A Muckross Abbey
2018. július 05. írta: Kelta Vándor

A Muckross Abbey

A Ring of Kerry az egyik legnépszerűbb útvonal az Írország atlanti partvidéke mentén kanyargó, Wild Atlantic Way névre keresztelt, több ezer km hosszú útszakaszból. Egymást érik a látnivalók, kilátóhelyek, régi kolostorromok, várak, hágók, vízesések és túrautak. Maga a Ring of Kerry egy 180 km-es kör, és Killarney városából érdemes belekezdeni, ha valaki az egészet szeretné végigjárni. Majd erről is lesz egy külön írásunk, mai írásunkban most csak az 1448-ban alapított Muckross Abbey lesz a téma, mely magában a Killarney Nemzeti Parkban bújik meg egy kis völgyben, óriási, öreg fák és - ilyenkor nyáron - virágzó rododendronok árnyékában.

dsc02396.JPG

dsc02380.JPG

Muckross egyszerre egy korakeresztény kolostorház romja, és egy ma is használatban levő, ír temetőkert. Habár az első kolostort valamikor még a VI. sz-ban St Fionan alapította itt, a ma is látható romok már egy XV. sz-i ferencesrendi kolostor (és többszöri bővítések) maradványai. Az egykori szerzetesháznak gótikus nyomokat őrző kerengője egészen szép állapotban maradt meg.

dsc02392.JPG

 muckross04.jpg

dsc02398.JPG

A romok teljesen szabadon bejárhatóak, menjetek fel az emeletre is, a toronyba is, és nézzetek be minden helyiségbe és udvarba bátran. Teteje már nincs, ennek ellenére meglepően jó állapotban megmaradt sokminden. Az évszázadok folyamán egy óriási tiszafa vette birtokba a kerengő udvarát, ami végtelenül békés és nyugalmas hangulatot ad a helynek. Engem nagyon megfogott. Az ősi tiszafa talán még az épületnél is idősebb, 600 évesre becsülik.  Egyes elképzelések szerint a kerengőt már eleve úgy építették (kb. pont 600 évvel ezelőtt), hogy megőrizzék ezt a fát.

muckross015.jpg

muckross014.jpg

muckross018.jpg

Mi már estefele jártunk arra, és egy őzgida is bóklászott a temetőkertben. Szegény persze meg is riadt tőlünk, és beszökellt a bozótosba. Aztán még láttuk, ahogy egy fa mögül félénken ugyan, de kitartóan figyel minket tovább....vicces volt, hogy azt hitte nagyon elbújt..... .:-)

muckross016.jpg

muckross013.jpg

muckross02.jpg

muckross03.jpg

muckross017.jpg

A parkolót az N71-es út mentén találjátok, ahonnan kb. 8-10 perc sétával juthattok el a romokhoz, az út babakocsival is járható. (Van lovaskocsi is, ha valaki nem tud vagy nem szeretne gyalogolni.) A látogatást érdemes összekötni a Muckross-ház látogatásával is, ahonnan - ha eleve a háznál parkoltok - át lehet sétálni ide a romokhoz 5 perc alatt egy belső úton is. A romok látogatása ingyenes, a Muckross-házé nem. SatNav-info a Muckross Abbey parkolójához: 52.025756, -9.490040

dsc02393.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr5714094739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása