokszor persze a visszatérés, és szeretteik viszontlátásának leghalványabb reménye nélkül...:-(

img_e5933.JPG

Az egykori nagy hajótársaságok (Cunard Line, White Star Line) mindegyik hajója megállt itt, mielőtt nekiindult volna a nyílt Atlanti-óceánnak. Köztük volt a később szerencsétlenül járt Titanic is, melynek ez volt a legutolsó kikötője. A viszonylag kicsi, de annál érdekesebb cobhi Titanic múzeumot pont itt, az egykori White Star Line épületében rendezték be, amit most a városban járva magunk is meglátogattunk. 

logo.jpg

img_5990.JPG

1912. április 11-én pontosan 123-an szálltak fel itt a fedélzetre, és 10-en csak idáig utaztak vele az angliai Southamptonból. Az egyikük volt az a Frank Browne, akinek hobbija volt a fotózás. Csak két napot töltött a hajón (1912 április 10. és 11.), és igazából neki köszönhető a legtöbb fénykép, ami fennmaradt az utasszállító fedélzeti életéről, az utasokról és a személyzetről. A fényképek a halála után 25 évvel egy pincéből kerültek elő, és még maga James Cameron is az egyik legfontosabb alapanyagként használta őket 1997-es 'Titanic' című filmje rendezésekor. (forrás: a múzeum tárlatanyaga)

jegyek.jpg

Amikor ma jegyet veszünk a kiállításra, megkapjuk az eredeti hajójegy másolatát. Ezen az egyik egykori utas neve szerepel és elkezdődik egy igazi időutazás, ahol egészen személyes történetek elevenednek meg a szemünk előtt. Sőt, az interaktív kiállítás rendezői különös gondot fordítottak rá, hogy minden érzékszervünkkel tapasztalhassunk valamennyit az óriás személyszállító kurtára sikeredett mindennapjaiból. Eredeti túlélők beszámolóját hallgathatjuk meg felvételről. Azt is megtudhatjuk, hogy a 90 km-re lévő Carpathia hogyan szerzett tudomást a segélykérésről és hogyan cikázott teljes gőzzel a jéghegyek között a Titanic segítségére, hogy ott már csak az óriási, elsüllyeszthetetlennek hitt hajó hűlt helyét, és a szétszóródott mentőcsónakokat találja:-(

hajo.jpg

hajo2.jpg

Maga a vezetett rész 30 perces, majd az utolsó kis kiállító termekben órákra el lehet merülni az érdekességek  tanulmányozásában. Persze itt a dokumentumokat és emlékeket böngészve azt is neked magadnak kell kinyomoznod, hogy vajon az az utas, akinek a jegyét kaptad, túlélte-e a katasztrófát...

titanic_infok.jpg

smells_titanic.jpg

Szintén a parti sétányon találhattok rá a Cunard Line egykori épületére is. (Különös módon ma ez az épület szabadulójátékoknak ad teret.)

img_5908.JPG

A Cunard társaság hajója volt az a Lusitania, melyet 1915 májusában egy német tenegeralattjáró torpedója pusztított el Írország partjainál. Az áldozatok emlékére emelt szoborcsoport is a városka főterén található, itt láthatjátok:

img_5915.JPG

További tudnivalók a látogatáshoz:

Maga a Titanic Experience csak vezetett túrával látogatható (a túrák 15-20 percenként indulnak). Ha valaki szeretné meglátogatni -  főleg hétvégén és iskolaszüneti napokon - érdemes ide betérni legelőször, hogy előre tudjátok, mikorra lesz hely a vezetett csoportban.  Jegyárak: felnőtt: 9.50€, gyerek: 6.50€, senior: 8€; családosoknak szokásosan mindenféle kedvezmények vannak. 

Cím: White Star Line Building, 20 Casement Square, Cobh, Co. Cork

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr3714354163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

soos93 2018.11.06. 10:11:41

Nagyon élvezetes cikk, kedvem támadt kiutazni ide, remélem egyszer sikerülni fog! :) Gratulálok!

Ágoston K 2018.11.06. 12:09:20

A southamptoni nagyobb Titanic kiállításhoz volt már szerencsém seacitymuseum.co.uk/titanic-story, de ez is jól hangzik. Belebújhatsz kicsit az utasok bőrébe, még ha csak egy jegy meg egy rajta szereplő név erejéig is.

Kelta Vándor 2018.11.07. 13:45:10

@soos93: köszi szépen! ..és ha teheted, gyere mképpen:-) (május-szept a legjobb időszak szerintem itt a szigeten, ezt érdemes már a tervezésnél szem előtt tartani!)

Kelta Vándor 2018.11.07. 13:51:50

@Ágoston K: Southampton, az indulási hely? Igen, hallottam arról a Titanic-múzeumról is már, de még sosem voltunk! Szerintem útba ejtjük majd egyszer, nagyon köszönjük a tippet és a linket is! A belfasti és a cobhi múzeumon kívül is van még pár érdekes hely itt a szigeten, ami a Titanichoz kapcsolódik, igyekszem majd azokról is beszámolni itt nektek..:-)

manyi39 2019.12.15. 13:49:42

Nagyon érdekes helyszínek, nagyon színvonalas vezetés és leírások. Kelta Vándor kitűnő! Kedvcsináló, de olvasmánynak is remek. Éljen!

Kelta Vándor 2021.03.18. 18:06:06

@manyi39: Nagyon szépen köszönöm! Örülök, hogy tetszik és át tudok adni valamit a helyből!
süti beállítások módosítása