Egy tipikus ír karácsonyi hagyomány: úszás a tengerben
2016. december 26. írta: Kelta Vándor

Egy tipikus ír karácsonyi hagyomány: úszás a tengerben

Akár egész évben vízimádóként tengeted a napjaid, vagy akár csak kivételes alkalmakkor szeretsz lábat áztatni, egy biztos: Írországban a legjobb helyen vagy egy ünnepi mártózáshoz:) Hogy miért is? Mert országszerte rengeteg parton mehetsz tengernek dec 25-én! Igen, egyáltalán nem vicc: egyenesen bele a tengerbe! Mikulásruhába öltözött, elszánt emberek tucatjai lepik el Írország népszerű fürdőhelyeit dec 25-én. Ezrek ugranak a vízbe ilyenkor és még többen jönnek nézőként drukkolni, hogy lelkesedésükkel is támogassák a bevállalósabbakat! 

dsc08680.JPG

dsc08681.JPG

A Dublin déli részén megbújó Sandycove-nál, a 40foot sziklás partvonalán például már kora reggel ugrásra készen sorakoznak a vállalkozószelleműek és késődélutánig nincs is megállás... A Martello-torony tövében (ahol maga James Joyce Ulysessének nyitójelente játszódik és ami egyébként ma már az íróról elnevezett múzeum is egyben) is legalább féltucat alapítvány gyűjtöget ilyenkor adományokat, persze csakis azért nehogy ok nélkül fagyj bele a vízbe! Ja és mint egy ír barátunktól megtudtuk, a torony maga most éppen Bono tulajdonában van, ha igaz...! (Na persze ez az élményen pont semmit nem változtat!)

dsc08703.JPG

És hogy miért? Hát pl mert nagyon jó buli a kiadós ünnepi fogások előtt! Néhányan jótékony célokért ugranak be évről évre, mások egyszerűen azért, mert ez mindig is része volt a családi hagyományoknak, megint mások egész évben rendszeresen kijárnak úszkálni és nekik a karácsonyi csobbanás csak egy a sok közül, de bármi is legyen az indok, az biztos, hogy egy ilyen tengeri kaland Írországban mindig is nagyon jó 5letnek tűnik, igaz? ...hát persze! Egészen addig, amíg ki nem állsz a tenger fölé magasodó sziklapárkány szélére! És bármilyen furán is hangozhat elsőre, de az idei 10-11 fokos tengervíz, és a 15 fokos, tavaszias levegő egészen ideális feltételeket biztosított az ugráláshoz.

dsc08691.JPG

Ja hogy milyen érzés beérkezni a jéghideg ölelésbe?? Hát tavaly már megtettük, azt itt elolvashatod (igaz a tavalyi pont egy ritka, nagyon is embert próbáló dec 25 volt 4 fokkal, zuhogó esővel és nagy széllel alapban is, idén ennél azért sokkal barátságosabbak voltak a körülmények!).

dsc08682.JPG

dsc08687.JPG

Ha a határán vagy, hogy rászánod magad, de még sosem volt igazán bátorságod kipróbálni, adunk most néhány ötletet, ami segít túlélni a hideget, sőt egyszer talán eljön a pillanat, hogy egyszer majd te magad is mosolyogva fogsz előmászni a fagyos hullámok közül!  És alább olvashatsz egy listát is a legnépszerűbb ír fürdőhelyekről is. Sok szerencsét!

dsc08694.JPG

1. Úgysem tudsz soha elég ruhát magadra venni!

Ez komoly!! Vegyél magadra minden egyes ruhadarabot, amit csak találsz otthon, mintha legalábbis egy északi sarki expedicióra készülnél: minél rétegesebben variálod, annál jobb! Biztosan szükséged lesz rá, miután kimásztál a vízből! A sapka és kesztyű pedig egyértelműen alapvető szükséglet!

2. Dobj be egy régi újságot (vagy egy extra törülközőt) a táskádba!

Ez most nem olyan fürdés, mint amikor nyáron a strandra indulsz: önmagában a fürdőgatyát bedobni nem elég! Persze nem arról akarunk meggyőzni, hogy úszás után olvasgass régi cikkeket, egyszerűen a föld télen nagyon hideg tud lenni, főleg ha mezítláb öltözöl a szabad ég alatt. Akár egy darab újságpapír is remek szolgálatot tud tenni, meglátod. Van extra törülköződ? Még jobb!

Amikor Zsolti ugrik:)

3. Jelmezbe beöltözni szinte kötelező!

Mikulás- vagy szarvas-kosztüm – kb. bármi jöhet, ami karácsonyi! És minél rondább, annál jobb! Azért persze válassz bölcsen: mindened csuromvizes lesz, így a súlya le fog húzni úszás közben és kimászva vizesen még hidegebbnek és persze sokkal nehezebbnek fogod érezni. Egy sima piros úszógatya/úszódressz mikulássapkával pl pont elég tud lenni. Persze ez nem jelenti azt, hogy a kedvenc fürdőruhádban vagy akár sima wetsuitban bele sem vághatsz a kalandba:)

dsc08685.JPG

4. A tapasztalt helyiek tanácsait mindig fogadd fenntartásokkal!

Észre fogsz venni pár embert, akik olyan lazán úszkálnak a hideg tengerben, ahogy te egy balzsamos nyári este szoktál a 20 fokos vízben. Ne zavarjon meg a látvány! Ők szinte minden egyes nap úsznak a tengerben és már hozzáedződött a szervezetük a hideghez! Néhányan biztosan azt mondják majd, hogy ahhoz, hogy túléld a hideg mártózást, néhány percig a hideg vízben kell maradnod és utána nem érzed majd annyira a hideget! De ez a stratégia csak azért működik (látszólag), mert addigra az egész tested annyira elgémberedik, hogy már úgysem éreznél szinte semmit...A hátránya az, hogy annyira átfagysz tőle, hogy egész nap nem tudod kidideregni majd magadból a hideget. Szóval ha nem vagy kifejezetten edzett a hideg vízben való úszáshoz, bátorságból sokáig a vízben maradni egyáltalán nem méltányolandó. A lényeg, hogy ugorj be, mássz ki gyorsan, öltözz szárazba és minél hamarabb melegedj fel! A parton általában több helyen is lehet meleg italhoz jutni, de ha viszel magaddal egy termoszban teát, még jobb!

5.Válaszd meg bölcsen az időzítést!

Ha a legnépszerűbb fürdőhelyek egyikére mész - mint pl a Forty Foot - akkor tervezd meg alaposan, mikor érkezel: a parkolás rémálom tud lenni és hosszú sort kell kiállni fürdőruhában, mire ugorhatsz. Nem feltétlenül a legjobb élmény, ráadásul ha hidegebb van, a hosszú séta vissza az autóhoz szintén nehezíti a felmelegedést. Viszont ha kora reggel érkezel, megkímélheted magad a tömegtől és egy rakat nehezítő körülménytől is!

6. Az íreknél sosincs olyan, hogy rossz idő!

Ahogy a 2015-ös szakadó esős, viharos szeles december 25. is bizonyította, nincs olyan időjárás, ami akadálya lehetne a karácsonyi úszásnak. Szóval nehogy megfutamodj, ha viharos 25-re ébredsz, hidd el, ilyenkor is minden ugyanúgy zajlik a parton, mint máskor! (hivatalos ugrástilalom lehet amúgy az erős szél vagy hullámzás miatt!) Kifogásnak legalábbis valami meggyőzőbbet kell magadnak kitalálnod! Egy valamit azért mindig is tarts fejben: mindig saját felelősségre ugrasz, így ha a legkisebb jelét is észreveszed magadon a bizonytalanságnak, hallgass a megérzésedre. Utolsó pillanatban is ér meggondolni magad (pro vagy kontra is), és nem leszel vele kevesebb! Ha kedved van, ugorj bátran, ha nincs, más kedvéért sose hagyd magad rábeszélni!

dsc08704.JPG

És persze ne csüggedj, ha most 2016-ban kihagytad volna az ugrálást (haha, jó vicc: vajon hányan sajnálhatjátok?:) : az év végén dec. 31. vagy újév napja ugyanolyan népszerű fürdésre, így még lélekben addig rákészülhetsz, hogy az újabb éved egy igazi szellemi-lelki megtisztulással kezdődjön!! Ráadásul mindig van olyan, hogy jövőre:) Igaz?

dsc08701.JPG

És íme akkor alább néhány népszerű karácsonyi fürdőhely Írország-szerte:

The Forty Foot, Sandycove, Co Dublin - az egyik legnépszerűbb hely; kora reggeltől sorban állnak a sziklán a népek egy látványos ugrásra (lásd fotók a posztban!)

Skerries, Co Dublin - az ún. helyi Frosties csapata egész évben rendszeresen kijár ide úszni, de karácsonykor sok százan csatlakoznak hozzájuk a helyiek közül. (úszások: 12.00 at Joe May’s pub; 11.30 at The Springers at the end of Red Island; and at 11am on South Beach)

Greystones, Co Wicklow - bal oldalon a sziklás részen vagy a fő beachen szoktak úszni ilyenkor;

Carlingford Lough, Co Louth - a helyiek nem elégszenek meg egy gyors mártózással, inkább 150 métert úsznak egyik mólótól a másikig és a Carlingford Sailing Club-nál fejezik be, ahol jutalmul lehetőséged van egy meleg zuhanyra és levesre is. Éljen! Pontban 12-kor indulnak.

Rosslare Strand, Co Wexford - Helyieknek fő gyülekező délben a homokos parton. Sokszor hatalmas tüzet is raknak a parton és forralt borral és meleg levessel várják az úszókat a végén; Jól hangzik, az biztos!

Guillamene, Co Waterford - szuper ugró-platform! 10.30-11.30 között gyülekeznek itt a helyiek;

Salthill, Co Galway - de. 10 és du 1-kor van karácsonykor gyülekező, ugródeszkákról ugorhatsz. Általában rengetegen jönnek ide, népszerű hely!

Lahinch Co Clare - tömeges úszásra ideális part; kötelező megvásárolni a wristband-et a részvételhez, ha ugrani akarsz, amivel helyi alapítványokat támogatsz;  

Bundoran, Co Donegal - egy igazi óceáni fürdőhely a vadregényes atlanti partvidéken; kora reggeltől több százan gyülekeznek a mártózásra;

Fenit, Co Kerry - a Tralee-Bay ÉNy-i csücskében megbújó Fenit az egyik legnépszerűbb karácsonyi fürdőhely Munster tartományban. Gyülekező délben, amikor állítólag együtt elénekli a tömeg a Jingle Bells-t (???) és maga a Mikulás és felesége indítja az úszást! Nézelődöknek igazán ideális!

 *****

Referenciák, további infok, cikkek itt:

http://www.thejournal.ie/christmas-day-swim-advice-1217603-Dec2013/

http://www.redbull.com/ie/en/adventure/stories/1331834915176/christmas-day-swim-ireland

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr5012074325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arsenal71 2016.12.27. 19:49:13

Bundoran, Co Donegal most nem kényeztette el a fürdőzőket.
Barbara utóhatására, elég viharos volt a tenger. Inkább az élőközvetítést néztem az interneten.

conchita wurst 2016.12.30. 13:35:53

Gondolom jól berúgnak mellé a derék írek (ez a táblás tiltásból is egyértelmü), bár ezt fürdőzés nélkül, jeles ünnep nélkül is megteszik.
Nekem nem jön be az ilyesmi ha nincs rögtön ott a szauna.

Kelta Vándor 2016.12.30. 16:58:03

@conchita wurst: A berúgás pont a karácsonyi napi úszásnál nem igazán jellemző! (bár biztos akad olyan társaság, aki megteszi utána...) Inkább mki siet haza a karácsonyi ebédre, közös vacsorára stb.. Főleg családi körben zajlik amúgy és a legfiatalabbaktól az idősebbekig több generációt megtalálsz.

Kelta Vándor 2016.12.31. 18:11:04

@arsenal71: Köszi az infot! Hát gondolom, hogy nem:) Salthill Blackrockról (Galway mellett) néztünk ugrós videókat és ott sem tűnt túl marasztalónak az idei dec. 25-i időjárás!
süti beállítások módosítása