13+1 hasznos tipp Írországba utazóknak
2017. február 10. írta: Kelta Vándor

13+1 hasznos tipp Írországba utazóknak

Írország igazán izgalmas hely tudatosan nézelődni, cél nélkül elindulni, valamibe belefutni, vagy csak úgy simán semmit sem tenni, szóval minden téren ideális:) Ez a posztunk most inkább azoknak szól, akik szeretnének pár napra vagy akár 1-2 hétre ellátogatni  Írországba és bejárni a sziget számukra vonzó nevezetességeit és szegleteit. Természetesen úgyis tájékozódtok előre, nem is kétlem, inkább pár hasznos tanáccsal szeretnénk segíteni a készülődést, mielőtt nekivágnátok az Atlanti-óceán keleti végében egész évben zölden virító, mindenki számára vadregényes és misztikus kalandokat tartogató szigetnek.

ireland-greennews.jpg

1. Az útikönyvek által ajánlott látnivalók listája mellett tervezz be néhány rendhagyó, nem annyira ismert látnivalót is az útvonaladra! Dublin önmagában is izgalmas hely pár napra, de ha már valaki a szigetre látogat, nem olyan nagyok a távolságok, hogy ne lenne érdemes 1-2 vidéki nevezetességet is beletenni a programba. Legalább a főváros környékén mozdulj ki pl Howth, Dalkey, Skerries, Greystones, Bray, Glendalough felfedezésére. Írország a természeti értékei miatt igazán varázslatos, és azt Dublinban nem igazán tapasztalod meg olyan könnyen!

2. Tájékozódj előre, tervezd be az útvonaladba a prioritásaidat, hogy mindenre legyen időd, amit semmiképpen nem szeretnél kihagyni! Mindent, ami igazán érdekel a szigeten! Utazás közben pedig légy nyitott a szembejövő újdonságokra és spontán lehetőségekre. Írország tele van eldugott kastély- és várromokkal, tündérerődökkel, elhagyott temetőkkel, kelta kőkeresztekkel, sok száz éves kerektornyokkal, érdekesebbnél érdekesebb misztikus helyekkel és ókeresztény romokkal. Több időt tölthetsz el itt, mint elsőre gondolnád, ráadásul vidéken autózni sem mindig egyszerű (nem feltétlen jutsz el gyorsan egyik városból a másikba az autópályák, a megfelelő úthálózat vagy a széles utak hiánya miatt). Semmiképpen ne rohanj át a szigeten és csak pipáld a látnivalókat! A sziget legnagyobb varázsát vesztenéd úgy szem elől. Adj időt magadnak, élvezd ki az elhagyatott végtelen tereket, a tiszta levegőt, a óceán hullámzásának ütemes morajlását, és a helyiek történeteit a pubokban:) (Sok-sok látnivalóról részletes magyar nyelvű leírást térképszerűen itt találsz.)

3. Akiben van bármi félsz is a jobbkormányos vezetéstől, az bérléskor kérjen inkább egy automata kocsit. A kis, kanyargós egysávos vidéki utakon amúgy teljesen mindegy lesz, melyik oldalon van a kormány! A baloldali vezetést meg pár óra, max. félnap alatt simán megszokja az ember! Autóbérléskor nincs sem időbeli, sem térbeli megkötés, és a szigetet leginkább így érdemes - saját ritmus és érdeklődési kör szerint - felfedezni. (navigáció persze erősen ajánlott!) Az írek nem száguldozósak, és kifejezetten udvariasak is a közlekedésben (a birkák már kevésbé:) ).

irish-traffic-jam_1.jpg

A Dublinban töltött napokhoz amúgy nem feltétlenül van szükség autóra. (Dublin és környéke a DARTtal és helyi buszjáratokkal is könnyedén bejárható.) Ha mégsem szeretne valaki autót bérelni, érdemes tudni, hogy sok esetben busszal jobban megéri utazni, mint vonattal, mert a vonathálózat elég gyér és a menetrendszerű buszhálózat sok eldugott sarkába elvisz a szigetnek! Dublin környékén azonban használd ki mindenképpen a vonat adta lehetőségeket! Sőt, ha semmiképpen nem szeretne valaki autót bérelni, a legtöbb híres látnivalóhoz (Moher-sziklák, Óriások útja, Newgrange ,Carrick-a-Rede kötélhíd, Belfast, Glendalough, Powerscourt, Kerry stb..), választhatunk 1-2 napos vezetett busztúrákat több cégtől is. (a teljesség igénye nélkül ehhez linkek itt: daytours ; paddywagontourswildrovertours ; extremeireland etc..)

durseyisland1.jpg

4. Eső és szél ne tartson vissza semmitől! Ahogy a mondás tartja: "ha nem tetszik az ír időjárás, várj 5 percet!", szóval kár lenne a legszebb napot múzeumokban vagy a szállodai szobában heverészve eltölteni csak azért, mert reggel éppen felhős volt az ég, mikor kinéztél az ablakon. Az eső a legtöbbször olyan hamar elmegy, ahogy jött....neha úgy tűnik, mindjárt leszakad az ég, és az egészből nem lesz semmi! Változékony?? igen! kiszámíthatatlan?? igen! Esernyő helyett egy megbízható szél- és esőálló dzsekivel és réteges öltözködésre felkészülten vágjunk neki az ír utunknak, könnyen lehet, hogy mind a 4 évszakot megtapasztaljuk egy álló nap leforgása alatt, vagy akár csak 1-2 óra alatt. (a esernyőt sokszor 2 perc alatt szétszedi a szél - még városban elmegy persze -de repülőre úgysem vihetjük a kézipoggyásszal és túrázáshoz meg már egyáltalán nem ajánlott!!)

birka.png

5. Szállásnak, ha teheted válassz helyi BB-ket. A hostellel sokszor egy árban van és bőséges reggeli van az árban! Kedves a vendéglátás, és segítenek a helyi tájékozódásban, aktuális lehetőségekben a helyi programokkal is! Az általában egyszerű, de tiszta és komfortos panziókban, hostelekben minden alapvető szolgáltatást megtalálsz. (A hálózati feszültség: 220 V, de brit típusú átalakító szükséges!)

6. Aki családdal és gyerekekkel utazik, feltétlenül figyeljen a belépőknél a kedvezményekre. Családosoknak szinte mindenhol extra lehetőségek vannak és lévén, hogy Írország híresen családcentrikus, ráadásul rengeteg a gyerek, sokszor alap, hogy családnak 2f+3 gy számít alapkonstrukciónak a 2+2 felállás helyett. Ezzel együtt jobb előre tájékozódni, és sok belépőnél előnyösebb, ha online előre foglalunk, így érdemes azt is megfontolni, ha tudjuk napra pontosan előre a tervezett prg-jainkat!

7. A feliratok általában kétnyelvűek (angol mellett az ír, amit a helyiek gaelic-nek hívnak), persze 1-2 nyugati településtől eltekintve az angollal mindenhol el lehet boldogulni. Ugyanakkor rengeteg féle helyi nyelvjárás létezik és ha tudsz angolul és mégsem értesz egy kukkot sem, akkor ne keseredj el, nem biztos, hogy benned van a hiba:) Ez a videó (talán) segít megkülönböztetni a nyelvjárásokat:

Az írek amúgy is előszeretettel kevernek bele ír kifejezéseket és szavakat az angol szövegbe, a legismertebb szavuk a 'craic' (a 'fun' lenne talán a legközelebbi jelentése, "What's the craic?"- hogy vagy? mi újság veled?, 'we had great craic last night' = jól szórakoztunk tegnap este.)

8. Semmiképpen se csodálkozz és legfőképp ne botránkozz meg, ha a helyiek már 8-10 fokban is egy szál pólóban flangálnak! Az ő hőm-érzékelésük lényegesen eltér egy mediterrán vagy kontinentális éghajlaton kondicionálódott emberétől! A sziget hőmérsékleti skálája egész évben 0-20 fok között, (pl Magyaro-on ugye ez vhol a -15-35 fokos sokkal szélesebb tartományban) mozog! 20 fokban a helyiek sokszor már maxra állítják az irodákban a légkondikat és fulladoznak a hőségtől:) Fogadd el ítélet nélkül és öltözz te is kedved szerint!

9. Ja, hogy a képeken csodaszépnek látott, azurkék színű, fehér homokos tengerpartok csábítónak tűnnek fürdőzésre?? Azért jobb tudatában lenni, hogy a vízhőfok nyáron sem igazán megy 12-14 fok fölé (lehet, hogy sokat mondtam:)! Így ha fürdőzni, szörfözni szeretnél, inkább vigyél magaddal wetsuitot! Hogy a helyiek fagysérülés nélkül is vígan lubickolnak és nagyokat úsznak benne akár karácsony táján is, az ne tévesszen meg! Persze Te is bátran kipróbálhatod:) (Mi is többször megtettük, múlt Karácsonykor pl így )

atlanricmurder_hole_day.jpg

10. Furának tűnhet a borús időt ecsetelve, hogy nyári időszakban legyen nálad napkrém, de ha kisüt a nap az erős UV miatt akár pár perc alatt érezni fogod a nap erejét és könnyen le lehet égni még a kreolbőrűeknek is! Hiába van csak 15 fok, jóval többnek tűnik és talán a levegő tisztasága teszi, de néha annyira éget, mintha 2-3000 méteres magasságban élveznénk egy alpesi hegy tetején a szikrázó napsütést!

11. Ha nem idegenkedsz a fekete sörtől, mindenképpen próbáld ki a csapolt guinnesst! Alkalmas hely erre a Guinnes Storehouse tetején megbújó körpanorámás bár is, hiszen ha úgyis meglátogatod a Guinness-múzeumot, a jegy árában már alapban benne van egy pint fogyasztás:) De ha az nincs a prg-jaidban, természetesen bármelyik pub-ban kipróbálhatod. A csapolás hosszabb időt vesz igénybe, megéri kivárni, amíg profin lecsapolják neked! Az írek amúgy rendkívül vendégszeretőek, még jobban igaz ez Dublintól távolodva...Nyugodtan elegyedjünk beszélgetésbe a helyiekkel, imádnak beszélgetni  (vagy csak a jó hallgatóságot a sztorijaikhoz - mert az mindig van:) ) és viccelődni !!és kérdezzük ki őket a helyi jellegzetességekről. Szívesen előadják magukat! (És a Guinnessel persze nem ér véget a világ Íro-ban, azon kívül még jópár helyi sörféle van, amit érdemes kipróbálni:)

irish_philosophy.jpg

12. Pubok mindenfelé: menjünk be, fedezzük fel, próbáljuk ki! És ne csak este!! Kávézhatunk, ebédelhetünk, sörözhetünk, táncolhatunk, ismerkedhetünk a helyiekkel, sőt vidéken nappalra sokszor funkciót is vált egy pub és teszem azt, pl bolttá alakul! Ráadásul a helyi információk fő forrása is, így ha tanácstalanok vagyunk, szállást vagy látnivalót keresünk, nem is mehetnénk ennél jobb helyre! Ha van élő zene/koncert, még jobb, ki ne hagyjátok!

foto_pub.jpg

13.Túrázáshoz a korábban már említett vízálló öltözék mellé egy jó vízálló bakancs és lábszárvédő is ajánlott: szinte biztos, hogy birka-, marha és lólegelőkön, tőzeglápokon vezet át utunk...A természet vadregényes és lenyűgöző, de ez a fővárosban nem igazán látszik! Szóval mozdulj ki!! Ugyanakkor rengeteg a magánterület. Ha túrázunk, a túraútról nem igazán éri meg letérni, mert folyton folyvást kerítésekbe ütközünk majd, kövessük a jelzéseket és a magánterületen átvezető kapukat, átjárókat csukjuk be magunk után. (általában tábla is figyelmeztet erre!) Ez sokszor azért fontos, hogy az állandóan kint legelésző állatok ne bóklásszanak el a területről!!

dsc_0528_1.JPG

+1. Íro-ban ember- és megoldáscentrikus a gondolkodásmód és minden helyzetet igyekeznek az egyszerűségre törekedve úgy megoldani és kezelni, hogy abból mki a lehető legjobban jöjjön ki. Bátran kérdezzük a helyieket a lehetőségekről, kérjünk segítséget, ha tanácstalanok vagyunk vagy eltévedtünk és elakadtunk. Azt is tartsuk azért fejben, hogy az írek - puszta jóindulatból motiváltan - inkább bullshitelnek valamit, hogy merre van egy hely, még akkor is, ha fogalmuk sincs róla, mint hogy visszautasítsák a segítségadást:) Így ha olyan válaszokat kapsz, hogy "up" down" and "around", kérdezz meg inkább mást! A rendőrök (GARDA néven ismersz rájuk) is kifejezetten szívesen segítenek, de vidéken tényleg csak térjünk be az utunkba eső első pub-ba és ott tuti minden fontos infot megkapunk..:) Csak nehogy ott ragadjatok :)

Na igen...és az időzítés? kérdezed...Hát ez az!! 24/24 a változékonyság az úr 4 évszakban. Mit is mondhatnék? Talán a legjobb hónapok: májustól októberig, de ugye kiszámíthatatlan, szóval bízz a megérzéseidben! Egy viszont a nyári hónapok mellett szól (apropó, tudjátok igazából, hogy itt a szigeten a kelta naptár szerint mi számít nyári hónapoknak? május-június és július!) Ne lepődjetek meg, ha az aug-t már tendenciózusan és következetesen őszi hónapként emlegetik, mert az már valóban az őszhöz tartozik! Májustól július végéig nagyon hosszú nappalokat élvezhetünk, igazán érdemes kihasználni!

 

***

Egyéb lényeges információk:

Mínusz egy óra az időeltolódás Magyarországhoz képest az Ír sziget egész területén, vagyis ennyivel kell visszaállítani az óránkat. A közbiztonság jó, fejlett az infrastruktúra és magas a szolgáltatások színvonala is.

Éghajlat: Írország éghajlata az Észak-atlanti-áramlat meleg vizeinek köszönhetően sokkal enyhébb, mint más, hasonló földrajzi szélességű területeké. Az átlagos téli hőmérséklet +4-7 °C körüli, ami magasabb, mint az azonos szélességi körön fekvő helyeké általában. Mivel nyáron az óceán hűt, ezért a hőmérséklet csak 15–17 °C, áprilisban is 10-18 fokra lehet számítani. A csapadék a sziget nyugati oldalán a legtöbb: 1500–2500 mm.

Pénz: A fizetőeszköz az euró (Írország) és az angol font (Észak-Írország). Bankkártya és hitelkártya használata a nagyvárosokban elfogadott, de azért jol teszed, ha hozol magaddal némi készpénzt is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr1512243436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.02.11. 10:13:49

Jó kis összefoglaló!

Szerintem lemaradt, de fontos és hasznos tudnivaló: az írek az angol konnektort használják ezért konverterre van szükség, de ismerik a problémát, a legközelebbi vegyesboltban találtam pár euróért.
De legalább a 220 voltot használják.

Az ír akcentusok között van nehezen érthető angol, viszont amennyire én tudom, a Gealic csak szűk körben beszélt, egy kisebb populációban a nagyon idősek kizárólagos nyelve, míg a fiatalok kvázi idegennyelvként tanulják, beszélik de nem anyanyelvük.

Cutofftheirheads 2018.09.13. 07:28:23

Annyira örülök, hogy megtaláltam ezt a blogot. Már is Írországba szeretnék utazni (esetleg ott is maradni :D). Köszönöm a hasznos információkat nem csak a szerzőtől, de a hozzászólóktól is.
süti beállítások módosítása