DUBLINIA, egy város régen és most
2015. november 27. írta: Kelta Vándor

DUBLINIA, egy város régen és most

Mai cikkünkkel Dublin egyik legérdekesebb múzeumába, a Dubliniába kalauzolunk titeket. Igazán érdemes felkeresni, ha az ír fővárosban jártok és többet szeretnétek megtudni a város múltjáról, fejlődéséről és lakóiról. A múzeum Dublin alapításától kezdve, időrendben vezet végig évszázadok eseményein, sokszor élethűen berendezett szobákkal, interaktív kiállítással, fejtörőkkel. A viking kor, majd a középkor, az újkor és számos helyi régészeti kutatás részletei és érdekességei is megtekinthetőek. Ráadásul az egész nem is túl nagy (3 szint), nem lehet benne elveszni.

 dsc03610.JPG

A vikingekről szóló kiállítás egyértelműen visszarepít az időben: az ember kipróbálhatja például, milyen volt az élet egy viking hadihajó fedélzetén vagy egy füstös viking házban. Ha kedvünk tartja, akár vikingstílusú ruhát is magunkra ölthetünk. Fény derül a vikingekkel kapcsolatos sok félreértelmezett mítoszra és titokra, és akár megtanulhatjuk eredeti rúnairassal leírni saját nevünket is.

dsc03524.JPG

A vikingek hite szerint a titkos tanok félszemű istene, Odin ajándékozta nekik ezt az írásformát. A legrégebbi rúnaírásos feliratok kb. 150-ből származnak. A rúna szó gótul titkot, ófelnémet nyelven pedig mormogást, bűvös cselekedetet, feliratot jelent. A rúnafeliratokat legtöbbször kardok pengéjébe, ékszerekbe, serlegekbe és más használati tárgyakba, illetve sziklákba vésve találjuk. A betűk nem is tartalmaznak íveket, görbületeket, mert azokat nehéz lett volna belevésni ezekbe a kemény felületekbe.

dsc03518.JPG

dsc03577.JPG

Én személy szerint nagyon érdekesnek találtam a vikingek névadási rendszerét, nem volt családnevük, ezt a célt az apa neve szolgálta, mely kapott egy "fia" vagy "leánya" utótagot. Pl. Freydis (ami egy tipikus viking női név), akinek az apja Grim volt (nagyon népszerű viking ffinév) a "Freydis Grim-lánya" nevet kapta volna.

dsc03590.JPG

dsc03585.JPG

dsc03586.JPG

A középkori időszakról szóló rész sem kevésbé érdekes egy óriási terepasztallal a városról, és mindennapi, életszerű jelenetekkel. A XVII. századi St Michael toronyból a kilátás tiszta időben fantasztikus, igaz, hogy 96 lépcsőt kell mászni hozzá, de az egyik legteljesebb kilátást biztosítja a városra.

dublinia_med01.jpg

dsc03613.JPG

A múzeumból a kijáratnál könnyedén át lehet látogatni a Christ Church katedrálisba egy középkori gyaloghídon keresztül (ezt a szándékot érdemes már jegyváltásnál előre jelezni), mely önmagában is érdekes élmény, hiszen a híd tele van színes, ólmozott üvegablakokkal. (megjegyzés: a híd egyirányú, csak a múzeumból a katedrális felé átjárható:)

dsc03608.JPG

 dsc03609.JPG

 

További információ, nyitvatartás, belépődíjak, programok bővebben itt:

http://www.dublinia.ie/

Referenciák, cikkek:

https://en.wikipedia.org/wiki/Runes

http://mult-kor.hu/20100429_apjuk_nevet_kaptak_a_viking_nok

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr988118522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása