Egy ősi kódex nyomában
2016. január 29. írta: Kelta Vándor

Egy ősi kódex nyomában

Dublin híres egyetemének, a Trinity College könyvtárának egyik épülete 'Az Öreg Könyvtár' (angolul: The Old Library). Itt őrzik a világ legszebb könyvei közé sorolható középkori ír kódexek, az ún. BOOK OF KELLS legértékesebb példányait.

tr_oldlibr.jpg

Trinity College - The Old Library: Long Room - ebben a teremben lehet megtekinteni a kódex éppen kiállított oldalait is (Forrás: imgur.com)

A kellsi kódex a IX. század elején készült és az ír nemzeti örökség egyik legjelentősebb nyelvi emléke, melyet a korai ír miniatúra festészet és kalligráfia legkiemelkedőbb darabjaként tartanak számon.

book-of-kells2.jpg

(Forrás: http://www.claddaghdesign.com)

A kódex egy bevezetést és négy evangéliumot tartalmaz. Különlegessége, hogy két lap kivételével, mindegyiket misztikus és szimbólumokban gazdag díszítés jellemzi. Egész oldalt kitöltő illusztrációkat is találhatunk benne, ilyen a talán leghíresebb oldala, a Chi Rho oldal is.

800px_kells_chirhomonogram.jpg

kép: A Chi Rho lap a kellsi kódexből, ez a krisztogram Jézus görög nyelvű nevének első két betűjének összeolvasztása (Forrás: wikipedia)

A gazdag dekoráltságából is látszik, hogy nem mindennapi használatra szánták, hanem egy szent műnek, amely fontos ünnepnapokon személyesítette volna meg Isten művét az oltáron. Bár a könyv fő tartalma a négy evangélium, találhatunk benne sok humoros idézetet is. Egy oldalon egy egérről olvashatunk, mely ostyát lopott, egy másik oldalt pedig teljes egészében egy macska kergetésének története foglalja el.

birds_from_the_book_of_kells_by_laerad.jpg

kép: Madármotívumok a kódexben

A kódexet allitólag amúgy nem Írországban, hanem a 800-as évek elején egy skót kolostorban kezdték készíteni, ezért Colm Cille nagy Evangéliumaként is emlegetik, majd a hódító viking támadásoktól menekülve 806-ban vitték az írországi Kells városának kolostorába. Nem tudni, hogy a kódex már teljesen kész állapotában került-e oda, ám valószínű, hogy csak később, biztonságba helyezése után fejezték be. Az biztos, hogy sokáig ebben a városban őrizték. Az első bizonyíték a létezéséről egy feljegyzés egy olyan kódexről, melyet 1007-ben raboltak el Kells templomából, és amelyre hónapok után a sárban találtak rá, borítója nélkül. Csak 1653-ban, Oliver Cromwell uralmának kezdetekor került Dublinba, és később Meath püspöke ajándékozta a Trinity College-nek, ahol ma is őrzik. 1953-ban újrakötötték, négy különálló kötetbe. Ebből egyszerre csak kettőt állítanak ki, az egyiket egy szöveges, a másikat pedig egy egész oldalt kitöltő illusztrált oldalnál kinyitva.

book-kells-page-639231.jpgBook of Kells (Forrás: featurepics.com)

Az intézmény 2012 júniusában kiadott egy DVD-t is a kódex beszkennelt oldalaival, amit folytatott az ugyanaz év decemberében kiadott Ipad-es változat. Ezen mind a 680 oldal jó minőségű, nagy felbontásban megtekinthető, valamint a legdíszesebb 21 oldal az eredeti hatszoros nagyításában, és kiegészítésként több mint hatszáz különböző szimbólum – főleg állatszimbólum – magyarázata. A Trinity College Library, Digital Collections online tárhelyén a kellsi kódex teljes egészében is megtekinthető 2013 óta (http://digitalcollections.tcd.ie/home/). A kellsi kódex 2011 óta rajta van az Unesco Világemlékezet Programjának listáján is.

 kellsfol124rtunccrucixerant_detail.png

A kódex keletkezésének története a filmeseket is megihlette. The Secret of Kells című animációs film (lásd trailer alább) nagyon sok mágikus és mesebeli elemet tartalmaz, az eredeti történethez is hű maradt. A történet a IX. században játszódik, és egy szerzetes menekülésével kezdődik a vikingek elől, aki Kellsbe kerül, és magával visz egy kódexet, amelyet már akkor különös mítoszok lengnek körül. További érdekessége, hogy a francia, belga, ír animátorok mellett magyar animátorok is (Kecskemétfilm Kft) dolgoztak rajta.

A kódex eredetéről továbbra is folynak a kutatások, vizsgálják magát a pergament, a tintát, hogy a történelmi mozaik darabkák mind-mind helyükre kerülhessenek. Erről egy részletesebb cikk itt: http://mult-kor.hu/cikk.php?id=17517

2529681228_4d2d29bfc6.jpg

Long Room - Trinity College, Dublin (Forrás: http://gildedandgrand.blogspot.ie)

Ha valaki személyesen is szeretné megtekinteni a kiállított kódex oldalait, részletes információt itt talál: http://www.tcd.ie/visitors/book-of-kells/. Online jegyvétellel elkerülhető a sorbanállás. Az aktuálisan kiállított két kötetet a pompás Long Roomban lehet megnézni, ahol számos hasonló kéziratot és a könyvtár 200.000 legrégebbi könyvét tartják a magas tölgyfapolcokon híres kelta költők mellszobrai, és egyéb, érdekes tárlatanyagok társaságában.

***********************

Referenciák, források, vélemények a témában:

http://irelandofthewelcomes.com/the-book-of-kells/

https://hu.wikipedia.org/wiki/The_Old_Library

www.bookofkells.ie/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kellsi_kódex

http://kuk.btk.ppke.hu/hu/content/kedvenc-k%C3%B6nyv%C3%BCnk-kellsi-k%C3%B3dex

Ha pedig kedved támadna bejárni Írországban a legizgalmasabb és elhagyatottabb vadregényes helyeket és akár személyesen is ellátogatni a Trinity College régi könyvtárába is, 2018 szeptemberében ezt a VándorLáss szervezésében velünk is megteheted, részletek itt: https://www.facebook.com/events/311350239387565/

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr518317580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása