Világítótorony a város szélén: Poolbeg
2017. augusztus 25. írta: Kelta Vándor

Világítótorony a város szélén: Poolbeg

Még a dubliniak közül is viszonylag kevesen vannak, akik ha ismerik is névről a Poolbeg világítótornyot, maguk is megfordultak már Dublin kikötőjének ebben a viszonylag eldugottabb 'nyúlványában'. Úgy is tűnhet, közel van Dublin belvárosához és egy könnyed sétával elérhető, de gondoljátok meg, mert egy egészen hosszú, 3.5-4 km-es mólón kell kigyalogolni hozzá és sokszor az időjárási viszonyok is vadabbak, mint bent a házak között. Maga a móló neve Great South Wall és építése idején világelső volt a hosszúságával (1717-es kezdés után 1796-ra fejezték be), és még ma is az egyik leghosszabb egész Európában.

 dsc09981.JPG

A móló végében álló világítótornyot eredetileg 1768-ban építették, de mai formáját csak 1820-ban nyerte el. Északi irányban csodás panoráma nyílik Howth félszigetére, míg délebbre egészen a Cukorsüvegig el lehet látni.

dsc_0075.jpg

Photo by Ryanscharf Photo Agency -  https://www.facebook.com/ryanscharfphotoagency/  (Megjelenés a szerző engedélyével)

Amúgy ha éppen apály van és a Sandymount Strand és a szomszédos park felől mennétek, egy szakaszon nyugodtan lehet a fövenyen is gyalogolni.

dsc_0059.jpg

Photo by Ryanscharf Photo Agency -  https://www.facebook.com/ryanscharfphotoagency/  (Megjelenés a szerző engedélyével)

A helyiek szerint reggel 8 óra az egyik legforgalmasabb időpont a kikötőforgalmat bambulni innen, szinte megállás nélkül ki-be járnak ugyanis a kis pilótahajók, a komphajók, a nagy óceánjárók és a konténerszállítók... már ha valakinek maga a tenger, a madarak vagy az égbolt látványa önmagában nem lenne elég!

dsc09989.JPG

Megközelítés: Shelley Banks Road-on; egészen a móló elejénél le lehet parkolni, ha nincsenek sokan.

dsc09993.JPG

Egyéb tippek: (1) Érdemesebb valami zártabb, kényelmes cipőt választani (nem papucs vagy szandál),  főleg gyerekeknek, mert a móló felületét már eléggé megszaggatták az elemek. (2) A móló elejénél van egy kis kávés bódé, esetleg legyen nálatok néhány euró, hogy hidegebb időben átmelegedhessetek egy kávéval vagy teával visszafele jövet. Ugyanakkor a móló középső szakasza talán a legunalmasabb a séta szempontjából, sőt néha büdös is a szomszédos erőmű miatt, ha éppen onnan fúj a szél, de maga a móló meglepően klassz. Az éjszakát nem tudom, de napközben biztonságos erre csavarogni, ráadásul sok a futó, a bringás és kutyás is. (3) Jó ötlet lehet, ha van az embernél egy plusz meleg réteg még melegebb, nyári időben is, mert a móló nagyon kitett az elemeknek.

dsc09976.JPG

dsc09994.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr9012778840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása