A legnyugatibb végeken: Valentia szigete
2018. június 21. írta: Kelta Vándor

A legnyugatibb végeken: Valentia szigete

Ha egyszer csak az Atlanti-óceánban fekvő, csodás Valentia-szigeten találod magad Írország nyugati partvidékén, valószínűleg jó hosszú utat tettél meg idáig! Csak az ír fővárosból, Dublinból is majdnem 5 órányi autózásba telik ide eljutni. Ha már a Ring of Kerry benne van az ír útitervetekben, érdemes ezt a kis kitérőt is betervezni. A legkönnyebben Portmagee faluból egy hídon át lehet megközelíteni (van egy kompos opció is amúgy a nyári időszakban Cahirsiveenből) és bár elsőre meglehetősen elhagyatott vidéknek tűnhet ez a régió, egyáltalán nem az.

vlh046_2.jpg

Az egész sziget mindössze 11km hosszú és 3km széles, így nyáron túrázásra, kerékpározásra is ideális. De nehogy azt higgyétek, hogy csak tekertek körbe-körbe és hipp-hopp bejárjátok, ugyanis rengeteg a látnivaló és emelkedő is akad rajta bőven. Minimum fél napot, inkább egy egészet szánjatok rá! (Persze akár egy egész hétvégét is el lehet itt aktívan tölteni, ez nyilván mindenkinek a prioritásaitól függ leginkább.) Na de mit lehet itt csinálni?

news_1394629516.jpg

Fotó: Az óratorony Knightstown-ban, www.gokerry.ie

A sziget legmagasabb pontja 180 m (a feljutás elég meredek, így ha bringáztok, úgy készüljetek!), ez az a hely, ahonnan szép időben az egész szigetet és a szomszédos Kerry-megyét is be lehet látni. A sziget egyetlen városkája Knighstown rengeteg zenés pubbal, néhány B&B-vel, így ez lehet akár a bázisa is annak, aki magán a szigeten szeretne megszállni. Itt kapásból érdemes elsétálni a transzatlanti  távírókábel kiindulási pontjához, ahonnan 1865-ben a Great Eastern nevű hajó megindult Újfulland fele a kábellel azzal a céllal, hogy összekösse Európát Amerikával: 'Itt New York, Knighstown jelentkezz!' :-) Ezért aztán ezt a szigetet joggal tartják a helyiek a modern telekommunikáció szülőhelyének.

the-garden-at-glanleam.jpg

Aztán jöhetnek is a vadregényesebb részek: ha pl. a festői fekvésű, 1775-ban épített Glanleam-házban szálltok meg, ami ma B&B-ként üzemel, akkor igazából helyben is vagytok gyönyörűséges kertje felfedezéséhez is. Persze amúgy is meg lehet látogatni, a szubtrópusi növényekkel zsúfolt kertjében - 5 km-nyi ösvényen - nagy élmény barangolni egyet a tenger felett. A ház saját kis homokos öble ugyanakkor csak a vendégeknek van nyitva.

vlh013.jpg

MIndig is nagy rajongója voltam a világítótornyoknak, így nem csoda hogy a Glanleam-kert mellett nekem a sziget északi sarkában fekvő Cromwell-foki világítótorony a kedvencem. 1841 óta áll már itt, egy korábbi XVI. sz-i erőd helyén építették. Itt az Atlanti-óceán peremén, ha az idő szelessé válik, akkor igazán be tud vadulni a természet, így egy melegebb réteggel akkor is készüljetek, ha esetleg amúgy mindenhol máshol tombol a nyár a szigeten. (Nyitvatartás: húsvét-szept: 11-18h; Belépők: Felnőtt €5; Gyerek 12évig €2.50; Család €15)

valentia-lighthouse1.jpg

Fotó: ..és ilyen, ha éppen vadabb az óceán; www.greatlighthouses.com

TIPP:  Egy meglehetősen meredek és szűk egysávos út vezet le ide a toronyhoz. Mivel a forgalom rajta kétirányú, ha lentről mentek vissza hegynek fel, érdemes sasolni már előre a hegyoldalt, hogy éppen láttok-e autót lekanyarodni a (szintén egysávos) 'főútról' a torony fele (pont látszik az elágazás) és még lent kivárni, hogy le is érjen, mert nagyon kellemetlen tud lenni a találkozás az éles és meredek kanyarokban, még ha itt-ott vannak is félrealló öblök.

vlh038.jpg

A világítótorony után érdemes rögtön felkeresni az ún. tetrapod-túrát, ami nem más, mint 365 millió éves (!!!) lábnyomok megkövesedve. Ez ugyan kevésbé látványos, mint inkább érdekes - az ember valahogy nagyobb lábnyomokra számít - gyerekekkel akkor is mindenképpen látogassatok el ide! Nálunk még este is arról kellett mesélnem, hogy vajon milyen teremtmény mászhatott itt ki a vízből, melynek millió évekkel később is így láthattuk a nyomát.... ! A 150 nyom hosszú csíkban mutatja, ahogy vonult a partmenti homokban valahol az Egyenlítő környékén. Vicces, hogy mára pont Írország nyugati partjánál kötöttek ki ezek a sziklák. (A túra a parkolóból (oda-vissza) nézelődéssel az óceán mardosta partmenti sziklákhoz összesen 20-25 perc, vagyis egyáltalán nem megerőltető! Nyugodtan olvasgassátok el figyelmesen az infotáblákat.)

tetrapod001.jpg

Van egy ma is működő palabánya is a hegyoldalban. Slate Grotto néven találtok rá. Ehhez végül mi magunk nem mentünk fel, de ki tudtok szállni körbenézni.  A Geokaun-hegység és a Fogher-sziklák szép időben szintén kihagyhatatlan, persze szerintem a legjobb kilátás a Bray Head Loopról van egyenesen a - Star Wars újabb részeiből is jól ismert  - Skellig-szigetekre. Ha rászánjátok magatokat erre a 8-10km-es túrára, az óceánba szakadó sziklafalak ízelítőt adnak az északabbra fekvő Moher-sziklák vagy a Slieve League fenséges hangulatából. Főleg, ha esetleg nincs mód egyiket sem belevenni az ír körutatokba, ez a gyalogtúra itt Bray Headnél kiváló megoldás lehet, hogy testközelből is megtapasztaljatok az atlanti partból valamit! (Persze ezek a sziklafalak messze nem olyan magasak!) Ez a látvány fogadja azt, aki veszi a fáradtságot és kigyalogol a toronyig:

 

Ahogy mentek vissza a hídhoz, a Skellig-látogatóközpontot is megtaláljátok a sziget oldalán, pont a hídfőnél, de persze sokkal-sokkal izgalmasabb el is menni a Skellig-szigetekre (Világörökségi helyszín is) inkább, ahova Portmageeból indulnak a hajók! (TIPP: Ha ilyen tervetek van, foglaljatok már előre utat, mert sokszor hónapokkal előre betelik a hajófoglalás, ehhez aktuális infok itt. ) A Skellig Michael meglátogatása életre szóló élmény, szóval ha valamit érdemes előre betervezni, akkor ez biztosan az. Jobb tisztában lenni vele, hogy még így is időjárásfüggő, hogy indul-e majd aznap az út! Két különböző fajta hajóútból választhattok: Landing Tour (partra is szálltok és megmásszátok a 600 lépcsőt) vagy Ecotour (csak vízen). Gyerekekkel csak a második lehetséges, lévén a legtöbb cégnél van egy alsó korhatár a partraszálláshoz, ami 12 év. Az Ecotour ugyanakkor a vízen körbejárja mindkét szigetet - a kis Skelliget és a Skellig Michael-t is - és közben tengeri madarakat, fókákat, bálnákat, delfineket is láthattok akár a saját, természetes közegükben.

portmagee01.jpg

Portmagee, a Skellig-szkre induló hajók kikötője tele van hangulatos éttermekkel és kávézókkal, ATM viszont egy sincs:-)

*******

További hasznos infok és megközelítés:

Fekvés: Iveragh-félsziget, Co. Kerry;  (kb 4,5 óra vezetés Dublinból; 2,5h Limerickből; 3h Galwayból)

Hogyan juthatsz oda:  komppal Cahirsiveen-ből (ápr-okt.), ami 5 perc (7.45h - 21.30h); hídon át Portmagee-ból (egy kis halászfalu 1 utcával, sok-sok étteremmel, ahonnan a hajók Skellig Michael-re indulnak); SatNav a hídhoz: 51°53'09.5"N 10°21'45.2"W

Busszal is lehet jönni, akkor Killarneyből Cahirsiveenbe kell eljönni, onnan elsétálni a komphoz és úgy átmenni.

Szállás: ugyan csak egy hotel van a szigeten, de sok B&B és jópár jo kis étterem (szállás B&B-ben kb. €50-60/fő).

További info itt.

portmagee02.jpg

Itt a háttérben látszódik a Valentia-szigetre vezető híd is

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr314055796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása