Mount Usher Gardens: kert Robinson-módra
2018. április 11. írta: Kelta Vándor

Mount Usher Gardens: kert Robinson-módra

Aki szereti az izgalmas kerteket és kicsit is érdekli a botanika vagy egyszerűen csak szeret elveszni ódon, öreg fák és egzotikus növények között kanyargó ösvényeken, az véletlenül se hagyja ki ezt a helyet.

dsc01833.JPG

mountusher.jpg

Fotó eredete: Mount Usher Gardens

Mount Usher persze nem egyszerűen csak 'egy' kert: az egyik legeredetibb példája az autentikus robinsoni stílusú kerteknek. És hogy ez mit is jelent pontosan?  William Robinson (1838-1935) ír kertész és kertészeti szakíró volt, egyben a századforduló angolszász kertművészetének meghatározó alakja is. Ellenzője volt a mesterséges kertformációk  telepítési módszerének,  ő  az ún. 'Wild Garden' (magyarul: 'vad kert') elképzelést helyezte előtérbe. A táji adottságokat és a természetességet tartotta elsődlegesenek. Egyben törekedett a természetes növénytársulások kialakítására, ami persze egyáltalán nem jelentett elhanyagoltságot, inkább csak kerülte az akkoriban divatos 'mértani' kert- és parktervezést, és magát a főszereplőket, vagyis a növények szempontjait helyezte előtérbe.

dsc01839.JPG

dsc01843.JPG

dsc01724.JPG

Így aztán Mount Usher valóban vad, és engedi is elveszni az embert a színek és illatok hónapról hónapra változó kavalkádjában. Azért tartsuk szem előtt azt is, hogy az enyhe, óceáni klímájú Írországban késő tavasszal és nyáron érdemes talán a legjobban látogatni a kerteket, ha valódi pompájukban szeretnénk megcsodálni őket.

mount-usher-gardens-7.jpg

Fotó: Mount Usher Gardens

dsc01849.JPG

Egy biztos, a hely minden érzékszervünkre hatni fog:  a Vatry-folyó két partjára telepített 22 hektáros kertben több, mint 5000 különböző fajta fát, cserjét, virágot telepítettek az évtizedek folyamán a világ minden szegletéből, melyek természetes összevisszaságban és harmóniában  férnek meg egymás mellett. A látogatók még egy tájékoztatót is kapnak a különböző fákról, hogy könnyebb legyen a kertben bóklászva a beazonosítás.

dsc01808.JPG

dsc01794.JPG

Megközelítés:

- Autóval N11 Dublinból (50km), 15-os kijárat Ashford fele vagy délről érkezve Rosslare-től kb 115 km-re van;

- Busszal Bus Eirean (Dublinból és Wicklow városából) No. 133 - Ashfordi megálló

dsc01800.JPG

 További információk:

Nyitvatartás: 10-17.00 h

Belépők: gyerek: 3.50€; felnőtt: 7.50€

SatNav: N5300.528 W606.466

Weblap: www.mountushergardens.ie

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr9713825684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása