Két tó között a Wicklowban
2018. április 03. írta: Kelta Vándor

Két tó között a Wicklowban

Túra a Lough Taytől a Lough Danig

Nagyon sok kisebb-nagyobb tó bújik meg a Dublintól délre fekvő Wicklow-hegységben, mely az ír fővároshoz eső legközelebbi nagyobb hegycsoport, egyben kedvenc kirándulóhely és túraterep.

dsc01537.JPG

A Lough Tay (Guinness-tóként is ismert) feletti kilátóhelyet  sokan felkeresik idelátogatók és helyiek egyaránt.  A parkolótól már pár lépésnyire eltávolodva, kisebb megerőltetés nélkül lehet gyönyörködni a kopár, barna, tőzegmocsarakkal tagolt, lankás wicklowi hegyvonulatokban.

dsc01540.JPG

Persze mi messze nem elégszünk meg ennyivel.  Mivel ide már délután érkeztünk, csak egy rövidebb túra fért bele a napunkba sötétedésig:  úgy döntöttünk, hogy a két tavat összekötő folyóvölgy mentén átsétálunk a Lough Danhez (Dan-tó).

Parkolni az R759-es út mentén lehet akár a Ballinastoe-parkolóban, vagy ha az már tele van, akkor valahol az út mellett, ahol általában több autó is áll. Egy fekete kovácsoltvas kapu mellett megbújó kis gyalogkapun indítunk, először magánterületen ereszkedik a völgybe az út. A Lough Dan fele vezető ösvényt a kereszteződéseknél piros táblák jelzik, de az elején elég, ha követitek az aszfaltozott utat. Ahogy elhagyjuk azt, és a házak is elmaradoznak, a táj is vadulni kezd. (TIPP: A túraúton található kapuk legfőképp az állatok miatt vannak, így mindig csukjátok magatok után. Persze ha van külön tábla vagy kiírás, mindig olvassátok el, hogy mire kérik az áthaladókat. Erről többet itt: 13+1 tipp)

dsc01538.JPG

dsc_0632.JPG

Miután áthaladunk egy kisebb erdős szakaszon, balra végre elénk tárul a Cloghoge-folyó zöldellő völgye. Tavasszal sárgán virágzó, sünzanóttal benőtt patakpartok, durva kövekből rakott kőkerítések mentén sétálhatunk át a kiejthetetlen nevű Knocknacloghoge-hegy vonulata mögött rejtőző Lough Danhez. És amikor a víz miatt már úgysem tudnátok továbbmenni, biztosak lehettek benne, hogy jó helyen jártok. Egy elhagyatott fehér ház áll itt a tóparton, de ti csak menjetek tovább. Be a vadregényes kis félszigetre, ahol a folyó beleömlik a tóba és álljatok meg egy pillanatra, hogy egy kicsit a világ zaját magatok mögött hagyva végre belülre is figyeljetek. Ennél nyugodtabb helyet keresve sem találnátok hozzá.

dsc_0645.JPG

dsc01606.JPG

dsc01548.JPG

dsc01564.JPG

Aki már olvas minket egy ideje, talán emlékszik rá, hogy a Lough Dant egyszer már becserkésztük, igaz akkor a másik partról egy kicsit hosszabb túrával. Arról itt olvashattok részletesen.

dsc01595.JPG

dsc01554.JPG

Ti tudtátok, hogy itt a Wicklowban sok gazda foglalkozik szarvastenyésztéssel? Így azon se lepődjetek meg, ha lépten-nyomon riadt tekintettel figyel majd titeket egy-egy csapat a hegyoldalból vagy valamelyik bokor mögül:-) (TIPP: Ha csak szarvasokat szeretnétek látni, ahhoz igazából elég csak leereszkedni a völgy aljába, már ezen a magánbirtokon is láthattok majd ijedten arrébb szökdécselő nőstényeket. Persze, ha szerencsétek van es nem bújnak el éppen.)

dsc01576.JPG

A túra oda-vissza nem több 6-7 km-nél, kifejezetten könnyűnek mondható. Nehézséget egyedül az jelenthet, hogy a legvégén azon a meredek völgyoldalon kell visszakapaszodni, ahol a túránkat megkezdtük lefele indulva. Túrázni szerető, kisgyerekes családoknak vagy babyhordozóval is könnyedén teljesithető (babakocsival semmiképpen nem ajánlott, úgy legfeljebb a völgy aljába lehet leereszkedni és az aszfaltozott út végétől visszafordulni, ami nem több 1,5-2 km-nél oda-vissza, ugyanakkor meredek útról van szó.)

dsc01578.JPG

Hely: Co. Wicklow; SatNav: 53°05'47.4"N 6°15'03.9"W ; Nehézség: könnyű ; Idötartam: 2-3 óra kényelmesen, pihenőkkel

Túraváltozatok: ebből az útból ágazik el jobbra a Luggala-gerincre vezető túraút is. Távra ugyan az is max. 7-8 km, csak abban van 5-600 m szintkülönbség is, persze megéri, mert a kilátás a Luggaláról csodálatos. A 2 túra egy nap alatt is teljesíthető. Jó túrázást!

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr2713791414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása