Ahol a sör vízzé válik
2017. január 04. írta: Kelta Vándor

Ahol a sör vízzé válik

Ha azt mondom Guinness-tó, azt hiszem nagyon is könnyen kitaláljátok, merre járhatunk, igaz? Na persze a blog eleve ír helyeket mutat be, így még könnyebb a dolgotok! A Wicklow-hegység lankái között megbújó tavat (hivatalos nevén Lough Tay - írul: Loch Té) a picinyke Cloghoge-folyó táplálja, mely később délebbre a Dan-tóba (Lough Dan) ömlik bele.

untitled_panorama2b_oph_2.jpg

A tó északi partja a mai napig a Guinness-család birtokához tartozik, na és kitaláljátok, miért olyan vakítóan fehér ott a homok? A tó sötétszínű vizét ellensúlyozva maga a család szállíttatta ide a hófehér homokot, hogy távolról, bizonyos szögből nézve egy pint frissen csapolt, habzó Guinness látványát keltse. Szóval az elképzelés valami ilyesmi:

lough-tay-pint-of-guinness.jpg

Na ugye! A tó egyik oldalán a Djouce, másik oldalán a Luggala hegye magasodik, mindkettő látványos, hosszabb-rövidebb túrautakat rejt magában, szóval érdemes nekiindulni, ráadásul a Wicklow Way egyik népszerű állomása is ez a hely.

dsc_0001.JPG

dsc_0002.JPG

Egy másik csodás kilátásokat ígérő rövid túraút Lough Dan közelében a Knocknacloghoge-hegyre (kiejteni inkább ne is akarjátok!) visz fel. Kb 3 óra elsétálni a Lough Taytől a Lough Danig. Mivel nem sok autóút vezet errefelé, a környék autómentes és nagyon nyugodt.

Maga Knocknacloghoge (534m) is elég elhagyatott, így jóval csendesebb a környékbeli hegyeknél. A túra a Pier Gates-nél indul, ahol a Luggala Lodge bejárata van, parkolni az út mentén kicsit odébb lehet. Ha hosszabb távra terveztek, érdemes DNy-i irányban, az Inchavore River felé leereszkedni, majd vagy a folyó mentén visszasétálni a Lough Dan-hoz vagy még megmászni a Kanturkot és a Scarrt is, bár az ereszkedés ebben az esetben egy lapos területen visz keresztül és ha esős idő van, a folyót lehetetlen átszelni (legalábbis szárazlábbal biztosan).

dsc08720.JPG

Ha a túrázást nem is vállalná be valaki, legegyszerűbben az R759-es út kilátóhelyéről lehet rálátni a tóra vagy magáról a Wicklow Way azon szakaszáról, ahol a J.B. Malone emlékmű magasodik. (kb 5 perc séta a parkolótól) Klassz kirándulást nektek!

dsc08715.JPG

Megközelítés:

Referenciák, további infok itt:

https://en.wikipedia.org/wiki/Lough_Tay

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr7812097353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása