Dublin és a tenger, 2. rész (dél)
2017. május 30. írta: Kelta Vándor

Dublin és a tenger, 2. rész (dél)

Hasznos tippek és ötletek tengerpartokhoz Dublin környékén

dublin-dips-doodle-1150x765.jpg

Hallottátok már Dublint valaha is a tengerpartok és fürdőhelyek városaként emlegetni? Kötve hiszem, pedig, több, mint 20 csodás partszakasz/fürdőhely található a partvonala mentén. Persze ebben a posztban azért túl is nyúlunk valamelyest a városhatárokon, de így is az 1 órás autózási limiten belül maradunk (belvárostól számolva).

Egy dublini barátunk megfogalmazása szerint a tengerpartok kicsit olyanok, mint a pub: akárhova mész, mindenkinek megvan a maga kedvence, de hogy mennyire válik be valakinek, amit képen vagy ajánlások alapján kinézett és elképzelt, az az első 'valóságos randi' után derül ki igazán! Nem is tudnék jobb hasonlatot találni, így hát a múlt heti 1. rész (Dublin északi partjai) után jöjjön is a folytatás: dublini tengerpartok a város déli szakaszán. És aztán éljen a nyár: válogassatok kedvetekre! Aki meg még sosem járt az Ír-szigeten, annak itt az idő, hogy felkerekedjen! (Magához Írország látogatásához hasznos tippek itt.)

kelta.jpg

12. Sandymount Strand (53.327668, -6.208019)

A sandymounti Strand Road mellett 1 km hosszan húzódó partszakasz népszerű sétahely kilátással a Poolbeg-világítótoronyra, és Dun Laoghaire-re. A sétány közepénél van egy 1804-ben épült Martello-torony is. Homokos part, lábat áztatni jó, de apálykor olyan érzése van az embernek, hogy a végtelenségig be lehet sétálni, mire elérjük a vizet. Azért vigyázzatok, mert ahogy jön vissza a dagály, visszafele sok helyen elzárhatnak minket az átfolyások a parttól. Akinek van ereje és kedve, az a partszakasz északi végétől kisétálhat a tengerbe nyúló, több km hosszú mólón (Great South Wall) egészen a Poolbeg világítótoronyig.

A déli végén közel a Booterstown Madárrezervátum, és kisebb homokdűnék is vannak. (Parkolás: közel a Ringsend oldalhoz és a sandymounti Martello toronynál lehetséges. Dublin Bus: 1,18, 84n , DART (Sandymount vagy Sydney Parade station))

13. Seapoint (53.297334, -6.159459)

Ez a part északra nyitott, nagyobb sziklákból és sekélyebb homokos részekből áll. Érdemes jó korán megérkezni, hogy még vethessünk egy pillantást a papucsukban letámolygó, rendszeres reggeli úszókra is, nem is beszélve az ilyenkor még elérhető parkolóhelyekről. A keménykötésűbbek egyszerűen csak fejest ugranak a hideg vízbe (nyáron is az, ne legyenek kétségeitek!), és ha rákérdezel, egyszerűen csak azt mondják, ez náluk már függőség! Azt tudtátok, hogy a helyiek azért is inkább hidegebb időjárásban vágnak neki, hogy elkerüljék a medúzák érkezését?!

seapoint-2.jpg

Dublin egyik legjobb tengerparti sétájához a DART mellett induljatok el Dun Laoghaire nyugati mólója felé, ki a móló végéig és vissza. (Parkolás korlátozott; Dublin Bus: 7, 7a, 84, 84a; DART: Seapoint vagy Monsktow)

14. Scotsman Bay, Sandycove (53.289946, -6.125319)

Ez a patkó-alakú, egészen pici partszakasz homokos és iszapos. Kisebb gyerekeknek egész jó pancsolós hely. A kajakklubban kajakozni is lehet. Aki szereti a tengeri ételeket, az ne hagyja ki a Cavistons éttermet Glasthule-ban. A Teddy's már az 50-es évek óta működik itt és az egyik legnépszerűbb fagyis hely. Parkolni egyenesen rémálom szebb napokon.

(Dublin Bus: 7, 7D, 45a, 59, 111; DART: Sandycove and Glasthule)

15. Az a híres Forty Foot-beach (53.289574, -6.113850)

dsc08691_1.JPG

Ha dublini vagy vagy csak itt élsz egy ideje, nem lehet, hogy nem tudsz róla, hiszen ez egy külön intézmény a városban: 'The Forty Foot Beach' eredetileg egy kizárólag férfiak számara fenntartott közfürdőhely volt, sőt főleg nudisták kedvence. Manapság persze már bárki látogathatja és az év bármely szakában bátran megmártózhat néhány tempóra. És persze már ruhakód sincs:)

dsc08703_1.JPG

Az Ulysses (James Joyce) híres nyitójelenete a közeli Martello-toronyban játszódik. Ráadásul az egyik legnépszerűbb hely a minden évben (Dec. 25.) sorra kerülő hagyományos karácsonyi úszásra. A közeli Bullock Harbour (53.285609, -6.107309) pedig az egyik legideálisabb hely hajóbérlésre, ha tengeri horgászatra vágytok. (Parkolni a közeli utcákban lehetséges; Dublin Bus: 7D, 59, 111; DART: Glenageary vagy Sandycove)

16. White Rock Beach (53.265812, -6.106831) + Killiney Beach (53.258396, -6.111638)

White Rock igazából a Killiney partvonal északi, sziklás vége, mely dagály idején elkülönül a hosszan futó délebbi partszakasztól. Szinte sosem tudunk úgy idejönni, hogy ne ússzanak jónéhányan a vízben, akármekkora hullámok is vannak! Különleges geológiájának köszönhetően rengeteg különböző színű kavicsot fogunk találni, a gyerekek élvezni fogják, ráadásul egy régi bányabejárat formájában egy 'barlangja' is van.

dsc09065.JPG

Ez egy igazán inspiráló hely testnek és léleknek egyaránt. Magáról Killeneyről itt írtunk nektek, érdemes a parkban is tenni egy kört. A Vico Rd-on lehet leparkolni és 3 perc alatt, a DART fölött futó hídon és lépcsőkön lesétálva leereszkedni a partra. A DART Killiney állomásától is ide lehet sétálni. (autóval belvárosból 16 km, kb 35 perc vezetés)

17. Bray (53.203322, -6.097567)

A partja inkább kavicsos, a vízben iszapos, lifeguard is szokott lenni, mellette külön játszótér várja a gyerekeket. Mind a parkoló, mind a DART-állomás közel van. Mivel a strand magában a városban van, rengeteg a lehetőség fagyizni (legnépszerűbb: a parti olasz fagylaltozó), kávézni, ebédelni, ha elegünk lett a partból. A környék messze legjobb mozzarella- és borbárja maga a Carpe Diem, vagy ha gyerekkel vagy, akkor a Platform pizzázó is jó ötlet lehet (a Carpe Diem ott van a fagyizó mellett nyíló utcában).

18. Greystones, County Wicklow (53.143397, -6.058705)

Greystones  ugyan már County Wicklow, szóval túlszaladunk Dublin határain, de a DART-tal levonatozni már magáért a látványért is megéri! Vagy komplexebb programnak Brayből át is lehet túrázni a tenger felett és utána a parton megpihenni (Bray-Greystones túráról részletek itt). Greystones amúgy is ideális kisváros a tengerpartozás előtt/után ahhoz, hogy a hangulatos, kiülős helyeken fejezzük be a napot. Maga a part homokos, DART-tal megközelíthető (szinte a parton tesz le). A strand legizgalmasabb része a Ladies’ Cove, ami a part északi és déli része között bújik meg. Itt meg sziklákról is lehet vízbe ugrálni. (belvárosból 31km, kb 45 perc)

ladies_cove.JPG

(Fotó: A Ladies' Cove Greystones-nál, forrás: www.independent.ie)

19. Kilcoole-part (53.106198, -6.040514)

Egy csendesebb, homokos partszakasz, gyerekekkel, kutyákkal is kiváló. DART-tal is, autóval is könnyen megközelíthető. A parton nem igazán van étel-ital lehetőség, így alkalmas piknikhely.

20. Silver Strand Beach (Sat. Nav. 52.953677, -6.012176)

silverstrandbeach1.jpg

Ez igazából egy privát partszakasz, így mindenképpen fizetni kell a látogatáskor (8-10 euro/autó), amit a Wolohan’s Camping & Caravan Park-on keresztül, az R750 útról lehet megtenni (Wicklow városától délre). De ha jól időzítesz, akkor a legjobban elköltött 10 euród lehet egész nyáron: karamell színű homok, türkizkék víz, apálykor előbukkanó sziklabarlangok. Tudtátok például, hogy itt forgatták 2002-ben a Monte Cristo grófját, ami ugye eredetileg a Cote d'Azur-ön játszódik? Kis mérete miatt azonban érdemes hétköznap felkeresni, mert nyári hétvégeken veszíthet varázsából, amikor a karaván park összes vendége is itt keresi a hűsölést:) O'Connell-tól 53km távolságra van; utazási idő kb 1 órasilver_strand_wicklow.JPG

(kép forrása : independent.ie)

21.Magheramore-beach (Sat Nav. 52.931021, -6.022901)

maghe1.jpg

Még a Brittas Bay előtt bújik meg (Dublin felől érkezve) ez az igazi, rejtett partszakasz sekély vízzel és homokos parttal. Nincs akkora tömeg, mint a népszerűbb Brittason, és szélcsendesebb is, de mégsem kihalt. Apálykor érdemes menni, mert akkor kisebb sziklás medencék és barlangüregek kerülnek felszínre a part két végénél.

maghe2.jpg

Csodaszép, és tökéletes hely egy heverészős napra. Nincs kijelölt parkolója, így az R750 út mellett van mód csak parkolásra. Egy külön gyalogúton lehet csak megközelíteni, amit az ott lakó farmer a teheneivel és a felső szakaszon egy kabinos nyaraló kocsiútnak is használ, de amúgy le van zárva az autósok előtt. Az autóúttól  kb 5 perc sétával éred el a partot. (A partról készült fotókat ezúton is külön köszönjuk Gerber Valériának!)

maghe5.jpg

22. Brittas Bay, Co. Wicklow (52.887334, -6.058186)

brittas_bay_obstacle_assault.jpg

Fehér, finom homokja miatt Brittas is nagy kedvence sok dublininak, persze ez már Dublinból eléggé kívül esik a könnyen megközelíthető délutáni kiruccanások kategóriáján. Napfényes, nyári napokon kifejezetten ajánlott piknikezéssel összekötött autós kirándulásokra! Az észak-déli irányban 5 km hosszan elhúzódó homokdűnés partszakaszon több parkoló is van. Homokos, lassan mélyülő, tiszta strand. Végtelenbe futó, nyílt partjával van valami egészen lelket simogató hangulata. A szél elől a dűnék között húzhatjuk meg magunkat. Nyáron indulás előtt feltétlenül térképezzétek fel, milyen extra eseményt szerveznek ide (pl Brittas Bay Summer Festival, Water Obstace Assault (lásd utolsó fotó)..stb..)!

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr8912552185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása