A Halloweenről kicsit másképpen
2016. október 07. írta: Kelta Vándor

A Halloweenről kicsit másképpen

10 ír érdekesség Halloweenről, amit talán még sosem hallottál

Halloween hagyománya több, mint ezer évvel ezelőttről datálódik, így nem is csoda, hogy számos érdekes szokás és ősi hiedelem kötődik hozzá szerte a világon. Habár manapság már sokkal kevésbé a halott szellemekről, mint inkább a beöltözésről és a szórakozásról szól ez az este, még mindig számos különlegesség fellelhető, mely kifejezetten az ír Halloweenhez kötődik és évről évre tovább él. Íme egy lista néhány, az ünnephez kapcsolódó érdekességről egyenesen Írországból.

halloween-decorations_12.jpg

1. Halloween az ősi pogány kelta fesztiválból, az őszi Samhain ünnepből származik, amit egykor a kelta napisten tiszteletére rendeztek és a hagyomány szerint arra a napra esik, amikor a halottak lelkei az élők között szabadon sétálhatnak, ezért aztán az emberek úgy érezték, muszáj elriasztani az ördögi szellemeket. Akkoriban a mai Írország, Nagy-Britannia és Észak-Franciaország területén élő kelták ilyenkor ünnepelték meg a kelta újévet, amely október 31. éjszakájára esett és megköszönték a napistennek, hogy a földet és a termést gazdaggá tette.

A kelták úgy hitték, ezen az éjszakán az elmúlt évben meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjel vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. Október 31-én, vagyis az újév előestéjén Samhain összehívta a halottakat, amelyek különböző formákban jelentek meg, ezek rossz lelkek, gonosz állatok figuráit öltötték magukra (innen a beöltözés hagyománya). A kelta papok egy hegytetőn gyülekeztek, tüzet gyújtottak (innen a bonfire hagyománya) és termény és állatáldozatokat mutattak be, majd a tűz körül táncoltak. Reggel a papok minden családnak adtak ebből a parázsból, hogy új tüzeket gyújthassanak velük, melyek elűzik a gonosz szellemeket és melegen tartják az otthonokat.

halloween_samhain_wheel.jpg

2. Samhain jelzi a hosszú nappalok végét és a tél közeledtét. A druidák ezen az éjjelen ünnepelték meg, hogy az év világosabb fele után az év sötétebb fele következik. ( Azt pl. tudtátok, hogy a kelta naptár szerint az évszakok is máshogyan tagozódnak és téli hónapok alatt a novembert, decembert és januárt értik az Ír-szigeten? - az iskolákban a mai napig ezt a felosztást tanítják!).

lampasok.jpeg

3. Egy régi kedvenc ír halloween-játék volt, hogy bekötött szemmel választani kell valamit az asztalon heverő, szimbólikus jelentőséggel bíró tárgyak közül (nem lehetett válogatni), az a tied, amit először megérintesz. Ha egy tál vízbe nyúlt valaki, az emigrációt jelentett, ha egy darab agyagot érintett meg valaki, az halált a családban, a gyűrű közelgő házasságot jelentett stb...

barm_charms.jpg
4. James Joyce novelláskötetének, a "Dublini emberek"-nek egyik legjobb novellája, az "Agyag" ugyanerre a szokásra utal: A főszereplő Mária, a szobalány, a Halloweent korábbi nevelt leányával, barátjával Joe Donnelly-vel, és annak családjával tölti, és egy gyűrűt szeretne megfogni, de helyette agyagot érint meg, ami a halál szimbóluma.

d100-cover-e1412679866248.jpg

5. Egy hasonló játékban anno régi szokás szerint egy gyűrűt rejtettek el "Barmbrack"-ban (egy gyümölcskenyérszerű sütemény, amit kifejezetten erre az alkalomra készítenek, sokszor whiskeybe áztatott gyümölcsökből). A hiedelem szerint az, aki azt a szeletet kapja, amiben a gyűrű van - feltéve persze, ha nem nyeli le - szerencsés és boldog házasság elé nézhet majd.

halloween_bramb.jpg

6. Az almamagok szimbóluma és az almás játékok (pl. egy tál vízbe almákat teszünk és szájjal ki kell harapni belőle egy darabot anélkül, hogy megfognánk az almát - Ezt próbáljátok ki! Komolyan!! egyaltalán nem is olyan egyszerű, és persze egy törülköző is legyen kéznél:) mind-mind a termékenységhez köthetőek. A kelták hitték, hogy az ötszög alak a termékenységet jelöli.  

7. A kelta legendákban a narancs és a fekete színek a halál színei voltak, ma ezek egy tipikus Halloween színei:)

halloween-party-decorating-ideas-scary.jpg

8. Az előző pontból következően különösen a halászok körében az a hiedelem is járta, hogy ha egy narancshajú nővel találkozik valaki, az nagyon rossz ómen. Ugyanakkor ha valaki Halloweenkor találkozik narancshajú nővel, az még tragikusabbnak számított: meg kellett fordulnia és egyenesen hazamennie, hogy biztosan semmi baj ne érhesse.

bonfire.JPG

9. A druidáknak (a kelta vallás papi rendjét alkották az ókorban: egyszerre voltak papok, döntőbírók, gyógyítók és tudósok) különös hatalmat tulajdonítottak Halloweenkor, amikor is hitük szerint a szellemvilág és az emberi világ legközelebb érhet egymáshoz. Látomásaikra és jóslataikra különösen hallgattak ekkortájt.

halloween-decoration-ideas_10.jpg

10. Halloween hagyományát az észak-amerikai kontinensen az 1840-es években a nagy éhínség miatt Írországból kivándorolt tömegek honosították csak meg. A tök és a népszerűvé vált jack-o'-lanterns (faragott töklámpás) használata csak innen, Amerikából indult hódító útjára, mivel ott volt őshonos növény. Írországban addig inkább általában fehér répát használtak Halloweenkor.

turnips.jpg

Akárhol is élsz a világban, és azt választod, hogy ünnepled Halloweent, akkor nincs más hátra: válassz egy ijesztő jelmezt és egyszerűen csak érezd jól magad! Have a spooky Halloween :)

 

Referenciák, források:

http://www.irishcentral.com/roots/ten-secrets-to-know-about-halloween-106367698-237784511

http://www.irishcentral.com/roots/top-ten-irish-traditions-for-halloween-see-photos-105754748-237724251

Fotók forrása: www.food52.com; www.britishfood.about.com; www.irishfoodguide.ie; www.irepairhome.com; www.mydesiredhome.com; www.kjrh.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr8411779425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása