Grianán of Aileach
2017. május 10. írta: Kelta Vándor

Grianán of Aileach

dsc_0462.JPG

Az Inishowen-félsziget tövében, kőhajításnyira az északír határtól egy hegytetőn bújik meg az ír sziget egyik ősi kőerődje, a Grianán of Aileach. Egy korábbi posztunkban ugyan írtunk már hozzá hasonló erődökről, de ezt igazán érdemes útba ejteni, ha Donegal-megyében jártok, mert teljesen helyreállították. A Grianan of Ailach valószínűleg a VIII-IX. sz. környékén épült, de a stratégiailag fontos hegytetőn már korábban is erőd állt, amit a mai kőerődöt három szinten körbefutó földsáncok és árkok is bizonyítanak.

dsc_0450.JPG

Egy ősi, valószínűleg késő bronzkorban épült utat is találtak, ami szintén az erődhöz vezet fel. Nem messze egy forrás is ered a domboldalban, mely anno vízzel láthatta el a védőket. A legenda szerint Szent Patrick itt keresztelte meg az addig pogány Eoghan királyt is, mindenesetre a forrást róla nevezték el (mint persze annyi minden mást is a szigeten :) )dsc_0470.JPG

A 900-as évek elején számos viking támadás érte az erődöt, a sorsa azonban a Normann hódítók benyomulásával pecsételődött meg, akik 1101-ben lerombolták. Az 1800-as évek közepén építették újjá, Kerry-megyében restaurált hasonló erődöket véve mintául (Staigue-erőd). Az erőd puszta számokban: falvastagsága  4 méter, magassága 5, átmérője 23m, belül pedig 3 szintet alakítottak ki. Ha feljöttök ide, igazán pazar kilátás nyílik a környék tengeröbleire, arról nem is beszélve, hogy a gyerekek nagyon fogják élvezni egy igazi vár 'igazi' bevételét:)

dsc_0460.JPG

Van még egy nagyon látványos erőd Donegalban, ami egy tó közepén, egy szigeten fekszik: a Doon Fort (GPS:54.8290° N, 8.4641° W), ezt azonban csak csónakkal lehet megközelíteni. Itt egy videó róla:

Megközelítés a Griananhoz: autóval az N13-as útról Burt település felől;

Nyitvatartás: 10-18h, ami jelen esetben nem jelent mást, mint hogy ebben az időszakban lehet a felső, egészen az erőd melletti parkolóba felhajtani. Érdemes tudni, hogy amúgy is be lehet menni, csak fel kell sétálni kb 6-700 métert, mert olyankor csak lent, a felvezető út legaljánál, a sorompó előtt van mód leparkolni a kocsival, de ugyanúgy bejárható és megnézhető az egész. Belépő nincs.

GPS koordináták: Latitude: 55° 1′ 1.91″ N; Longitude: 7° 25′ 59.81″ W

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr812495811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása