Sziklaperemen Európa szélén: Sliabh Liag
2017. június 16. írta: Kelta Vándor

Sziklaperemen Európa szélén: Sliabh Liag

dsc_0121.JPG

Aki szeret magas, kitett tengerparti sziklaperemeken és hegygerinceken túrázni az Atlanti-óceán felett, azoknak számos izgalmas helyszínt kínál az Ír-sziget. A Wild Atlantic Way mentén autózva az egyik legnépszerűbb látványosság minden bizonnyal Moher sziklái, de aki szívesen tovább is merészkedne a letaposott ösvényről, az még számos elképesztően látványos helyet találhat magának. Itt van például egyik nagy kedvencünk, az Achill szigeti Croaghaun-túra, ahol a sziget legmagasabb óceánba szakadó szikláin egyensúlyozhatunk, de legutóbb a Donegal-megye DNY-i csücskében húzódó Slieve Liege hegyvonulatát fedeztük fel magunknak.

dsc_0107.JPG

Mind a Croaghaun (688m), mind Slieve Liege sziklái (595m) jóval magasabbak a nagyon ismert és felkapott Mohernél (217m) és egész Európa legmagasabb tengerparti sziklafalaihoz sorolják őket, bár persze szépségében mindegyik helyszín teljesen egyedi és lenyűgöző.  

 

graphic-europes-highest-sea-cliffs-comparison.png

Az írül Sliabh Liag (angolul: Slieve Liege) hegygerincet kétféleképp közelíthetjük meg. Ha a közel 600 m-es csúcsot szeretnénk gyorsabban elérni, akkor forduljunk jobbra Teelin település előtt, ahol tábla jelzi a letérést. Ha viszont továbbmegyünk  az úton a szintén táblával jelzett kilátóhelyig Bunglass felé, elképesztő látványban lesz részünk, főleg, ha az időjárás is kegyes hozzánk. Éles, védőkorlát nélküli kanyarok és meredek emelkedők után bukkan elő az óceán a mélyben, szemben velünk pedig a hatalmas, borostyán, fehér és rozsda színben pompázó hegyoldal.

vm_slieve.jpg

           Photo by Verdes Miklós  (https://www.facebook.com/verdesmiklosphotography/)       

A parkolóból jól követhető túraút indul, mely a hegygerincre és azon  tovább a csúcsig vezet fel. Az ösvény egy szakaszon egy vékony, mindössze 1-1.5 m széles kőgerincbe szűkül, ez az ún. 'Egyemberes-hágó', ami az egyik  legizgalmasabb része az útnak. Mindkét oldalt 300-400 méteres mélység van alattad, és bár a falak nem teljesen függőlegesek, tériszonyosoknak ez a szakasz nem igazán ajánlott!  A csúcs  ideális körülmények között kb 2,5-3 óra alatt elérhető a parkolóból. Ha egy szép napot fogtok ki, olyan elképesztő kilátásban lesz részetek, mint ebben a videóban (3.00-nál látható az a bizonyos 'Egyemberes-hágó')

Erősen szeles, ködös vagy csapadékos időben inkább hagyjátok ki! Mi első alkalommal nagyon erős szélben vágtunk neki a túrának, és mivel a legmagasabb részeket felhő borította, még a felhőhatár alatt visszafordultunk, főleg mert a túl erős széllel szemben igazán haladni sem lehetett már. A szél persze a gyerekeknek (akik ugye súlyban is jóval könnyebbek, mint egy felnőtt) még jobban ellehetetleníti a haladást, valamint a magas szakadék miatt veszélyes is a keskenyebb gerincen mászni. A látvány azonban így is fantasztikus volt. 

dsc_0128.JPG

Egy másik egész napos túralehetőség, hogy a parkolóból a csúcs megmászásával egészen a hegyvonulat túlsó oldalán található patkó alakú öbölhöz túrázunk (kb 6 óra egy irányban), ez a Malin Beg, ami Donegal egyik leglátványosabb és legismertebb öble. Itt  bizonyos időszakokban óriáscápát is láthatunk akár. Persze Malin Beghez autóval is el lehet jutni a hegyet megkerülve, nem kötelező hozzá a hosszú túrát választani, de aki szereti ilyen gyönyörű díszletek között a kihívásokat és az időjárás is kedvez, annak feltétlen ajánljuk, mert garantáltan életre szóló élményben lesz része!

dsc_0166.JPG

És azt tudtátok például, hogy itt Donegalban, a Slieve Liege-től kb 70 kilométerre (egy Gweedore nevű településen) született a Grammy-díjas Enya, aki Írország egyik legismertebb énekese? (Hogy hol lakik most, arról itt írtunk már nektek.) Itt meg is hallgathatjátok:

Hasznos infok a túrához:

Megközelítés és koordináták: (Sat. Nav. : 54.627390, -8.684548); Dublintól való távolság: 286km (kb. 4h); legközelebbi település: Teelin, parkoló: Bunglass

Ajánlott térkép/app./könyv: Adrienn Hendroff - The Collins Press Guide: Donegal, Sligo and Leitrim; Ordance Survey Ireland (OSi) - 10-es számú Donegal 1:50 ezres térkép; (ír könyvesboltokban kaphatók)

Időzítés: áprilistól októberig bármikor ideális a hosszabb nappalok miatt, de igazából persze egész évben mászható!

Ajánlott felszerelés: az útnak túrabakancsban vágjunk neki; meleg sapka, réteges öltözködés, szél- és esőalló kabát legyen nálunk akkor is, ha induláskor süt a nap, mert az időjárásban 1 órán belül is megtapasztalhatunk 4 évszakot is akár!

Részletes túraleírás, tapasztalatok angolul és térkép itt.

Írországban való csavargáshoz és utazáshoz további hasznos tippek itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr1712600079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása