Sok ezer éves, kőbe rejtett titkok
2017. január 16. írta: Kelta Vándor

Sok ezer éves, kőbe rejtett titkok

Loughcrew folyosósírjai

A Ír-szigeten barangolva az egyik legizgalmasabb célpont lehet egy több ezer éves folyosósír meglátogatása. A világörökség részeként is ismert, eredeti állapotába helyreállított newgrange-i ugyan csak vezetővel látogatható (előre kijelölt időpontokban a látogatóközpontból), de kevesen tudják, hogy azon kívül van még jó pár, egyénileg bejárható sír is a szigeten. Szóval ha valaki jobban szeret maga utána olvasni a kiválasztott célpontjainak, és saját tempójában, csoport nélkül felfedezni a számára érdekes helyeket, ajánlom, hogy tegye is meg, hiszen feledhetetlen élményben lesz része! (zseblámpát, fejlámpát persze vigyetek!) Főleg, hogy ezekhez a sírokhoz legtöbbször terepen, kisebb-nagyobb túrákkal lehet csak eljutni.

dsc_1093.JPG

A sziget folyosósírjai a tárgyi bizonyítékai annak, hogy egy igen fejlett kultúra virágzott a szigeten 5000-6000 évvel ezelőtt. Komoly csillagászati megfigyelések alapján építették fel az építményeiket. A sírok legnagyobb része egy nyugat-keleti vonal mentén fekszik, négy jól elkülöníthető telepben a Boyne völgyéből indulva egész Sligo megyéig. Carrowkeel-ről és Newgrange-ről már írtunk korábban, néhány hete pedig újra megnéztük Loughcrew környékét is. 

dsc_1081.JPG

Az itt álló sírok nagy része két egymás mellett fekvő kisebb hegyen (Carnbane East és Carnbane West)  fekszik. Az autóparkolóból a Carnbane East tetején található T-sír-hoz gyalogolhatunk fel, melyet 6 kisebb - mára már sajnos beomlott - úgynevezett szatelit sír vesz körbe. Érdekes, hogy még a beomlott sírok időjárásnak kitett kövein is  helyenként jól kivehetőek az évezredes faragott szimbólumok:

dsc_1097.JPG

A T-sír belsejében is számos mintákkal gazdagon díszített követ találunk. A sírt úgy tájolták, hogy évente kétszer, a tavaszi és az őszi napéjegyenlőség idején a felkelő nap fénye bevilágítja a központi kamrát és a napsugár végigpásztázza a kamrában álló kő mintáit. Talán ez is megerősítheti azokat a feltételezéseket, hogy ezek az építmények sokkal többek voltak közönséges síroknál.

tbackstone_dawnspringeq.jpg

cairn-tconwell.jpg

A sír északi oldalán áll egy kb 10 tonnás kődarab, melyen szintén láthatóak még az ősi minták (The Hag's Chair - lásd fotó alább). Később, a XVII. sz. végén az angolok által bevezetett szigorú törvények megtiltották az írek számára a szabad vallásgyakorlást, így az ilyen eldugott helyeken, mint például ez a kő, gyűltek össze a helyiek titokban a miséikre. 

seat.jpg

Carnbane West sajnos egyáltalán nem látogatható, mivel a sírok itt magánterületen vannak és a tulajdonos nem enged be látogatókat. Pedig az egyik leggazdagabban díszített és legérdekesebb sír, az L-sír itt fekszik. (http://www.carrowkeel.com/sites/loughcrew/cairnl1.html ) Ez az egyetlen olyan sír, aminek  7 oldalkamrája van (amúgy a legtöbb sír, csak három kamrával épült).

080429_-loughcrew_-112.jpg

A L-sír másik érdekessége,hogy ez az egyedül megmaradt olyan építmény, amelyben van egy álló kőoszlop, az úgynevezett 'suttogó kő'.  Az oszlop célja valószínűleg az volt, hogy az ősi pogány naptár bizonyos napjain (cross quarter napokon :napforduló és napéjegyenlőség közötti félidő), november és február első hetében a kamrába bevilágító napsugarakat visszaverje a legnagyobb oldalkamra  óriási kősziklájára, és így világíthassa meg annak mintáit:

cairnlhead.jpeg

Az oldalkamra alján egy hatalmas lapos kő fekszik,  melyen elégetett emberi maradványokat találtak. Számos érdekes lelet is előkerült a sírból: csonteszközök mellett találtak 2 tökéletesen csiszolt, 8-10 cm átmérőjű kőgömböt is, melyek ma a Nemzeti Múzeumban vannak kiállítva.  

basincairnl.jpg

Az L-sírtól nem messze fekszik a D-sír, mely kb. 55 méteres átmérőjével az egyik legnagyobb feltáratlan sír az egész szigeten. 1865-ben kétszer is megpróbálták megtalálni a sír bejáratát, ami egyáltalán nem egyszerű, hiszen több tonna követ kell hozzá elmozdítani, azonban nem jártak sikerrel és a sír a mai napig őrzi évezredes titkait.dsc_1075.JPG

Ha Loughcrewba látogattok, érdemes egy sétát tenni a sírokhoz közeli (kocsival kb 5 perc) Loughcrew House and Gardens parkjában is, már csak azért is, mert amúgy is ott kell elkérni (és ide is kell visszahozni!) a kulcsot a sírhoz is. A sírokhoz persze kulcs nélkül is simán fel lehet menni, és körbejárni őket, de akkor a kamrába nem tudtok bemenni. Magában a parkban egyébként van lehetőség zipline-ozni (ehhez foglaljatok előre helyet, mert évszaktól függően különböző napokon működik csak a szolgáltatás), ami gyerekeknek izgalmas kikapcsolódás, vagy ha ez valakinek túl extrém, még mindig meg lehet pihenni a bejárat melletti kis kávézóban is. Külön kis játszótér is van hozzá, így remélhetőleg pár pillanatra az addigra már esetleg megfeszült felnőtt idegszálak is saját ritmusukban kisimulhatnak!  Bújócskázásra és további kalandokra még mindig vár az 'Alíz csodaországban' világából életre keltett része a kertnek. Úgyis rátaláltok! Ja és nem is Írországban lennénk, ha nem lenne a parknak egy külön tündérek számára fenntartott, varázslatos erdős része is! Na de persze ott csak lábujjhegyen járkáljatok, nehogy idő előtt elijesszétek őket!

dsc08305.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr212125729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arsenal71 2017.01.17. 15:19:54

Jól írsz. Zömében már voltam ott amiről írsz, illetve rengeteg helyen jártam már, de írásaid után kedvem van megint elmenni. :)

Kelta Vándor 2017.01.17. 21:28:51

@arsenal71: :) de jó, hogy ilyen hatást vált ki nálad és mennél megint!...és újra és újra:) ...és természetesen nagyon szépen köszönjük! legjobb komment, haha:)
süti beállítások módosítása