Kicsiben az igazi
2016. április 02. írta: SimonffyT Zsuzsa

Kicsiben az igazi

A Wicklow-hegységben fekvő, csodás Powerscourt birtokot valószínűleg - ha máshogy nem is, legalább hírből - ismeritek, hiszen az írországi látnivalók listáján mindig előkelő helyen szerepel. Jóval kevesebben tudják azonban, hogy milyen meglepetést tartogat az épületben megbújó, alig pár szobás játékkiállítás. Olyan érdekességek mellett, mint a világ legkisebb babája (persze kívancsi vagyok, hány másik baba vallja még magának ezt a címet szerte a világon:) vagy egy 300 évvel ezelőtt üvegbe épített házmodell mellett itt lelt otthonra ugyanis a világ egyik legnagyobb babaháza, a 24 szobás "Tara palotája". A chicagói Tündérkastéllyal és Queen Mary egykori saját, windsori babaházával együtt alig pár hasonló mestermű létezik szerte a világon. 

postcard-library.jpg

Csak az egy centes miatt tudhatjuk, hogy ez nem egy olyan könyvtárszoba, ahova simán besétálhatunk magunk is:) Vagy...? (forrás: childhoodmuseum.org)

Elődjét, a "Titania Palotáját" ma éppen Dániában,  az  Egeskov kastélyban tekinthetitek meg, de hogy került pont oda? A történet a XX. század legelején indul Dublinban, amikor a tehetős Sir Neville Wilkinson kitalálta hogy saját lányának egy különleges, 18 szobás babaházat készíttet. A projekthez a helyi ír mesteremberek mellé a világ minden részéből érkeztek a különleges miniatűr kiegészítők, alkatrészek, sőt maguk a mesterek is, hogy a ház (persze mit ház? palota!) minden részlete valóban kedvére valóan tökéletes legyen és hitelesen adja vissza miniatűrben az általa a lányának megálmodott világot. A ház végül 3000 darabból állt össze teljes egésszé és 18 évbe tellett a megépítése, így számomra az is kérdéses, hogy a kislány egyáltalán tudott-e vele valóban kedvére játszani...?! A mesterművet Titania Palotájának keresztelték és elkészülte után szinte azonnal kiállították, hogy a nagyközönség számára is hozzáférhető legyen. A bevételekből már akkor is gyermek-alapítványokat támogattak és ezt a szerepet "Tara palotája" is ugyanúgy magáénak vallja.

08022801.jpg

Részlet az eredeti, 100 éve készült Titania palotájából, ami egy kézzel készített minikastély; 1907-1922 között az ír James Hicks & Sons cég készítette Sir Neville Wilkinson megrendelésére, ma Dániában tekinthető meg (forrás: fotodanmark.dk)

Egy 1967-es árverésen a minipalota átkerült aztán Angliába. Az új tulaj ugyan felajánlotta az ír államnak, de az végül nem élt a lehetőséggel, így az épület - az írek nagy szomorúságára - tartósan a brit szigetre költözött.

dsc06287.JPG

..és ez már a Tara-palota egyik márványpadlós szobája....látjátok a kiscicákat?

1978-ban aztán újra aukcióra került Londonban a Christiesnél és egy antikkereskedő által vezetett ír delegáció a helyszínre is utazott azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a minipalotát visszahozzák Írországba. Ez azonban nem igazán jött össze, mert tudjátok ki vette meg? Na kitaláljátok? Nektek mi jut eszetekbe legelőször arról a 2 szóról hogy Dánia és játék? Igen, eltaláltátok: az új tulajdonos nem más, mint a dániai Legoland lett!

dsc06295.JPG

kép: Tara kertje :)

Azonban az írek az elkeseredés helyett konstruktív mederbe terelték a vágyaikat és úgy döntöttek, ha ír mesteremberek képesek voltak felépíteni egyszer egy ilyen palotát, képesek lesznek másodjára is. Az előkészületek és a munkálatok azonnal meg is kezdődtek és ezúttal 20 évig tartott a munka. A ház homlokzata 3 híres György-korabeli ír udvarház jegyeit viseli magán, konkrétan a Castletown House, a Leinster House és a Carton House ötvözete lett. Az épületek belső elrendezéséből is számos részlet fellelhető, mint pl a Print Room Castletownból, még ha persze egészen kicsiben is:) A szigeten jól ismert tündérhercegnő tiszteletére pedig Tara palotájának nevezték el új, miniatűr remekművüket. A lényeg vegül valahol mégis csak az lenne, hogy ez az egész egy játék gyerekekre tervezve azzal a céllal, hogy a gyerekek fantáziáját beindítsa! Mit beindítsa? Hogy egészen új magasságokba repítse...

kidsapp-ie.jpg

kép: Mestermunka aranyból miniben (forrás: kidsapp.ie)

A méretarány 1:12 és a 24 szoba mindegyike külön-külön van berendezve egyedileg, kézzel faragott és illesztett bútorokkal, antik darabokkal és kiegészítőkkel, híres ír festők eredeti műveinek kicsinyített másolatával a falakon. Az igazi márványpadló, a kézzel festett vagy faintarziás mennyezet, mely minden szobában más és más, az elefántcsont figurák, az ezüst étkészletek, a kristálycsillár, a tálcára gondosan bekészített porcelán teaskészlet a du-i teához, a zeneszoba kis aranyhegedűje mind-mind egy letűnt kor birodalmába repít el minket.

dsc06284_1.JPG

dsc06292_1.JPG

 

Persze itt a powerscourti múzeumban lelt otthonra számos egyéb antik gyerekjáték is több száz éves bababútorral, babaruhával, babaházzal és egyéb érdekességekkel. A Portobello nevű babaház az 1700-as évek legelejéről származik és valószínűleg a térség (értsd: UK és Íro.) legrégebbi babaháza. De az igazi ínyencek még a híres Wilde-családtól is fellelhetnek egy  XVIII. századi, eredeti utazó babaházat, mely valószínűleg még (az író) Oscar édesanyjáé lehetett. Abban az időben a hintókban tett hosszú utazásokhoz sokszor ilyennel kötötték le a gyerekek figyelmét. 

dsc06313.JPG

A minibirodalom Powerscourt épületében, az emeleten látogatható. A méretes babaház mellett számos más régi gyerekjáték, autómodell, kisebb babaház is kiállításra került, így garantáltan nagy élmény lesz kicsiknek-nagyoknak egyaránt a látogatás. A gyerekeknek külön kvízjáték segít még élvezetesebbé és tartalmasabbá tenni a látogatást, ennek témája azonban évszakról évszakra változik igazodva a szezon aktualitásaihoz.

dsc06334.JPG

dsc06305_1.JPG

kép: Az üvegbe épített ház 300 éves mestermunka

A művesség, elegancia és kifinomultság ezen mesterfokán megalkotott tárgyainál nagyon könnyű elképzelni, hogy az egész egyszerűen, szinte egyik pillanatról a másikra életre kelhet! A varázslat a részletekben, az eredetiségben, a pontosságban, és az egészen finoman megmunkált természetes anyagokban rejlik: a kulcsok illenek a fiókok, szekrények zárjába és elfordíthatóak, sőt igaziból is működtetik a zárakat. A könyvtár polcai roskadoznak olvasható könyvekkel, igazi parkettából kirakott a padló és azon igazi perzsaszőnyegbe süppedhet a tündér- vagy babaláb. Akárhányszor látogat el ide az ember, biztosan mindig talál majd valami új, egészen ámulatba ejtő részletet magának, főleg hogy a kiállítás - hála az újabb és újabb felajánlóknak - mindig bővül egy-két újabb készlettel, tárggyal, babaházzal és játékkal. Igyekezzetek a látogatással, ha még Powerscourtban akarjátok megnézni, mert 2018 szeptemberétől a dublini Little Museum épületébe költöznek!

taras-palace-pedal-cars.jpg

A 100 éves Hispano Suiza akcióban (forrás: childhoodmuseum.org)

*****

További információ és a cikkhez használt források, referenciák itt:

http://childhoodmuseum.org/

http://powerscourt.com/house/taras-palace

http://www.irelands-hidden-gems.com/taras-palace.html

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr358553584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása