A Staigue kőerőd
2018. október 09. írta: Kelta Vándor

A Staigue kőerőd

Az Iveragh-félsziget Kerry-megyében Írország nyugati partvidéken fekszik, része a híres 'Vad Atlanti Útnak' (Wild Atlantic Way), mely több, mint 2500 km hosszan kacskaringózik a sziget meglehetősen tagolt, óceánnak kitett partvonalán. Így a látványos díszlet már eleve garantált, bármit is választunk itt úticélként.

dsc02423_1.JPG

Maga a Staigue-erőd Írország egyik legjobb állapotban megmaradt gyűrűvára. A Kenmare-öböl feletti domboldalban magasodik, önmagában a kilátás is gyönyörű innen. Persze amikor a hegyoldalban felfele mászva megközelítettük, bevallom, a romos falak látványa egyáltalán nem keltett bennem elsőre maradandó benyomást. Ahogy azonban az ember belép - na jó: bepréseli magát a szűkre és alacsonyra méretezett kőtömbök között - a több, mint ezer éves 'arénába' azonnal megérti, miben is rejlett a régiek tudása: 23 m-es átmérőjével és 1600 évével egészen jól visszaadja az egykori emberek építészetét. A falak néhol 5,5 m vastagok, bent lépcsők és üregek teszik izgalmasabbá a felfedezés örömét.

img_2263_1.JPG

A szárazon (malter, illetve bármiféle kötőanyag nélkül) rakott falazásnak, amire Staigue maga az egyik legjobb példa, meglehetősen régi hagyománya van itt az Ír-szigeten. Az, hogy ilyen sok régi építmény megmaradhatott a szigeten, leginkább annak tudható be, hogy az itt lakók mesteri szintre fejlesztették a tudományát, hogyan lehet hosszú távon is stabil épületeket létrehozni illesztett kövekből. Az erőd kora egészen pontosan nem tudható, csak valószínűsítik, hogy az i.sz. 3-400-ban épülhetett, és törzsi központként funkcionált. Persze hogy pontosan imahely, megfigyelőhely vagy esetleg védelmi állás volt-e inkább, arról még ma is folynak a találgatások.

img_2260.JPG

img_2261.JPG

Az 1600 éves erőd egyik legérdekesebb jellegzetessége a belső körfalon x-alakban épített lépcsősor, melyből több is akad, és mindegyik a többrétegű fal legtetejére vezet fel.

img_2258.JPG

dsc02428.JPG

Megközelítés: egy szűkebb, kacskaringós, néhol meredek úton, ami az N70-es útról ágazik le Castlecove-nál, a legtöbb kereszteződésben táblák is jelzik az irányt. Menjetek az út legvégéig, ott találtok majd egy szélesebb részt, ahol le is tudtok parkolni. Enyhén jobbra előre, a kapun keresztül lehet felmászni a hegyre az erődhöz, ami magánterületen fekszik. (A birtokra való bemenetnél a kaput csukjátok magatok után a szabadon kószáló birkák miatt.) Satnav: 51°48'18.4"N 10°01'01.7"W; Becsületkassza: 1 €/fő

img_2249.JPG

img_2238.JPG

Ha pedig a szigeten északabbra, Donegal-megyében kirándultok, látogassátok meg a Grianan of Aileach gyűrűvárat, mely szintén hasonló időszakban készült.  Arról itt olvashatjátok egy régebbi írásunkat.

img_2275.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr1314292253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása