A Crown bár
2018. november 28. írta: Kelta Vándor

A Crown bár

Belfast az Ír-sziget második legnépesebb városa, egyben az északi régió központja is. Egy nagyon vibráló, élettel teli város, és persze tele van jobbnál jobb pubokkal. Ezek közül a belvárosi Crown Liquor Saloon (1880) egy igazi különlegesség mind az építészet, mind a whiskyk, mind a pubok rajongóinak. Egyenesen a ‘Viktoriánus Gin Palota’ néven emlegették sokáig. 

crown04.jpg

crown05.jpg

crown01.jpgAmiért ma is érdemes felkeresni akkor is, ha a házi whiskyjüket nem is kóstolná meg valaki, azok az eredeti épület megmaradt részletei: a faragott, fából készült mennyezet, a régimódi gázlámpások, a színes üvegablakok, a különleges mozaikcsempék és az egyedi sörcsapok. Legsajátosabb jellegzetessége ugyanakkor a tíz, ajtóval is zárható, elszeparált kis boksz, ahol a vendégek a mai napig szabadon vitathatják meg egymással a világ dolgait. Mindegyik boksznak külön betűjele van, és megőrizték a hozzátartozó, egykori jelzőrendszert is, habár az ma már nem működik.  

crown03_1.jpg

crown07.jpg

crown011.jpg

A mai mutatós külső mögött meglehetősen zaklatott közelmúlt bújik meg: valószínűleg ez egész Európa legtöbb bombatámadást elszenvedett pubja. Na nem saját jogán persze: szerencsétlenségére a vele szemben lévő Európa Hotel volt az IRA egyik közkedvelt célpontja az észak-ír polgárháború 'The Troubles' (A Bajok) időszakában. Sokszor ebben a hotelben szálltak meg az Észak-Írországban tárgyaló magasrangú gazdasági, politikai vezetők, így amikor az IRA a nemzetközi figyelmet szerette volna a térségben zajló ellentmondásokra irányítani, a szálloda vált célponttá. A két épület közelsége miatt minden egyes alkalommal, amikor az Európát támadás érte, a Crown is megsérült: a sorozatos robbantások az utca túloldalán sosem kímélték a Crown festett üvegablakait és maga az épület is jelentős károkat szenvedett. Mai formájára 2007-ben állították helyre és nyitották meg újra romjaiból. A helyerállításnál igyekeztek a lehető legtöbbet megőrizni a viktoriánus stílusú épület eredeti részleteiből. Ennek köszönhető a megannyi, finoman kidolgozott korabeli részlet is.

crown02.jpg

crown08.jpg

Ma persze Belfast egyik legtöbbet látogatott látnivalója ez, itt találjátok: 46 Great Victoria Street. Még mindig pont szemben az Európa Hotellel, ami manapság már az egyik legnépszerűbb szállodája a városnak:-)

europahotel01.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr7614381086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása