Évköszöntő hiedelmek és szokások Írországból
2016. december 31. írta: Kelta Vándor

Évköszöntő hiedelmek és szokások Írországból

Mivel is zárhatnánk az Óévet, ha nem egy ilyen írással? Mert persze minden országnak, régiónak megvannak ( vagy voltak egyszer) a maga sajátos szilveszteri hagyományai, hiszen ősidők óta fontos szerepet kap az Óév búcsúztatása és az újabb év köszöntése és babonák széles skálája is kötődik az évkezdéshez. Ugyanakkor szilveszter estéje és az új év napja sosem számított különösebben jelentős ünnepnek itt a szigeten. A legtöbb ember leginkább semmi extrát nem csinált az év legutolsó napján, pont úgy, mint manapság. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne hívnának meg barátokat vagy ismerősöket egy jó kis bulira vagy akár mennének el együtt a helyi pubba ugyanezen okból. Bárhogy is van, a közös éjféli visszaszámlálás ezeken a bulikon sosem maradhat el, mint ahogy sokszor egy tűzijáték is kíséri az újabb év kezdetét. A nagyobb városok legtöbbször színes művészeti és táncos fesztiválokkal, koncertekkel köszöntik az új esztendőt. Szóval aki keres, annak program akad bőven.

newyear4.jpg

Dublin, People's Procession of Light Festival - december 31 (forrás: The Irish Times)

A pre-keresztény Írországban évszázodokon keresztül Halloween ünnepéhez kötődött az év vége, így talán az sem meglepő, hogy sokkal kevesebb és kevésbé izgalmas újévhez köthető népi hagyományt találunk az egykori ír népszokásokban is, mint az év többi ünnepéhez kapcsolódóan, ráadásul ezek régióról régióra is sokszor eltértek egymástól. A legtöbbször a jó szerencsével vagy szerencsétlenséggel kapcsolták össze az év első napi történéseit kivetítve annak jelentőségét a következő 12 hónapra. Érdekességként összeszedtem néhányat, de bőven akadt köztük olyan is, amiről sok ír ismerősünk soha életében nem is hallott még, szóval valóban inkább csak a múltat idézik, íme:

1. Egy makulátlanul tiszta házban/lakásban kezdeni mindenképpen friss és pozitív indítása az évnek! Így az óév utolsó napjai takarítással teltek. Hogy manapság vendéglátóként ezt hogyan oldanánk meg, ha mi magunk tartjuk a szilveszteri bulit, azt persze nem tudom:)

newyear01.jpg

2. Sok helyen elterjedt szokás volt karácsonyi kenyérrel ütögetni az ajtókat és falakat, hogy így űzzék el a szerencsétlenséget a házból es behívják a jó szellemeket. Persze a világon számos helyen szokás az óévtől hangosan, zajosan búcsúzni, az ősi gyökere mindegyik ilyen szokásnak végsősoron az volt, hogy elijesszék az ártó szellemeket.

3. Szilveszter estéjén különösen megindító módon emlékeztek meg a családok azokról a családtagokról és közeli barátokról, akik elhaláloztak abban az évben: megterítettek nekik is az ünnepi asztalnál és üresen hagyták a helyüket, miközben szándékosan nem zárták kulcsra a bejarati ajtót, ezzel is kinyilvánítva azt a szándékot, hogy az eltávozott lélek könnyedén vissza tudjon térni. Egész nap mindenkit szeretettel üdvözöltek a házban, aki betért hozzájuk, de sokszor persze az egyedüli "spirit" köztük az volt, ami üvegben érkezett:) (angolban a "spirit" szónak több jelentése van: többek között a 'szellem'et és 'szeszes ital't is jelenti:)

4. Annak is rengeteg jelentőséget tulajdonítottak, hogy újév napján ki az első ember, aki belép a bejárati ajtón. Régiónként, és időben is változtak ezek a hiedelmek, de ha pl egy magas, jóképű, sötéthajú férfi volt az, az a ház minden lakójának jó szerencsét hozott, de ha egy nő, különösen ha vöröshajú, az balszerencsét és nehézséget egész évre. (az íreknél nagy arányban lehet vörös hajúakkal találkozni, szóval ez nem igazán egy könnyű kitétel:) Persze ezekkel a babonákkal jókat lehetett trükközni és biztosan előfordult nem egyszer szándékos rendezés is mögötte, pl. eleve készenlétbe lehet állitani a számunkra legkedvezőbb opciót az ajtóhoz...ki tudja...:)

5. Az éjféli ajtókitárás szokása: a bejárati ajtót azért, hogy könnyedén bejöhessen az Újév, és a hátsó ajtót azért, hogy távozzon a régi annak minden bánatával, problémájával és nyűgével együtt.

6. Bárkit is látogatsz meg legelőször az új évben, vigyél neki egy darab szenet a jó szerencse jelképeként! (ez a szokás nagyon is tetszik, na persze nem szenet fogok vinni, hanem vmi személyre szabott, izgalmas meglepetés ajándékot annak, akihez először megyek vagy aki először meghív magához az újévben:)

newyear2.jpg

Ezek a hagyományok már nagyon is elhalványultak, kihaltak vagy csak nagyon elszigetelten léteznek a családi mendemondákban vagy vidéki ünnepi fesztiválok részeként, de mindenképpen egy sokkal egyszerűbb időszak világát idézik fel,  amikor az ember és természet kölcsönös függősége miatt az emberek olyan hidelemek mentén éltek még, hogy óriási adag jó szerencsére és hitre volt szükség a mindennapi megélhetésükhoz és túlélésükhöz. 

newyear3.jpg

Mi magunk akárhogyan is éljük meg az időhöz való viszonyulásunkat, egy biztos: mindjárt indul 2017 és bármiben is hisztek, bármire is vágytok, bármiről is álmodoztok, bármi legyen is az, amiben változásokat szeretnétek az eljövendőkre és bármit is tesztek érte teljes szívetekből, ezúton kívánunk Nektek szellemi, anyagi, érzelmi teljességet úgy az eljövendő évben, mint persze azután is idődimenziótól függetlenül és mellé mindent, amit magatoknak is szeretnétek a lehető legjobb úton-módon! Szóval egy óriási BUÉK kedves olvasók, követők, kalandorok, felfedezők és utazók! Legyen fantasztikus 2017-es évetek, évünk mindnyájunknak külön-külön itt a Földön és kívánom, hogy mind együtt is!

*****

Referenciák itt:

http://www.irishcentral.com/roots/irish-new-year-traditions-that-span-the-centuries-112594784-237733881

http://www.irishcultureandcustoms.com/ACalend/NewYears.html

http://www.irishtimes.com/opinion/irish-new-year-s-day-traditions-looking-to-2015-in-the-shadow-of-the-past-1.2051343

http://www.irishcentral.com/roots/womens-christmas-is-celebrated-in-ireland-today-136801703-237745401

http://www.ireland-fun-facts.com/little-womens-christmas.html

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr2112086111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása