Kirándulástippek kisgyerekeseknek az Ír-szigeten (2. rész)
2018. május 30. írta: Kelta Vándor

Kirándulástippek kisgyerekeseknek az Ír-szigeten (2. rész)

(Dublin, Limerick, Waterford, Cork)

Ezen a héten folytatjuk a múlt heti listánkat a sziget középső és délebbi városaival. Ezek a tippek főleg most azoknak ideálisak, akik a szigeten laknak és kisebb gyerekekkel mozdulnának ki egy-egy hétvégére kirándulni vagy akár azoknak is, akik családdal látogatnak el ide Írországba 1-2 hétre. Ez csak egy szubjektív válogatás persze, rengeteg felfedeznivaló hely van még ezen kívül is a szigeten, bármerre is indultok.

dsc06545.JPG

Dublin környéke

Nyilván itt az egyik legnagyobb kihívás csak négyet kiválogatnom, de hát az összes többi hétvégi vagy gyerekes ötletet a környékről úgyis megtaláljátok ezen a térképünkön vagy ebben a válogatásunkban, így íme a négy, ami elsőre eszembe jutott (és nagyon is szerethető a család minden tagja számára):

1. A Powerscourt Demesne (Co. Wicklow) Európa egyik legszebb parkja, a festői Wicklow-hegység északi kapujában terül el. A kastélykertben az egzotikus tájak világát idéző liliomfákat, bambuszokat, igazi messze földi különlegességeket is megismerhetünk. A teraszos olasz kert sajátossága, hogy maga a terasz a közeli Brayből hozott gránitból és kavicsokból lett kirakva. A kis japánkert a fehér, rózsaszín, vörös és sárga színek kavalkádjával,  a kis patakokon áthidaló hidakkal és a mohás, árnyas, páfrányokkal benőtt sziklabemélyedésekkel a gyerekeknek és a felnőtteknek is igazi paradicsom. (Igaz pont erre a részre a babakocsit inkább mellőzzétek.) Amúgy az egész park jól bejárható babakocsival is, nagyobbaknak futkározni ideális, sőt a domboldalról még nagyokat gurulhattok is! Táblák is segítik a tájékozódást. A belépőjegy mellé járó kis térképpel persze még könnyebb eligazodni. És ha már itt jártok, ugorjatok be az épületben megbújó, alig pár szobás játékkiállításra is. Itt lelt otthonra a világ legkisebb babája és a világ egyik legnagyobb babaháza is, a 24 szobás "Tara palotája". (Igyekezzetek a látogatással, ha még Powerscourtban akarjátok megnézni, mert 2018 szeptemberétől a dublini Little Museum épületébe költöznek!)

dsc_0584.JPG

2. Birr Castle (Co. Offaly): A kastély maga ugyan évente csak 1-2 alkalommal látogatható, de szépen gondozott parkja a tóval, folyóval, kisebb vízesésekkel, érdekes, egyedi fákkal és faváras játszóterével enélkül is éppen elég inspirációt nyújt minden korosztálynak. A felújított és átalakított istállóépületek adnak helyet annak a tudományos kiállításnak, ahol többet is megtudhatunk a család különböző generációkhoz tartozó tagjainak kertészeti vagy éppen csillagászati elképzeléseiről. És persze nézzétek meg a kertben megcsodálható óriás tükrös teleszkópot is, mely nemes egyszerűséggel a "Nagy Teleszkóp" nevet viseli.

dsc_0363_1.JPG

3. Skerries - Balbriggan (Co. Dublin): Ha egy melegebb nyári napon tengerpartozásra vágyik valaki, a déli Skerries-part ideális lehet az egész családnak, de nyugodtan kössétek össze a közeli Ardgillan-kastély meglátogatásával, ami egy csodaszép tengerre néző birtok Balbriggannál. Babakocsival is ideális a parkban csámborogni, van kávézó, játszótér, mászófa, rózsakert és tudtok akár piknikezni is. Részletek a linken a szövegben.

skerriesbeach.JPG

ardgillan.JPG

4. Howth, Dublin egyik hangulatos városrésze egy különálló, Ír-tengerbe nyúló félszigeten fekszik a Dublini-öböl északi végében. Közkedvelt hétvégi kirándulóhely közel a városhoz és könnyen megközelíthető a városközpontból akár busszal, DART-tal (helyi gyorsvasút) vagy autóval indulunk is neki. A színes halászhajókkal zsúfolt mólók,  a rozsdamarta tatjuknál felbukkanó fókacsapat, a friss tengeri fogást kínáló halboltok, a kávézók, a termelői piac, a kastélykertben elrejtett közlekedési múzeum, a kikötő mellett megbúvó kis játszótér minden korosztálynak biztosít valami elfoglaltságot. És ha valaki inkább kiszakadna a tömegből, elég csak a félszigeten körbefutó túraútra sétálnia, hogy élvezze a természet közelségét.

dsc01955.JPG

dsc_0377_1.JPG

Limerick környéke (Co. LImerick)

1.A 'Bunratty Castle and Folk Park' (Co. Clare) egy skanzenszerű park tündérösvénnyel, romokkal, és persze nem csak a várat lehet megtekinteni, hanem 100-200 évvel ezelőtti stílusban berendezett, ír városi és falusi épületeket is, szóval amolyan igazi időutazás. Maga a vár belül tele van csigalépcsőkkel és korabeli módon berendezett termekkel. Érdemes felmászni a vár tetejére is, ahol két tornya is megmászható a négyből.

bunratty.jpg

Fotó: www.njslc.com

2. Terra Nova Fairy Garden: itt kastélyt ugyan nem találtok, de a meseszerű tündérkertben 1,5-2 órát simán el lehet tölteni a tündérek keresgélésével. A látogatók kapnak egy kis mesekönyvet is az elején, hogy könnyebben be lehessen azonosítani a tündéreket (na meg a növényeket):-)

3. Lough Gur-nál a dolmenek mellett egy 5,000 éves kőkört is találtok. Van egy régi templomrom és nagyokat lehet sétálni a tóparton is. A látogatóközpontban (nem kötelező bemenni!) interaktív tablókon mutatják be a vidék történelmét és itt is van tündérösvény a kisebb felfedezőknek. Vannak piknikasztalok is, és a kilátás miatt másszatok fel a dombokra is. A legtöbb sétaút babakocsival is bejárható.

loughgur_mix.jpg

Fotók: Mikolasek Mónika

4. A 300 hektáros Curraghchase Forest Parkban is kedvetekre el lehet veszni az erdő és az arborétum ösvényein, bár ezek nem mind járhatóak babakocsival. Gyerekeknek a tündérfalu, a patak és a tó a vízimadarakkal, egy játszótér (nyáron még fagyiárus is) jelenti majd talán a kedvenc terepet. Vannak piknikasztalok és akár BBQ-t is tudtok készíteni, vagy kicsit meg lehet pihenni a teaházban is. Kocsival €5 behajtani. Aki hosszabban is akar maradni, annak itt van mód kempingezésre is.

curragh_mix.jpg

Fotók: Mikolasek Mónika

Waterford környéke

1.A Kilkenny-kastély csak 40 perc kocsival Waterfordból. 20 hektáros ősparkjának különlegessége a kelta kereszt alakú rózsakertje, ahonnan csodálatos panoráma nyílik magára a Nore-folyóra, melynek partjára a vár is épült. Ha belefér a programba, álljatok meg Kellsnél is (Kells Priory), ugyanis ez az egyik leglátványosabb középkori műemlékegyüttes az országban és egy sétára ez is tökéletes.

2. Jerpoint Abbey az egyik legteljesebben megmaradt egykori ciszterci kolostor itt a szigeten még az 1200-as évekből, egy kiállítást is találtok és kedvetekre sétálgathattok a romok között. (Belépők: 12 év alatt ingyenes, felnőtteknek €5, gyerekeknek €3)

3. A JFK Arborétumot az egykori amerikai elnöknek, John Fitzgerald Kennedynek és családjának emlékére alapították, mivel az ősi családi felmenők eredetileg ebből a régióból származnak. A 250 hektáros kertbe több, mint 4500 fele növényfajt ültettek különböző elrendezésekben, szinte kontinensenként válogatva. Waterfordból érkezve útba ejthetitek New Rossban a Dunbrody-hajót is, hogy még változatosabb legyen a nap.

4.A Lismore melletti romokat erdei ösvényen könnyen meg lehet közelíteni még babakocsival is, két kisebb réten is tudtok pihenni vagy akár piknikezni, akinek ahhoz van kedve.  Elég  látványos hely, és ráadásul teljesen ingyenes. (Corktól is 1 órányira van)

lismore.jpg

Fotó: Lismore Heritage Town

Cork környéke (Co. Cork)

1. A Doneraile Park egy hatalmas park folyóval, sok híddal, szarvasokkal, tavakkal, túrautakkal, egy pici vízeséssel, játszótérrel és egy kis teaházzal. Van egy kicsit eldugva egy kapun keresztül megközelíthető zárt udvar is pici sövénylabirintussal, ugyan még nőnie kell, hogy igazán izgalmas legyen. Körbe lehet sétálni az egész parkot babakocsival, vagy akár kismotorral is. A belépés ingyenes.

doneraile_5_2.jpg

Fotó: Mikolasek Mónika

2.A Blarney vár (8 km Corktól) ugyan babakocsival nem járható be (mindenképpen vigyetek hordozót a lépcsőkhöz!), de a hozzá tartozó park nagyobb része igen és érdemes is rá. Nagyon közkedvelt célpont idelátogatóknak és helyieknek egyaránt, főleg aki szeret fejjel lefele köveket csókolgatni. A híres blarney-i kő ugyanis a legenda szerint az ékesszólás képességével ruházza fel azt, aki megcsókolja (a vár legfelső szintjén találjátok!). Az óriási parkban bóklászva gyerekekkel akár egy fél napot is el lehet itt tölteni: érdekes sziklaalakzatok, arborétum és egy különleges, mérgező növényekkel teli kert is található itt.

3. A Fota House and Gardens-ben nagyokat lehet sétálni a szebbnél szebb növények között a XIX. sz-i udvarház kertjében. Nem olyan régen restaurálták az üvegházat is, ahova külön túrával mehettek be. (Gyerekekkel a legjobb ösvények/tevékenységek: Junior Plant Hunters Activity Trail; Plant Hunters Tree Trail; Little Explorers Trail; Honey Bee Adventure)

4. Cobh városa igazi csemege nagyobb gyerekekkel, itt van ugyanis a sziget egyik Titanic múzeuma.  Mellette van egy kis játszótér és park is, így amíg a nagyok bent nézelődnek, a kisebbek itt rohangálhatnak kedvükre. Sok étterem is van a környéken, de ha éppen pont a múzeum alattiba ültök be, nézhetitek az éppen érkező vagy induló luxus óceánjárókat. Megvan előre a menetrend, hogy pontosan melyik, mikor érkezik:-)

cobh2.png

Fotó:  Cobh városa

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr5413991468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása