Torony és kerek, mi az?
2017. január 11. írta: SimonffyT Zsuzsa

Torony és kerek, mi az?

"Hááát,... ez egy torony." - mondtam elgondolkodva - "..és kerek!"- " De mi is ez igazából?"

- "Egy kerek torony" - mondta Gergő segítőkészen és a 4 évesek kiapadhatatlan energiájával jópárszor körbeszaladt, hogy megkeresse a bejáratot, majd 20 mp alatt vissza is ért hozzám: - "Bejárat nincs, ez csak egy olyan 'valami'."

Majd kisvártatva hozzátette: - "Köteled van? Látok egy nyílást kicsit feljebb."

dsc08505.JPG

Írország a középkori Európában a szentek és tudósok földjeként volt ismert. A VIII-X. század folyamán nagy nehézséget okoztak az Észak-Európából egyre intenzívebb hullámokban betörő vikingek fosztogató hadjáratai. Támadásaik főként pont az elszigetelt, de nagyon tehetős szerzetesi települések és apátságok voltak, ahol nemzetközi jelentőségű kéziratokat készítettek és őriztek.

dsc08511.JPG

A kerektorony nagyon jellegzetes,  néha 30 méternél is magasabb építménye az ír kolostoroknak és egykori szerzetesi településeknek, mely elsősorban őrtoronyként szolgált.  Felső szintjéről jól belátható volt az egész környék, de menedékhelynek is használták, és egyszerű védhetősége miatt itt tárolták az értékesebb kéziratokat. Az őrséget álló szerzetes közeledő veszély alkalmával kis kézi haragjával adott vészjelzést.

dsc03383.JPG

Glendaloughban az egykori szerzetesi városhoz közeledve már messziről mutatja az irányt a X. sz.  környékén épült, 33 méter magas kerektorony.(képen lent és fent is)

ireland-wicklow-glendalough.jpg

Ha Írországban jöttök-mentek, számos helyen találkozhattok még ezekkel az ikonikus építményekkel (vagy a romjaival ugye:) A XII. sz-ban még kb. 120 ilyen kerektorony volt a szigeten, de mára már csak 20 maradt meg viszonylag teljes épségben (ami kész csoda, ha azt nézzük, hogy van, amelyik ezer éves már), 13 már teljesen megsemmisült, a többinek pedig inkább csak a romjait fogjátok majd fellelni itt-ott.

dsc03379.JPG

Maga a torony bejárata 4-5 méter magasan van a talajszint felett, és belsejében 4-5 emeletet is kialakítottak. A bejárat és az egyes szintek megközelítése mozgatható létrákon át történt, így a közeledő ellenség elől ide menekülhettek a kolostor lakói (értékes kézirtaikkal és értéktárgyaikkal együtt), majd a bejárathoz támasztott létrát felhúzva biztonságban is tudhatták magukat, mert a létra felvonása és az ajtó bezárása után a toronybelső a támadók számára elérhetetlenné vált. Érdekes módon a kerektornyok bejáratát a különböző települések egységesen a templom vagy apátság nyugati ajtaja irányába tájolták.

 roundtower_inside.jpg

A bejárati szint feletti szinteken mind egy-egy kisebb ablaknyílás szolgált fényforrásul, míg a legfelső szinten általában mind a négy fő égtáj fele volt ablaknyílás. A szerzeteseket tűzzel sem tudták kifüstölni, mert az építményben kívülről semmi éghető anyagot nem találtak, még a lefedése is kúp-alakúra rakott kövekből állt.

 ireland_ss1.jpg

További helyszínek, ahol találkozhattok kerektoronnyal: Rock of Cashel (posztunkban az utolsó kép); Kildare Round Tower, Kildare (ebbe be is lehet menni és felmászni a szinteken létrákon); Devenish Island Monastery, Co Fermanagh; Dromishin Round Tower, Louth; Ardmore Round Tower, Wicklow; Kilmacduagh Monastery, Gort, Co. Galway; Daniel O'Connel's Grave Tower, Glasnevin, Dublin ; Turlough Abbey, Co. Mayo; Timahoe, Co. Louth ;Clondalkin Round Tower, Dublin; Taghadoe Round Tower, Co. Kildare (első 2 kép a posztban); Glendalough, Co. Wicklow (posztban 3-4-5 képek).

A térképünkön egy lila körrel jelöltük őket, szóval miközben a látnivalókat veszitek sorba, álljatok meg pár percre megcsodálni ezeket is, ha éppen útba esik: http://keltavandor.blog.hu/2015/10/16/http_keltavandor_blog_hu_admin_settings_fixpages_id_7974703

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr6612115417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása