A két tó völgye, 'Gleann Dá Loch'
2015. április 11. írta: Kelta Vándor

A két tó völgye, 'Gleann Dá Loch'

Mivel a héten javában tart az ír iskolákban és óvodákban a tavaszi szünet és az idő is igazán tavasziasan verőfényes, mi is felkerekedtünk és újra ellátogattunk egyik kedvenc helyünkre a Wicklow-hegységbe, sőt annak is talán leglátogatottabb szegletébe, Glendalough-ba. (Bár most, hogy ezt írom, kissé el is bizonytalanodtam: könnyen lehet, hogy a Johnnie Fox's Pub Glencullenben látogatottabb?!)

dsc03463.JPG

Glendalough (írül: Gleann Dá Loch - jelentése "két tó völgye") a fővárostól, Dublintól délre kb. 1 órányi autózásra található és máshogy nem is nagyon lehet ide eljutni egykönnyen.  A Wicklow-hegység ezen lenyűgöző gleccservölgye egyben a legismertebb is. Ha valaki az ír szigetre, vagy akár csak Dublinba látogat pár napra és kicsit is szeret kimozdulni a városból, javaslom, semmiképpen se hagyja ki.

dsc03385.JPG

A természeti látványosságokon túl a völgy és az azt körülölelő hegyek egy Szent Kevin (498-618) alapította, VI. századi kolostoregyüttes, temetőkert és számos későbbi templom, valamint egy kerektorony maradványait rejtik. A kolostor egészen a X. századig jelentős tudományos és oktatási központnak számított egész Európában.

dsc03461.JPG

A temetőkert bejárata, a XIII. századi kettős kapuboltozat a régi ír-keresztény gondolkodás egyetlen épen maradt példánya Írországban. Az épületegyüttes legnagyobb részét 1870-ben állították helyre, és ahol mód volt rá, eredeti építőköveket használtak fel hozzá.

294-entrance-to-glendalouogh.jpg

Minél nyugalmasabb, elhagyatottabb kalandot szeretnénk, érdemes annál jobban eltávolodni a romoktól és a tavak környékén kijelölt piknikező helyektől. A környéken számos túraútvonal kínál felfedeznivalót akár egy rövid bóklászásra, akár kimerítőbb, egész napos túrázásra vágyik valaki. Ahogy a fehér jelzést követve felérünk a völgy déli oldalán húzódó hegygerincre (The Spink), fenséges kilátás nyílik a Felső-tó völgyére és a környező hegyekre. A túraút a Wicklow-hegységet behálózó 132 km hosszú túraútvonal része (Wicklow Way).

dsc03400.JPG

dsc03449.JPG

A völgy felső végénél évszázadokig bányászat folyt. Ennek mementója az a vasból készült kőaprító gép is, melynek maradványa még ma is fellelhető.

dsc03453.JPG

A legenda szerint maguk a bányászok Van Diemen's Land-nek (Van Diemen földjének) nevezték maguk között a bányaterületet utalva ott megélt végtelen elszigeteltségükre. Tudom, hogy eredetileg Van Diemen's Land Tasmánia, a börtönsziget "beceneve" volt, de jelen esetben ennél jobb alibi nekem nem is kell ahhoz, hogy végre beilleszthessek a blogba egy U2-számot is, még ha az ez utóbbiról szól is:

 

Különösen varázslatos élmény a keresztek, romok és a földön hosszan elnyújtózó árnyékaik kusza kavalkádját a nyári hónapok esti óráiban  megcsodálni, amikor a lemenő nap aranyfénybe burkolja a völgyet. Ha valaki Írorszagban jár, feltétlenül látogasson el ide! Csak Glendalough önmagában sokak számára az utazás fénypontja lehet ezen a zöld szigeten. Kék eget és napsütést azonban előre rendeljetek hozzá magatoknak!

dsc03462_1.JPG

Források, illetve infok az épületekről, a hely történelméről az alábbi linkeken olvasható:

http://www.glendalough.ie/

http://www.sacred-destinations.com/ireland/glendalough

http://hetedhethatar.hu/hethatar/?p=6940

http://www.heritageireland.ie/

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr517355192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csak a kommentek miatt... 2015.04.16. 19:43:17

Szia!

Johnnie Fox's, Powerscourt, Blessington, Glendalough mind nevezetes turisztikai es/vagy kikapcsolodasi celpont, nehez lenne sorrendet felallitani, amugy is, mindet latni kell.
Koszi, hogy belevagtal a blogolasba, jo latni, hogy mas csavargok is vetodtek erre a szigetre, en a cikk megjelenese elott egy hettel voltam pont errefele, bar nem eloszor.
Feltunt mar valakinek hogy Arpi bacsi nevet es titulusat is elirtak a Johnnie'sban? Anno megszoltam, de nem hiszem, hogy barmi is valtozott volna azota.
Nem vagyok benne biztos, de az ir (gael) lough szo nem a skot loch megfeleloje?

Kelta Vándor 2015.04.16. 19:53:29

@tromf: Szia, koszi nagyon a kommented! igen, jon majd mindenfele hely szep sorjaban. A gael "lough" az a skot "loch" szerintem is:)

szsuzsanna 2015.04.18. 22:45:15

-Bocs., -képzeljétek el, hogy, akkor még úgy "működött" a -"Heritage Card Ireland"-, ---(amire, lelkes diákok beszéltek rá minket, az egyik apátságban), -hogy, a "Bunratty" ("legfölkapottabb, magán kastély"), -kivételével, az összes többi "látnivalóban", (magánkastélyokban is!) -simán elfogadták, -holott, már akkor is adtak egy füzetet, amiben fel volt sorolva, hogy hova érvényes....---(ahogy már írtam, akkor még, igen kevés külföldi csavargott az országban).

szsuzsanna 2015.04.18. 22:45:47

-Ez is, egy csodálatos hely.
-Mármint, az olyanoknak mint én is, -akit lenyűgöznek az ilyen "ezeréves" történelmi emlékek (is)...
Bocs., -de, muszáj leírnom: -sajnos, mi, csak egyszer, 92'-ben töltöttünk el három hónapot (tud.ösztöndíj), Írországban...
DE, amíg élünk, nem feledjük...
Az a sziget egy csoda!
-A "természeti látnivalói", -az ezeréves "templomok", keresztek, tornyok, a várak, kastélyok...
-Az "igazi" (nem turistáknak szánt) kocsmák, -(néha, "élő" zenével, csak úgy spontán)...
Az emberek kedvessége! -(persze, akkor még, külföldi turista is igen kevés volt)...
Mi Galway-ben laktunk, -(naná, hogy az óceánparti, -több kilométeres sétány közelében, béreltünk lakást).
-Amiben, majd meg fagytunk, miközben "vagyonokat" fizettünk a villanyfűtésért...
-Soha életünkben nem áztunk, fáztunk annyit, mint azon a "nyáron"?...
-DE, ahogy írtam, soha, annyi csodálatos látványban, élményben nem volt részünk, mint, akkor ott...
Szívből kívánom, hogy nektek is megadasson mindez.
Ha csak tehetitek , CSAVAROGJÁTOK BE a szigetet!
(egy világjáró barátnénk mondása: MOST vagyunk itt, nézzük meg, amit csak lehet, mert ki tudja, visszajöhetünk-e...

-Elnézésedet kérem, hogy ennyit locsogtam, össze-vissza...

Kelta Vándor 2015.04.19. 09:48:55

@szsuzsanna: Kedves Zsuzsa, koszonjuk az osszes kommented! Elnezest, kicsit kesve kerultek fel, elkavartam oket, de vegul csak sikerult visszavarazsolni:) 1992 kicsit mas lehetett valoban, bar mar mi is majdnem 8 eve elunk itt, igy sokat csavarogtunk ezalatt es meg mindig vannak felfedezni valo helyek:) Irorszag nagyon fiatalos, energikus orszag, folyamatosan valtozik es igen: tele van nagyon kedves emberekkel! Nagyon szeretunk itt elni, lakni es halasak vagyunk, hogy ez az elmeny megadatott:) Remeljuk, ebbol minel tobbet at tudunk adni itt a blogban is, hogy masok is kedvukre felfedezhessek maguknak ezta szigetet akar napokra, akar honapokra vagy evekre latogatnak el ide.
süti beállítások módosítása