Kerékpáros terepek az Ír-szigeten
2018. március 10. írta: SimonffyT Zsuzsa

Kerékpáros terepek az Ír-szigeten

Pár hónapja, az első kerékpáros posztunkban összefoglaltunk néhány fontosabb kerékpáros szempontot és ötletet,  ha esetleg itt az Ír-szigeten szeretnétek kerekezni vagy akár egy komolyabb túrába belevágni. Ebben a másodikban most (a teljesség igénye nélkül) számba veszünk néhány ismert terepet és régiót, hiszen a szigetnek kis méretéhez képest rengeteg útja van, és a 80000 km-nyi úthálózat legtöbbje egészen keskeny, helyi út, mely kiválóan alkalmas kerékpározásra a kis forgalom és a látványos terep miatt is.

gubanpeti07.jpg

(Fotó: http://peterguban.com - megjelenés a szerző engedélyével)

Azt tudtátok például, hogy Európa észak-déli irányban húzódó 'Atlantic Coastal Route'-ja (magyarul: Atlanti-parti útvonal) az egész Európa leghosszabb kerékpáros túraútja a maga 8,186 km-vel? Nevét arról kapta, hogy Norvégiából, az Északi-fok közeléből indulva végig az Atlanti-óceán partján vezet át a Brit-szigetekre, az Egyesült Királyságba, sőt eljön ide Írországba is. Innen persze megy még tovább is: Nyugat-Franciaországon át, egyre csak délre az Ibériai-félszigetre. Az út azért is különleges, mert ha valaki egyhuzamban kerekezne végig rajta, több helyen csak kompátkeléssel lehet folytatni az utat, így természetesen Írországba is csak így lehet átjutni.

1. Az atlanti partvidék útjai (NY és D - Donegaltól Corkig)

A kerékpározás elég népszerű kikapcsolódási forma amúgy itt a szigeten. Az atlanti (Wild Atlantic Way) ír szakasz maga is közel 2500 km, és az útvonal sok más nevezetesség mellett külön érinti sokak kedvenc célpontját, a Moher-sziklákat is. Na persze senkit ne tévesszen meg az 'eurovelo' hivatalos minősítés: sok helyen nincs még kész a kiépített kerékpárút, és van olyan szakasz is, ahol régi vasúti nyomvonalat alakítottak át a bringásoknak. Azonban a 42 km-es 'Great Western Greenway' (nyugaton Achilltól Westportig) , valamint a 40 km-es 'Great Southern Trail' (délen) teljesen forgalommentes és közkedvelt szakaszai önmagukban is.

eurovelo_ireland.jpg

Az Atlantic Coastal Route írországi szakasza (Forrás: Eurovelo)

dsc09625_2.JPG

Az Inishowen 100 egy 160 km-es (100 mérföld, innen kapta a nevét) kör az azonos nevű félsziget körül Donegal-megye legészakibb szegletében. Akár autóval, akár kerékpárral is bejárható, ez utóbbira több lehetőség is létezik. A táblák alapján elég jól lehet tájékozódni. (TIPP: Kerékpárral - szerintem autóval is - érdemesebb több napra tervezni, mert a látnivalókat felfűzve gyorsan szalad az idő, a hangulatos kocsmapihenőkről nem is beszélve...) A félsziget látványosságairól korábban már itt írtunk nektek.
dsc03892.JPG
 

A világhírű  Ring of Kerry akár autóval,  akár kerékpárral - szakaszokban vagy egészben - kötelező látványosság! A 180-200 km-es körút a mesésen vadregényes, óceánba szakadó sziklaormokkal tűzdelt atlanti partvonalat követi. Killarneyből indul, és az Iveragh-félsziget keskeny útjain vezet körbe. (TIPP: Érdemes tudni, hogy autósoknak az óramutató járásával megegyező irány javasolt, ha nem akarnak beszorulni a buszok mögé, mert a turistabuszok az óramutatóval ellentétesen közlekednek). Persze, ha valaki igazán elszánt, nyáron benevezhet a Ring of Kerry jótékonysági futamra is, amin 5-6000 kerékpáros indul évente, és a táv 170 km.

aerial-view-of-the-head-of-the-gap-of-dunloe-and-black-valley-kerry-ireland02.jpg

Fotó: Valerie O'Sullivan

És ha még egy igazán látványos túrára vágytok, Killarneyből induljatok neki hegynek fel (szintén Kerry-megyében). Ez a se nem rövid, se nem könnyű 56km-es (min. 3-4 órás) kör Kerry-megyében a híres Dunloe-hágóhoz visz fel. (TIPP: Ha nincs saját bringátok, Killarney városában kerékpárbérlésre is van lehetőség, de számoljatok vele, hogy a város túl szép ahhoz, hogy csak áttekerjetek rajta, így itt is elmehet 1-2 órátok a napból.)
turn-pike-gap-of-dunloe03.jpg 

Fotó: Valerie O'Sullivan - Gap of Dunloe

És hogy szerepeljen a listán egy off-road pályarendszer is a mountainbike-osoknak, íme egyik olvasónk kipróbált ajánlata:  Limerick és Cork között félúton Ballyhoura. Több izgalmas pálya is van itt, melyek más-más nehézségűek, más-más hosszúságúak, de mivel egymásba épülnek, menetközben lehet eldönteni, hogy mi fér még bele, vagy mit érdemes kihagyni. Maga a kerékpározás ingyen van, fizetni csak a parkolásért kell (TIPP: apró legyen nálatok, mert €5-t kell érmékben bedobálni az automatába a sorompónál behajtáskor) és az egyéb szolgáltatásokért (kávézó, zuhanyzás, biciklimosás, szervízelés, kölcsönzés..stb...). Sisak használata kötelező a pályán (és hasznos is).Térképen itt.

gubanpeti05_1.jpg

(Fotó: http://peterguban.com - megjelenés a szerző engedélyével)

2. A keleti országrész (Dublin, Wexford, Waterford és környékük)

Dublintól nem messze, Drogheda környékén kerékpáros szempontból nagyon jó az úthálózat. Számos kisforgalmú út van, ami kiválóan alkalmas arra, hogy keresztbe-kasul be lehessen járni az egész környéket. Ráadásul a fővárostól alig 20-40 km-re találhatóak olyan érdekes történelmi emlékek, mint például Newgrange a híres kamrasírokkal vagy a glendalough-i kolostorrom a jellegzetes ír kerektoronnyal és ősi kelta keresztekkel.

gubanpeti03_1.jpg

(Fotó: http://peterguban.com - megjelenés a szerző engedélyével)

Dublintól délre az egyik legnépszerűbb, és a Wicklow-hegység miatt legjobban embert próbáló 75km-es kerékpárútvonal a Wicklow-megyében futó Blessington Lakes, Wicklow Mountains és Glendalough út.  Blessington városkából indulva egészen Sally-hágóig feltekerhettek. Még a nevezetes Lough Tay (Guinness-tó) is útba esik majd.

dsc_0452.JPG

Wexfordból egy jó célpont lehet a Kilmore Quay. Ez egy egész kicsi halászfalu (TIPP: itt próbáljátok ki a Fish and Chips-et!),  a helyi bringás klubok is szerveznek ide utakat. A táv kb. 23 km (útvonalfüggő), érdemes Murntown felé indulni, elhaladva a Johnston Castle mellett Bridgetown irányába, visszafelé az R738-as út lehet megoldás. (TIPP: Ha az egész napotok szabad, érdemes áthajózni (bringa nélkül!) a Saltee-szigetekre.) Rövidebb túrára Wexfordból a Wildfowl Reserve ajánlott még. Különösen téli bringázásnak, amikor az ember nem megy túl messze, és érdekessége, hogy olyankor a hely tele van az itt telelő madarakkal. 

Waterford Greenway is egy régi vasútvonal nyomvonalán fut. Gyalogos és kerékpárút is egyben (45km). Mivel az egyes települések csak elszórtan találhatóak rajta, a gyalogosforgalom szinte csak a falvak közvetlen közelében jellemző. Az aszfalt jó minőségű, nincsenek nagy emelkedők sem, hiszen korábban vonat járt erre. Izgalmas, mert alagút, viadukt, tengeri kilátás is akad rajta bőven. (Itt egy igazi élménybeszámolót is olvashattok róla egyik kedves olvasónktól, Évától. Köszönjük neki!)

gubanpeti06_1.jpg

(Fotó: http://peterguban.com - megjelenés a szerző engedélyével)

3. Észak-Írország (Causeway-partvidék, Belfast környéke)

Rengeteg a lehetőség a különböző távú túrákra önmagában Észak-Írországban is. Az egyik leglátványosabb út az Óriások lépcsőjéről és a Carrick-a-Rede kötélhídról ismert Causeway-parti szakaszon adódik. A magától az Óriások lépcsőjétől induló kerékpárút Bushmills, Portrush és Castlerock városokon át Benone-ig vezet végig a parti szakaszon 35km-en keresztül. Két látványos partnál is érdemes pihenőt tartani: a Portballintrae- és a Whiterocks-part is útba esik egy-egy piknikre.(TIPP: ne feledjük, hogy északon mérföldben vannak kiírva a távolságok!)

A Kingfisher Trail Cycle Loops (Co. Leitrim és Fermanagh) egy 480km-es terep mindenféle nehézségű, rövidebb és hosszabb kerékpáros útvonalakkal. Teletűzdelve tavakkal, folyókkal, hágókkal, erdőkkel, hangulatos falvakkal ez volt a sziget legelső hosszabb távú kerékpáros útvonala. Érdemes megállni a Lough Scur dolmennél, a Coole-kastélynál és a Marble Arch-barlangnál is menetközben.

Belfast környékén is van opció bőven, az egyik érdekes út a Whiterock és Mahee-sziget 43km-es körútja. Comber városából indulva a Mahee-sziget, majd Nendrum romjai mellett vezet végig az út. A magaslatról a Strangford Lough (tó) látványa tárul majd elénk. Ez az út autóutakon vezet, de viszonylag kicsi a forgalom.

connemara_2.jpg

A Connemara Cycle Route (150km)  (forrás: www.activeme.ie)

Minden további hasznos forrást és információt kerékpárosoknak, akik a szigeten szeretnének bringázni összegyűjtöttünk itt az alábbi listán (mert a lehetőségek tárháza tényleg végtelen):

A cikkben is megemlített konkrét kerékpáros túrautakhoz, régiókhoz belinkeltük a szövegben a hozzá tartozó oldalakat, így azokat ott megtaláljátok.

Hasznos és naprakész információk bringásoknak minden évszakra (útinformációk, bérlés megyénként, szervíz, vezetett túrák): https://www.discoverireland.ie/Things-To-Do/Ideas-for-activities/Cycling-biking-(1)

Kijelölt túra- es kerékpárutak listája a szigeten: http://www.irishtrails.ie/

Ha a legjobbakat keresitek, tippek angolul itt: https://www.activeme.ie/useful-info/top-cycling-routes-and-trails-in-ireland-best-irish-cycle-routes/

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr4913727056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása