A kellsi kolostorromok
2019. február 01. írta: Kelta Vándor

A kellsi kolostorromok

img_2959.JPG

Kells Priory egy békés völgyben, birkákkal teli zöld dombok között bújik meg Kilkenny városától alig 15 km-re délre. Az egykori kolostor romjai még télen vagy kora tavasszal is ideális célpont. Önmagában Kells persze tényleg nem éri meg a hosszú utazást Dublinból. Még szerencse, hogy a környéken bőven van lehetőség más látnivalóval kombinálni a csavargást:  Kilkenny városa, Rock of Cashel vagy a Jerpoint Abbey a legkézenfekfőbb megoldás.

kells001.JPG

img_2995.JPG

A King-folyó mellé épített, várfallal, és tornyokkal körülhatárolt pár hektáros területet az ugyanolyan nevű Kells település határában találjátok. Pont hét középkori tornya a legszembetűnőbb jellegzetessége: kevésbé kolostorra emlékeztető a hely, sokkal inkább egy régi erőd benyomását kelti és a helyiek 'Kells hét váraként' is emlegették sokáig. Mielőtt persze bárki fellelkesedne, ez a Kells egyébként csak a nevében azonos azzal a Kells-szel, ami Meath-megyében található, és amelyről a híres kódex kapta a nevét.

img_2997.JPG

Anno még az 1100-as években Geoffrey FitzRobert alapított itt apátságot, azonban az első időszakban több támadás is érte, és háromszor is szinte porig égett. Valószínűleg ezután erősítették meg a tornyokkal és a falakkal. A mai romok már persze jóval későbbről, inkább a XIV-XV.sz-ból maradtak fent: egy templom, egy kápolna, az apát lakóépülete, egy sekrestye, és a kiszolgáló épületekből maradt fent valami.

img_2994.JPG

kells002.JPG

Ingyenesen látogatható és szabadon bejárható, mi először teljesen egyedül voltunk ott (leszámítva a tucatnyi birkát persze:-) ), második alkalommal is csak egy másik család bújócskázott a romok között. Egyedül a hely restaurálása, feltárása okozhat esetleges lezárásokat. Ha van ott valaki a bejáratnál a kis fülkében, akkor a legnagyobb tornyot talán még ki is nyitja nektek és fel tudtok mászni a tetőre. Persze vegyétek úgy, hogy nagyon szerencsés az, akinek jut ez a kiváltság:-)

img_2965.JPG

kells003.JPG

img_2960.JPG

img_2969.JPG

Megközelítés: Kilkennytől délre az R697-es úton, majd kövessétek a Kells táblákat. Van egy kis saját parkolója is. 30-40 percet nyugodtan szánjatok rá, időbe telik, amíg az ember lesétál a réten át a falakhoz, majd a fal mentén tovább a romokhoz, és kedvére bekukucskál a romos falak között megbújó terekbe. Naplementében igazán csodálatosak a fények is. (SatNav:7° 16' 3" W; 52° 32' 20" N)

img_2998.JPG

 

dsc02286.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr4114602760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása