Ardgillan, birtok a tenger felett
2015. április 18. írta: Kelta Vándor

Ardgillan, birtok a tenger felett

dsc02925.JPG

Dublintól 25 km-re északra, egy gyönyörű, Ír-tengerbe futó, lankás domboldalon fekszik az Ardgillan-birtok óriási erdős, parkos területen. Nem mellesleg, a szigetország egyik legizgalmasabb és lélegzetelállító kilátással rendelkező játszóterét rejti, gyerekekkel érdemes felkeresni! Ugyanakkor a legjobban bújocskázni a birtok labirintusszerű, falakkal elválasztott kertjében lehet igazán, ami egykor zöldséggel, gyümölccsel, virággal és fűszernövényekkel látta el az itt élő családot és gazdaságot.

dsc02929.JPG

A földterület, és a hozzá tartozó kertek, lakóépületek (udvarház, kertészlak) csak 1982-ben kerültek az ír állam tulajdonába és habár az angol elnevezésben a mai napig kastélyként (Ardgillan Castle) utalnak rá, maga a rezidencia nem más, mint egy XVIII. században épült és azóta többször bővített, kétszintes udvarház. Érdekesség, hogy az egykori tulajdonos, bizonyos Robert Taylor, aki 1738-ban építtette a házat, pénz helyett whiskyvel  és szállással fizetett a munkásainak.

_dsc7801.jpg

A viktoriánus stílusban épült melegház eredetileg 1880-ban épült Seamountban (Malahide, szintén Írország; igazából alig pár km-nyire Ardgillan-tól) a whiskyjéről elhíresült Jameson család birtokán. Tervezője az a skót üvegházépítő mester volt, aki a brit királyi család Balmoralban (Skócia) lévő rezidenciáján épült üvegházat is építette. Az ardgillani állítólag annak pontos másolata. Az építményt az 1990-es években költöztették át ide, a rózsakertbe. Maga az üvegház egyelőre nem is látogatható a folyamatos felújítási és karbantartási munkálatok miatt, míg a park, a kertek és az eredeti lakóház egész évben várja a látogatókat.

rose_garden_1.jpg

A név, Ardgillan az ír “Ard Choill”-ból származik, melynek jelentése "Magas Erdő", és valószínűleg arra utal, hogy a birtok legnagyobb részét egykoron sűrű erdőség borította. A XIX. század folyamán napszámosokkal és katonákkal vágatták ki az erdőt, akik munkájukért cserébe a szállás és a napi egy adag meleg élelem mellé maximum plusz egy pennyt kaptak naponta.

ardgillan.jpg

A birtokról egy kis gyaloghíd vezet át a parti autóút és a vonatsínek felett a kastélyhoz tartozó sziklás tengerpartra, ahova egykor a család fürdőzni járt. 150 évvel ezelőtt Lady Langford (Louisa Augusta Connolly) - aki egy időre éppen vendégségben tartózkodott a Taylor-családnál - egy szeles, novemberi délután vesztette itt életét, amint szokásához híven komornája kíséretében úszni indult a tengerbe, de annak ellenére, hogy jó úszó volt, aznap tragikus módon túl messzire sodorták a hullámok. A partra levezető kőlépcső azóta sem változott, habár magát a hídszerkezetet többször felújították már. Manapság egyszerűen "a hölgy lépcsőjeként" (The Lady's Stairs) híresült el a hely, főleg mert késő, sötét éjjeleken többször és többen is látni véltek egy fehér ruhás nőalakot, aki a part irányából a lépcsőn siet felfelé, majd átvágva a hídon a birtok irányában eltűnik a fák között. Vajon tényleg a fiatal Lady Langford tér vissza azóta is nyughatatlanul hátrahagyott férjét és gyermekeit keresvén?

Források, és további információ a helyről az alábbi linkeken:

www.ardgillancastle.ie/

http://www.chooseireland.com/dublin/ardgillan-castle-and-demesn/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr127374322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ámbátor 2019.03.25. 14:54:47

Igazán türelmesek megközelíthetik busszal. A 33-as a városközpontból kb másfél óra alatt ér ki és a Lady's Stairs-nél van a megállója.
A park ingyen látogatható, de megéri a vezetett túrára befizetni a házba ugyanis itt amellett, hogy a nappalit, könyvtárat, egyéb mjshol is látható dolgot megmutatnak, bevisznek a konyhába, mosóhelyiségbe is, ami más kastélyokban nemigen látogatható.
süti beállítások módosítása