Megint 10 kedvenc tengerpart Írországban
2018. július 10. írta: Kelta Vándor

Megint 10 kedvenc tengerpart Írországban

Az írországi olvasóink saját ajánlásai alapján:-)

Tavaly írtunk egy cikket 10 különlegesen szép partról itt a szigeten. Nagy sikere volt és hát idén tombol a mediterrán nyár Írországban, akkor miért ne ismételnénk, ill. bővítenénk a listát ugyebár?! Főleg, mert az Ír-szigetnek a vízbe lógó széle valahogy elképesztően gyönyörűre sikeredett. Akkor megkérdeztünk titeket is a kedvenc partjaitokról, és idén abból állítottam össze ezt az újabb listát. Ezúton is nagyon köszönöm mindenkinek az ajanlásokat, és akkor jöhet is a lényeg:

puppys_cove.jpg

Fotó: Az egész kicsi, eldugott Puppy's Cove partja közel a 'nagykutyához' (Dog'sBay)  :-)

1. A Dog's Bayt (Co. Galway) többen is ajánlottátok, szóval egyértelműen az első helyre kell betennem (na nem mintha ez a lista valami rangsor lenne!). Ha nem gond, hogy nagyon keskeny utakon kell eljutni idáig, az öböl fehér homokos, azúrkék vizű látványa még napokig veletek marad majd. Remek hely piknikre, és a füves dűnék között az atlanti széltől is fedezéket találhat az ember. Ja, és fedezzétek fel a fokon túl megbújó kis Puppy's Cove nevű öblöt is, ha igazán szép és eldugott helyet szeretnétek magatoknak az Atlanti-óceánnál. (SatNav: 53.381263, -9.963524)

dogs-bay-beach.jpg

Fotó forrása

2. A Derrynane Beach (Co. Kerry) szép időben maga a paradicsom és bevallom, az egyik saját kedvencem: kisebb tagolt öblök, finom homok, szikrázó napsütés, áttetsző azúrkék víz, homokdűnék. A strandnak több része is van, több parkolóval, a Derrynane-ház közelében lelhettek rá. Másszatok fel a kis temetőhöz is a part végében, ha másért nem, a látványért. És nézzétek meg az Ogham-követ, amit a strandra vezető út mellett, egy kis kapun át lehet megközelíteni. Érdemes beleveszni a múltba az öreg kelta keresztek között. Vadkempingezni itt nem lehet (táblák is jelzik), elég népszerű a helyiek körében. (SatNav: 51.761998, -10.128237)

derrynane1.jpgdsc02446.JPG3. Barleycove partja (Co. Cork) egy védett, homokos öböl Mizen Head és a Lyroe-félsziget között Cannawee mellett, egészen közel Írország legdélnyigatibb csücskéhez. Napsütésben az egyik legszebb partja az egész szigetnek. A part mögött homokdűnék sora húzódik meg, ami természetvédelmi terület gazdag élővilága miatt. (SatNav: 51.469873, -9.781725)

barleycove-beach3.jpg

Fotó forrása

4. Owenahincha (Co. Cork) is büszkélkedhet homokdűnékkel. Kedvelt nyaralási célpont karavánparkkal és kempinggel, igy ez jóval mozgalmasabb hely, mint az eddig említettek. Sziklás részek tagolják a homokos partrészeket. Corkból könnyen megközelíthető  és nagyon kedvelt a szörfösök és kite-osok körében is. (SatNav: 51.566406, -8.995239)pbase-com.jpg

5. A híres és közkedvelt Silver Strand, vagy más néven Malin Beg (Co. Donegal) fekvése igazán lenyűgöző. Mi anno konkrétan vad szélben és zuhogó esőben voltunk itt, de még így is rengeteget játszottunk itt, annyira tetszett mindenkinek. Az Atlanti-óceán fele nyíló öblöt magas sziklák veszik körbe és meredeken kanyargó lépcsősoron lehet csak beleereszkedni. Ebben a 2018-as igazán meleg ír nyárban érdemes felkeresni. A legközelebbi település Glencolmcille.  (SatNav: 54.665272, -8.777209)

dsc_0166_1.JPG

6. A Rocky Bay Corkból félóra autózással el is érhető. Carrigaline után keskeny, kanyargós utakon közelíthető meg. A neve nem véletlenül 'rocky' (vagyis sziklás). Dagálykor csak a nagyobb sziklák vannak kint a vízből, apálykor viszont gyönyörű, homokos, tiszta vízű stranddá változik. A finom homok  igazi homokvárhoz való homok, nem apró kavicsos. Ha a víz kellően visszahúzódik, akkor a sziklák mögött egy másik, szép, homokos strandrész is elérhetővé válik. A parkolója kicsi, és nincs semmi infrastruktúra, csak maga a természet és ti! Apálykor a sekély víz miatt gyerekekkel is biztonságos. (SatNav: 51.734246, -8.331378)

rockybay1.jpg

rockybay2.jpg

Rocky Bay leírását és a fantasztikus fotókat ezúton is köszönöm V. Beának!

7. Ballybunion (Co. Kerry) közelében több part is van, a Ladies beach egy védett, homokos partszakasz, gyerekeknek ideális. A víz kristálytiszta, kis barlangok  vannak a strand végében a szikláknál és hogy tökéletes legyen a díszlet, egy romos kastély is őrködik a fokon. Van egy kis kávézó és WC is. (SatNav: 52.513097, -9.674725)

8. Skerries South Strand családoknak, gyerekekkel és úszásra az egyik legideálisabb part Dublintól északra. A part homokpadja hosszan benyúló, lapos és apálykor kis gyerekekkel fürdésre is kiváló, mert a víz nagyon jól fel tud melegedni a visszamaradó ár-apály öblökben. Jó tudni, hogy dagálykor viszont alig van szabad homokos sáv a parton. A part a városban, a tengerparti sétánynál van. Van egy északi strand is (sat. nav: 53°34'53.9"N 6°06'50.0"W), az szeles időben védettebb. Csodás a kilátás a közeli szigetekre (pl Róka-sziget) A helyi éttermek gyalogosan elérhető közelségben vannak. A parkolás megoldható magán a partmenti sétányon, hétvégeken zsúfolt. Dublin Bus: 33a. (Sat Nav: 53°34'38.4"N 6°06'12.1"W)

skerries.JPG

9. Ventry Bay a Dingle-félszigeten (Co. Kerry) az egyik legideálisabb hely úszásra. Ventry maga amúgy az egyik megmaradt, teljesen ír nyelvű település a nyugati parton. A hosszan elnyúló homokos part mögött homokdűnéket találtok, ahova szelesebb időben be lehet húzódni. Horgászok is szeretik ezt a partszakaszt. (SatNav: 52.132767, -10.363842)

ventrybay.jpg

Fotó forrása  (a linken még több érdekességet olvashattok magáról Ventryről is angolul)

10. A Benone Beach (Co. Derry, Észak-Írország) a maga 10 km-ével az egész sziget egyik leghosszabb homokos partja, Észak-Írországban találjátok. (SatNav: 55.167075, -6.875966) A Magilligan Point közelében húzódó homokszakasz sokak nagy kedvence egész évben. A Binevenagh-hegységre gyönyörű a kilátás, és hosszú homokdűne-rendszer húzódik meg mögötte.  Persze ha már itt jártok, ugorjatok el megnézni a Mussenden Templet is, mert ez a látvány vár rátok (innen jól belátható a Benone-part):

benonestrand.jpg

Fotó: Gareth Wray

Dublin környéki partokhoz itt (észak) és itt (dél) gyűjtöttünk össze már nektek egy-egy listát. És ha már ír tengerpartokról van szó, ez a lista is egy nagyon jó kis válogatás. Szép nyarat és vadregényes tengerparti felfedezéseket mindenkinek!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr314104565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.07.12. 18:27:37

Húhh, micsoda képek, erre a blogra mindig klassz visszatérni.

Ugye a fürdőruhás és a vízhez érő képek csak beállítottak? :)

Péter Pál Egry 2018.07.13. 16:35:28

Inchydoney Beach, Clonakilty (West Cork)?
Kimaradt...

Kelta Vándor 2018.10.09. 17:49:01

@Ződ2000: Szia, nagyon örülök, hogy tetszik, köszi szépen!A helyzet az, h a fruhásat egy olvasónk küldte be nekünk, ahogy a lányai élvezték a nyári meleget és a tengert idén nyáron. És volt, ami nem saját kép...arról persze nem tudom.... :-)
süti beállítások módosítása