Észak-Írország túraútjain: a Slieve Binnian
2018. május 03. írta: Kelta Vándor

Észak-Írország túraútjain: a Slieve Binnian

A Mourne-hegység már régóta a túralistánkon szerepel, csak vártuk a megfelelően napos hétvégét hozzá (persze az sem tántorított el minket, hogy egy szép áprilisi reggelen ugyan ragyogó napsütésben indultunk neki Dublinból, a hegyekhez közeledve mégis egyre jobban zuhogott az eső...).  Előtte  február óta beiktattunk néhány rövidebb túrát is edzésnek, hogy az idei hosszú, sötét, szűnni nem akaró tél után a gyerekek is szokják a felfelé való tartós menetelést. Jelentem, megérte rákészülni, ráadásul az idő is a pártunkra állt, mire a célzónában kiszálltunk az autóból!

dsc01965_1.JPG

Zsolti végül a Slieve Binniant választotta a Mourne-hegység sok túraopciója közül. A Slieve Binnian ugyan nem a legmagasabbja a régiónak, de határozottan az egyik legérdekesebb, ha a csúcsán magasodó, izgalmasan 'egymásra dobált' , mászható sziklaformációkra gondolunk. Ez a gyerekeknek is külön jutalom a hosszú, monoton felfelé kapaszkodás után, szinte meg is feledkeznek a sok megállóval tarkított 2-2,5 órás, egybefüggő mászásról.

img_1286_1.JPG

A túrát Carrick Little parkolójánál tudjátok kezdeni (SatNav:54°07'41.6"N 5°56'36.2"W). Ha magában a parkolóban nincs már hely - amire könnyen van esély, mert 10-15 autónál nem fér el benne több -  az út mellett is hagyhatjátok az autót. Arra persze mindig figyeljetek, hogy a helyi közlekedést ne akadályozzatok, értsd: akár még egy traktornak is el kell férnie mellettetek (mert így is - úgy is el fog ott menni, ha arra van dolga)! Mivel ez egy magánfarmokkal zsúfolt övezet, erre tábla is figyelmeztet a parkolónál! Maga a körtúra 12 km hosszú, közepes nehezségűnek mondanám. Időben kb 4,5-5 órával számoljatok, nekünk persze 6 is volt, egyrészt mert felfele a kisebbek sűrűn meg-megálltak, másrészt meg sokat időztünk a csúcssziklákon mászkálva. Sőt mivel addigra a nap is melegen sütött, hosszabbítottuk is a pikniket, ameddig csak lehetett és napoztunk.

img_1225.JPG

Magán a köves kocsiúton induljatok hegynek fel, itt még csak nagyon enyhén emelkedik a terep a kőkerítésekkel határolt legelők és földek között, míg el nem ér egy kiakasztható nagy kaput. Itt a zöldellő völgyben is kövessétek az utat, amíg pár száz méter után bal kéz fele fel nem kanyarodik egy kisebb, kövekkel kirakott ösvény a kőkerítés mellett a hegyoldalba:

dsc01970.JPG

dsc01976.JPG

Innentől egyértelműen 1,5-2 órás folyamatos mászás következik, és az út is egyre meredekebbé válik. Legtöbb helyen lépcsőket is építettek a kövekből, amin könnyebb haladni, mint a sokszor tőzeges, mocsaras felszínen. Igazából bal kéz fele végig ott vezet majd titeket a nagy, kerek kövekből rakott kőfal egészen fel a Slieve Biannan déli csúcsára (747m). És így néz ki, amikor már 'majdnem' eléritek, de a legmeredekebb rész még hátravan:

dsc01981.JPG

Innentől könnyebb dolgunk van, mert a gerincen kell átsétálni az északi csúcshoz, és itt már túl komoly emelkedővel nem kell terveznetek. A gerincen végig nagyon érdekes kő- és sziklaformációk vonják majd el az ember figyelmét (persze menedéknek sem utolsók!). Aki még fotózni is szeret, külön élvezni fogja, és észre sem veszi majd, hogy átért az északi sziklacsoporthoz  is közben.

dsc01996.JPG

dsc02000.JPG

img_1267.JPG

img_1261.JPG

Ha felmásztok a sziklaplatóra, tiszta időben káprázatos látványban lehet részetek. Nekünk igazán áldott napunk volt, hogy ennyire kitisztult az idő, mire átértünk, mert a déli csúcson még nagyon kellett kapaszkodnunk a süvítő szél miatt. Alattunk a Silent Valley víztározója nyugati irányban és persze a Slieve Donard és a Mourne-hg csúcsai körbe-körbe, keleti irányban a kéklő Ír-tenger végtelenségével igazán lenyűgöző látvány.  Ezen a videón ti is körül tudtok nézni velünk:

 

dsc02096.JPG

dsc02092.JPG

Ha kipihentétek magatokat, és minden kedvetekre való sziklaformációra felmásztatok, innentől kezdődik is az ereszkedés. Bokapróbáló, sziklás szakasz következik még akkor is, ha igyekeztek kőlépcsőkkel enyhíteni itt-ott a terep kihívásait és az eróziót. Bal kéz fele a víztározóra és a gátra egyre jobb a rálátás, amíg le nem érünk a völgybe.

dsc02008.JPG

dsc02118.JPG

Itt egyértelműen keleti irányba (jobbra), azaz a tenger irányába kell fordulni egy kereszt alakú, 4-es útkereszteződésnél. Ez az út a völgyben már végigvezet vissza a parkolóhelyhez. Úgy számoljatok, hogy 1,5-2 órát kell még menni, amíg az enyhén ereszkedő, vízátfolyásokkal szabdalt úton visszaérünk a völgy aljához.

dsc02043.JPG

****

Fontosabb információk a túrához annak, aki útra is kelne:

Táv: 12-13 km; Szint: 600m (ez mind az első 2 órában); Nehézség: közepes; Terep: a SB 2 csúcsát érinti, a magasabb 747m;  Időtartam: 5 óra pihenőkkel; Ajánlott felszerelés: megfelelő, bokát is tartó túracipő és túrabot ajánlott! Mivel a gerinc nagyon kitett az erős, hideg szeleknek, így sapka, extra meleg réteg és kesztyű is legyen veletek! A csúcson is sokszor jönnek-mennek a felhők, így egy vízálló réteg is ajánlott! (Írországban, különösen hegyes terepen az időjárás egész évben ennyire változékony! Fontos, hogy sose becsüljétek alá, milyen gyorsan képes változni pár óra leforgása alatt az idő pro és kontra egyaránt!) Térkép persze mindig legyen veletek, ha túrára indultok, tiszta időben még csak-csak hagyatkozhat az ember a messziről is látható, természetes tájékozódási pontokra, de ködben erre semmi esély!

Parkolóhely neve: Carrick Little - SatNav hozzá: 54°07'41.6"N 5°56'36.2"W

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr3613883732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása