Mussenden Temple, könyvtár a sziklaperemen
2017. május 03. írta: Kelta Vándor

Mussenden Temple, könyvtár a sziklaperemen

Észak-Írországban járva szinte mindenki felkeresi az Óriások lépcsőjét, a Carrick-a-Rede kötélhidat és akinek még kényelmesen belefér a napjába, az Dunluce romjait is beleveszi a programba. Tervezni is igazán egyszerű, mert a felsorolt látnivalók 5-10 perc vezetésre fekszenek csak egymástól szinte láncra fűzve. Azonban, ha kicsit még tovább merészkedünk Észak-Írország Atlanti-partvidékén, akkor negyediknek a Mussenden Temple-t is bevehetjük a sorba (vagy ha Londonderry irányából érkezünk, kezdhetjük értelemszerűen ezzel, és szinte teljesítettük is az útikönyvek által diktált kötelező 'hello tourist' helyeket az észak-ír partvonalon:). (Tipp: az említett helyek egyre növekvő népszerűsége miatt ha lehet, inkább munkanapra időzítsétek a látogatást, így elkerülve a tömegeket vagy a kötélhíd esetében a 30-60 perces vagy akár hosszabb várakozást. Nem viccelek: hétvégén/ünnepnapokon van olyan, hogy időpontot kapsz a hídhoz 1-2 órával későbbre, ami azon túl, hogy kiábrándító, igazán bosszantó is lehet, ha valaki időhöz is van kötve! Mussendennél is könnyebb parkolni hétköznap.).

mussenden-temple.jpg

A Mussenden Temple a Castlerock városához közeli sziklaperemen magasodik az Atlanti-óceán partvidékén. 1785-ben építették Frideswide Mussendennek dedikálva és a Downhill-birtok részét képezi. Eredeti funkciója nyári könyvtár volt. Az épület modelljeként a római Temple of Vesta szolgált inspirációnak.

mussenden-temple-41241.jpg

mussenden-temple-county-londonderry3.jpg

Külön érdekessége, hogy az évek folyamán a partfal erőteljes eróziója miatt annyira közel került a sziklaperemhez, hogy 1997-ben stabilizációs munkálatokat kellett végrehajtani, hogy az épület ne vesszen bele az óceánba és megmaradjon a jövő nemzedékeknek is.  

Csak bizonyos napokon van nyitva, magára a birtokra van belépő (infok itt). A kilátás tiszta időben káprázatos: Inishowen-félsziget (ami már County Donegal és a köztársasághoz tartozik),  Magilligan Point és keletre: Castlerock partjai, Portrush, Fair Head. Az egyik legtöbbet fényképezett téma az egész szigeten. Időben érdemes a parti túrautat betervezni egy kis sétára, hogy minél tovább élvezhessük a látványt. Maga a birtok is számos izgalmas kerti ösvényt rejt a XVIII. sz-i épület maradványaival (mondjuk maga a rom nem túl izgalmas). (Tipp családosoknak: gyerekeknek kérjétek ki bátran az ún. Gyerek Felfedező Csomag-ot (Children’s Tracker Pack), amiben távcső, iránytű és madárazonosító kártyák is vannak.)

mussenden-temple1-copy.jpg

 mussenden-temple_1.jpg

Megközelítés:

Vonattal: akár Belfastból, akár Londonderry irányából Castlerock a legközelebbi állomás;

Busszal: Ulsterbus No. 134: Coleraine és Londonderry között;
Bringa: NCN út 93 Downhill és Hezlett fele;
Autóval: az A2-esen, 8 km Coleraine-tól. A Downhill és Hezlett Ház kb 5 perc vezetésre vannak egymástól. Belfastból kb 1 óra a vezetési idő.

GPS-koordinata: 55.1678° N, 6.8108° W

 

A cikkben szereplő fotók forrása: www.thecheatsheet.com ;  ; www.nationaltrust.co.uk ; https://discovernorthernireland.com/

Linkek, infok még itt:

https://discovernorthernireland.com/Mussenden-Temple-and-Downhill-Demesne-Castlerock-Coleraine-P2928/

https://en.wikipedia.org/wiki/Mussenden_Temple

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr4612475371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zed is not dead yet 2017.05.03. 20:33:51

Ha már turizmus, meg kultúra ... félve kérdezem meg: nem lehetne esetleg a hétköznap hétköznap és nem 7köznap? Ugyanez a "7végén". Ez szerintem kiábrándítóbb, mint egy órát várni a kötélhídra.

Kelta Vándor 2018.05.19. 18:30:29

@Zed is not dead yet: Szia! Köszi az észrevételt, jogos. Átírtam (jobb ugye később, mint soha:-) )
süti beállítások módosítása