Túra a Seefinre, Wicklow-hegység
2021. április 27. írta: SimonffyT Zsuzsa

Túra a Seefinre, Wicklow-hegység

Kristálytiszta levegő, süppedős, zuzmós hegyi ösvény talaja a lábam alatt..jaj de régen éreztem már ilyet és mennyire hiányzott! Hogyan is ünnepelhettük volna meg méltó módon, hogy Írországban véget ért a rövidebb-hosszabb megszakításokkal 2020. márciusa óta tartó 5km lockdown korlátozás és 2021. április 12. után már 20 km zónában (vagy saját megyében) is lehet végre kirándulni, mint egy igazi túrával? Mivel mint a ketrecbe zárt oroszlánok, csak az otthonunk szűk körzetében sétáltunk, futottunk, néha bringáztunk az elmúlt végtelenül hosszúnak tűnő hónapokban, biztosan vissza kell edzeni magunkat a régi formánkba. Ehhez elsőre kifejezetten ideális ez a 10-11km-es túra.
p1100510.JPG 
Ezen az úton kanyarogtunk fel az autóval az indulási helyhez:
p1100502_x.jpg
Először még tavaly júniusban jöttünk fel ide, szintén 20km-es korlátozásban, mert a Wicklow-hegysèg nyugati oldala még éppen benne van a hatókörünkben. Van egy meredek, az erdősáv mentén nyílegyenesen felvezető ösvény (térkép itt), persze most, második alkalommal már mi is inkább a hosszabb és lankásabb erdei utat választottuk, ami kanyarogva vezet fel a csúcsra. Nektek is ezt ajánlom, marad még így is elég kaptató a túrához az ösvény felsőbb szakaszán. 
p1120144_2.JPG
p1100504.JPG
A Seefin (621m) csúcsán nem csak a kilátást lehet élvezni, hanem egy 5000 éves kőkorszaki folyosósír is árválkodik itt, és teljesen szabadon várja, hogy felfedezzük. Maga a sír egy 24m átmérőjű kőhalom, 3m magas és egy 7m-es folyosó vezet a kamrához, amiből 5 kisebb is nyílik. A bejárati nyíláson valahogy átpréseltem magam, de nem állítom, hogy túl jó ötlet volt, mert beljebb sem sokkal tágasabb, így talán ti jobban jártok, ha a tetőről közelítetek majd!  A fedőkövét ugyanis elmozdították, így bele is lehet mászni. Gyerekeknek kifejezetten izgalmas!(Tipp: Vigyetek magatokkal erre a túrára fejlámpát vagy zseblámpát, és figyeljétek meg alaposan a felületeket ősi, vésett minták után kutatva a kamra belsejében!) 
p1100538_x.jpg
p1100539.JPG
p1100523.JPG
Írország tele van a neolitikum titokzatos építményeivel, a Boyne-völgyi folyosósírokról, pl Knowth-ról vagy Newgrange-ről biztosan hallottatok már. Ezek a folyosósírok a tárgyi bizonyítékai annak, hogy egy igen fejlett kultúra virágzott a szigeten 5-6000 évvel ezelőtt. A helyzet az, hogy a kutatóknak mindmáig nem sikerült megfejteni, hogy pontosan milyen szerepet töltöttek be ezek a csillagászatilag is precízen tájolt építmények. Itt a Wicklow-hegységben sem a Seefin az egyetlen: ahogy a csúcsról körbetekintünk,szinte minden második hegy tetején láthatunk hasonló ‘kőhalmot’ a csúcsokon. Mivel a szomszédos Seefinganen is kiszúrtunk egyet, így  tovább is túráztunk, hogy felderítsük... (Kép: a Seefin felől így látszódik a Seefingan, ti látjátok rajta a sírt?)
p1100535_x.jpg
A Seefinganre (776m) átvezető út tiszta időben eltéveszthetetlen, egy lankás gerincen haladunk tovább. Arra figyeljetek, hogy a terep száraz időben is tőzeges, sáros, így túrabakancsban és kamásliban ajánlott menni!
p1120149_2.JPG
p1120151_2.JPG
Az Seefinganen található folyosósír sosem volt még feltárva, így ebbe bekukucskálni sem lehet, persze ez mit sem von le különlegességéből! Ràadàsul a csúcsról tiszta időben fantasztikus a kilátás, a második képen (a harmnadikon ráközelítve, párában) észak felé láthatjátok Howth félszigetét a háttérben, és előtte magát Dublin belvárosát a kikötői dokkokkal, a Poolbeg világítótoronnyal és egy érkező komppal. Ti kiszúrjátok? Nagyon miniben, de ott van!
 
p1120157_2.JPG
p1120159_2.JPG
p1120161_2.JPG
p1100543.JPG
Van valami elképesztő érzés abban, hogy itt állhatok egy ilyen tbb ezer éves építmény bejáratánál csak így, mert túra közben éppen útba esik. Számomra ennek van a legnagyobb varázsa, amit így magunk fedezhetünk fel egy túra részeként teljesen egyedül... Vannak még a szigeten hasonlóan 'elszórt' folyosósírok máshol is szép számmal, az egyiket érdemes útba ejteni, ha egyszer itt jártok Írországban.  Loughcrewt pl nagyon ajánlom, ahhoz egy kulcsot kell elkérni és kaptok egyéni vezetőt is. A másik kedvenc ilyen helyem Sligo-megyében Carrowkeel sírjai . Ha szerettek túrázni, inkább azt ajánlom.
p1120148_2.JPG
p1100552_x.jpg
p1100547_x.jpg
Megközelítés: A Shankill Roadon tudtok parkolni az ösvény indulásánál. A kèkkel jelölt pontoknàl is van mèg 1-2 hely. A színes vonalak jelzik az ösvènyeket fel a csúcsig, majd tovább a Seefinganre! Egy-két autónyi hely van összesen, ez nem valami ismert kirándulóhely! (Koordináták az ösvény indulásához: 53°10′44.22″N 06°24′11.39″W). Aki maga is szívesen elmenne, itt talál egy térképet hozzá. Klassz túrát nektek!
seefin_hike.jpg
p1120146_2.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr9716491302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása