Bantry House, West Cork
2021. március 24. írta: Kelta Vándor

Bantry House, West Cork

Az Atlanti-óceán partján fekvő Bantry House az egyik kedvenc fekvésű birtokom Cork-megye nyugati végében.  Azt màr megfigyeltem az évek során, hogy az Ír-szigetre küldött angol birtokosok jól megválogatták, hova építkezzenek, mert a leglélegzetelállítóbb kilátással ès tájolással bíró földterületeket stoppolták le maguknak. Ahogy a legtöbb angol gyarmaton, itt az Ír-szigeten is háborús szolgálatért vagy címmel járó jutalomként osztogatták el a földeket a brit koronához lojális alattvalóknak. Az angol katonák persze sokszor nem tudtak mit kezdeni a földjeikkel, se itt letelepedni, se gazdálkodni nem akartak feltétlenül, így eladták annak, aki az adott környéken már nagyobb földterülettel bírt, és volt tőkéje is felvásárolni ezeket. Így történt, hogy az évszázadok folyamán minden régiónak lett egy-két nagyobb ura vagy gazdálkodója. Itt Bantry környékén a XVIII. sz-ra ez egyértelműen a White család volt.

p1110173_1.JPG

p1110177.JPG

Maga a ház még a XVIII. szàzadban épült. Később Richard White (1800-1865), Bantry második grófja volt az, aki egy óceánra néző, teraszos kertet is megálmodott hozzá. A hét teraszból a harmadikon fekszik maga a ház. Az északi, óceánra néző oldalon ez a látvány fogad, ahogy a virágágyások között kanyargó sétányokon botorkálunk a mellvéd fele:
p1110183_x.jpg

p1110163_1.JPG

p1110185_1.JPG

A ház háta mögött, a déli oldalon egy több száz éves, óriási lilaakác a kert egyik igazi különlegessége, egy szökőkutat 'kúszik' körbe lugasként. (Mint a következő képen is látszik, maga a szökőkút ott jártunkkor éppen felújítás alatt volt.) Innen emelkedik a híres '100 lépcső', egy látványos lépcsősor, amit anno helyi kövekből építettek és azáleák és rhododendronok között visz fel szintről szintre, egészen a hetedik teraszig, ahonnan lélegzetelállító kilátás tárul elénk az egész Bantry-öbölre. 

p1110162_1.JPG

p1110168_1.JPG

telo04.jpg

A ház 1922-től 5 évig kórházként is működött az ír polgárháború idején, és 1946-ban ez volt Írországban az első birtok, ami megnyitotta kapuját a nagyközönségnek. Még ma is magántulajdonban van, továbbra is a Shelwell-White család leszármazottai élnek benne. Mi még 2020 júliusában kerestük fel, persze a házba a járványhelyzet miatti szigorítások okán bemenni akkor sem lehetett, így aztán a belsőről most csak egy képeslapot tudok mutatni nektek: 

belso.jpg

Pedig a leírások szerint igazán kalandos és elegáns múltról mesélnek itt a tárgyak, egyszer kedvem lenne beleveszni a világ különböző pontjairól összegyűjtögetett családi 'ereklyék' tanulmányozásába is. Vajon hány olyan szoba lehet még a világon, amit Lajos Fülöp francia király vagyonának 1851-es kiárusításából rendeztek be? Egyszer majd talán oda is bejutunk, remélem....!

p1110188x.jpg

p1110166_1.JPG

A kertben indákkal benőtt lépcsőkön, töredezett köveken, erdei ösvényeken barangoltunk. Itt persze rengeteg munka vár még a tulajdonosokra. (Jó tudni, hogy a kert egyébként most a 'Level 5' szintű szigorítások alatt is nyitva van (10-17h), de kizárólag azoknak, akik 5km-es  körzetben élnek.)

p1110169.JPG

p1110182_1.JPG

'Békeidőben' meg lehet szállni a keleti szárnyban, és önellátó módon több baráti család is kibérelheti a szobákat, melyek egy csodás XIX sz-i olaszos kertre néznek. 6 szoba, 14 férőhely, bevallom, szívesen összehoznék egy baráti csapatot ide. (Tájékoztatásul: most Írországban belföldi utazási stop is van és a szállások és hotelek is mind zárva vannak 2020. március óta pár hét kivételével folyamatosan.) A jövőben majd itt tudjátok megnézni, mit lehet náluk foglalni. A vendégek minden délután a könyvtárszobában teázgathatnak, igazi Agathe Christie krimikbe illő vendégeskedés lenne, nekem egy hétvégére tetszene... !

p1110159.JPG

Maga Bantry városa ideális bázis a régió felfedezéséhez: aki egyszer komplett írországi road tripet tervez, annak érdemes a Wild Atlantic Way ezen szegletét betervezni egy megállónak. A környéken rengeteg a túralehetőség, sőt lehet lovas túrát is választani, és hajós túrákra is érdemes kimenni Bantry, Kenmare, vagy Baltimore kikötőjéből, így akár 2-3 napot is eltölthettek itt.  A cikk végén találtok további konkrét tippeket, mit érdemes a környéken felfedezni.

 p1110157.JPG

telo01.jpg

Amúgy a délutáni tea beugró latogatóknak is nyitva áll, így érdemes mindig előre érdeklődni. Elvileg van egy borozgatós, sajtkóstolós verzió is, ha egy hosszabb autós túra alatt szusszannátok itt egyet. Nagyon remélem, hogy a 2021-es nyári szezon már mind engedi majd ezeket, és persze a szigeten való csavargást is újra! 

*******

Hasznos információk:

Megközelítés: N71-es útról Bantry tengerparti útján; Sat.Nav.: 51.677678, -9.464174

Nyitvatartás (nem Covid-szigorított időkben nyáron): 10-19h

Belépők: Ház és kert felnőtt: 11 ; gyerek: 8.50; gyerek 3 év alatt: 3; Felnőtt, csak kertlátogatás: 6; gyerekeknek 16 év alatt ingyenes a kertlátogatás; Családi jegy (ház és kert): 26

p1110171.JPG

*******

A környéken még ezeket a látnivalókat ajánlom kedveteknek, érdeklődéseteknek megfelelően: 

1-2 napos autós körtúrához tippek: Beara-félsziget és a Healy Pass ; Sheep's Head félszigete ; Mizen Head félsziget

Túratippek természetkedvelőknek: Glengariff Woods; Gleninchaquin Park és vízesés; Beara-félsziget túraútjai ; Sheep's Head félszigetén számnos túraút van, az egyik legszebb a világítótoronyhoz visz ; Three Castle Head túra ; Mizen Head ; Gougane Barra NP ;

Hangulatos kisvárosok: Bantry ; Ballydehob ; Schull , Glengariff , Kenmare

Érdekes kertek: Garinish Island (Ilnaculin) ;  Sky Garden (Liss Ard Estate) ; Ewe Sculpture Garden ; Derren Gardens (Lauragh)

Hajótúrák, szigetek az óceán szerelmeseinek: Dursey szigete kabinnal a szoros felett ; Bálnales túrák Kenmare-ból vagy Baltimore-ból (Whale Watching) ; Shenkin Island ; Fastnet Rock túra

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr3916469172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása