Ó, tehát itt vagy, Arthur!
2018. február 09. írta: Kelta Vándor

Ó, tehát itt vagy, Arthur!

A téli, surló napfény éppen csak bevilágította a kis temetőt. Ahhoz még így délidőben sem járt elég magasan a nap, hogy a romos templomfalak közé is bevilágítson, de a vékony, kristályszerűen csillogó hóréteg egészen különleges hangulatot varázsolt a néptelen temetőkert ódon sírkövei és a szél által alaposan megtépázott, itt-ott csak magányosan szomorkodó, öreg fái köré.

dsc01193.JPG

1803 januárjában, egy hasonló téli napon különös tömeg gyűlt össze ebben a kicsiny temetőkertben Oughterard-ban, hogy végső búcsút vegyenek attól az Arthur Guinnesstől, akinek védjegyévé vált, kacifántos aláírását manapság legtöbben csak sörös poharakon és plakátokon látják viszont szerte a világon.

dsc_0558.JPG

Arthur Guinness még életében is rendszeresen ellátogatott ide, hiszen anyai ágon - a Read-család révén - generációk óta ide temetkezett a család. Arthur maga is csak 17 éves volt, amikor édesanyját el kellett gyászolnia. Amúgy neki feleségével, Olivia Whitmore-ral közösen 21 (!) gyereke született, de 'csak' 10 érte meg a felnőttkort és a 11, aki nem, mindegyike szintén itt van eltemetve.

dsc01183.JPG

Ami külön érdekes, hogy 1729-ig, amíg a legfőbb útvonalat át nem helyezték kicsit arrébb a völgybe (kb. a mai N7-es út vonalába), addig maga Oughterard a Dublinból Limerick (és Cork) felé tartó út mellett feküdt. A családi krónika szerint Arthur anyai nagyapja, William Read itt az út mellett kezdett házisört árulni a katonáknak, akik a jakobita háború idején errefele vonultak csatába.

dsc_0554_1.JPG

Arthur Guinness sírja a lépcső tövében, a falba süllyesztve bújik meg (a képen balra).

dsc_0532.JPG

A temető maga egy VI. századi kolostor maradványain fekszik, a mostani romos kis templom eredete is 1350-re datálható. Egy VIII. századból félig megmaradt kerektorony és néhány kelta kőkeresztet is találhattok a sírkertben bóklászva. Sőt, egy egészen szűk csigalépcsőn a templom legtetejére is fel lehet mászni.

dsc_0547.JPG

Talán mai szemmel meglepő lehet a tény, hogy máig nem tisztázott, hogy maga Arthur Guinness hol, és pontosan mikor született. Sírkövének felirata szerint az 1803. január 23-i halálát 'életének 78. évébe' teszik, vagyis 77 éves lehetett. Az 1725 szept. 28-as dátumot 1991-ben választotta a Guinness-cég születési időpontjául, de bizonyíték nincs rá, csak megközelítő találgatások.

 

*******

Hasznos tudnivalók a helyhez:

Megközelítés: Oughterard Dublinból (M50 dublini körgyűrűről 9-es kijárat) legkönnyebben az N7-es úton közelíthető meg. N7-esen kb 18 km-nél kijárat (Blackchurch-nél) Ardclogh fele. (ideálisan 25-30 perces kitérő N7-től: 8-10 perc maga az autóút oda-vissza; a temető parkolással, sétával min. 20 perc). A temető látogatása ingyenes.

dsc01179.JPG

Parkolás: a kisforgalmú helyi út mellett csak 1-2 autónak van megállási lehetőség. Ebből is látszik, hogy nagyon nem a legismertebb célpont.

dsc01164.JPG

SatNav: 53° 16' 40.9728" N, 6° 33' 55.2132" W

Geocache-rajongóknak külön jó hír: kincs is van itt elrejtve:-) Mivel kódolt a koordináta, a temetőben található rejtett kódokból kell összerakni azt, szóval igazi 'szellemes' nyomozásra számítsatok! Annyit talán elárulhatunk, hogy - frappánsan - maga a geoláda is egy pint Guinnessre hasonlít.

Túrázóknak útvonalajánlások, részletek, appok 'Arthur Guinness nyomában': www.arthursway.ie

dsc01180.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr8513617186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása