Koppenhága gyerekszemmel, az 5 kedvenc:)
2016. július 03. írta: Kelta Vándor

Koppenhága gyerekszemmel, az 5 kedvenc:)

Dánia fővárosa, Koppenhága mindig is előkelő helyeken szerepelt a nemzetközi népszerűségi listákon, főleg gyerekes családok körében, hiszen Skandinávia önmagában is mindig remek úticél kiszámítható gyerekcentrikusságával, többnyelvűségével, gyakorlatiasságával, közbiztonságával és nem utolsó sorban az ott élők figyelmességével és kedvességével! De amit én mindezek felett külön is nagyra tartok még benne, hogy ami praktikus lehet, az ráadásul egyszerű is, nincs túlbonyolítva és mindez annyira magától értetődő! Kezdjük pl a Koppenhága-kártyával, amit 1-2-3-5 napos verziókban vásárolhatunk meg (akár már interneten előre és a reptéren érkezésnél azonnal fel is vehető), plusz egy felnőtt kártyába két 9 év alatti gyerek automatikusan beletartozik: a kártyával szabadon utazhatunk a teljes tömegközlekedési hálózaton és közel 80-féle látnivalót ingyenesen látogathatunk, számos továbbira meg jelentős kedvezményeket vehetünk igénybe.

nyhavn-05_1.jpgAkármerre is csavargunk, rengeteg hangulatos, meseszerű utcát, színes épületet, érdekes, sokszor modern és különleges építészeti megoldást, múzeumot (és persze sörfőzdét:) tartogat számunkra a dán főváros. A turisták örök kedvence Nyhavn és persze legalább egy séta itt is kihagyhatatlan! (fotóhoz forrás: tripadvisor.com)

Na de hogy nekünk mi volt az 5 kedvencünk? Nem, nem a kis hableány! Mert bájos és kedves, ez tagadhatatlan, és megannyi más Hans C. Andersenre emlékeztető mementójával a városnak kihagyhatatlan, de passzív szemlélőnél többet nem tudott belőlünk kiváltani, amivel együtt azért persze még ugyanúgy szerethetjük, de nincs a listán, ennyi. És elnézést, ha ezzel most valakinek óriási törést okozok! Persze mágnesként vonzza a turistákat és állítólag szinte nincs is olyan nap az évben, hogy a sziklákon egyensúlyozó "rajongók" közül a legjobb látószöget keresve bele ne zuhanna legalább egyvalaki a "körülötte vadul háborgó" tenger habjaiba:) Ami azért is vicces, mert apály idején szárazlábbal megközelíthető. Na el is képzelhetitek a sorbanállást egy közös fotó kedvéért....:) Mi ki is hagytuk, és csak hajóról integettünk oda neki:)

little-mermaid-statue.jpg

Hans Christian Andersen meséjéből ismert kis hableány szobra by Edvard Eriksen (fotó forrása: www.destination360.com)

Rajta van viszont Európa leghosszabb sétálóutcájának, a Strøget-nak (az ugyebár hazai) LEGO zászlóshajó üzlete (1.kedvenc), ahol órákat el lehet játszani akár a legújabb készletek kipróbálásával is, vagy szimplán a kedvünkre választott darabkákkal a "pick and build" résznél,... na és persze talán mondanom sem kell, hogy a gyerekek kirángathatatlanok...! Bevallom, még én is alig akartam eljönni onnan és a karácsonyi kívánságlistám is jelentősen gyarapodott..:) Hiába, szeretek legózni! Ez van, nincs is rajta mit tagadni:)  Persze a választék is méltó egy elsőszámú bolthoz, sokkal szélesebb, mint bárhol máshol, ahol eddig jártunk lego-témában...! Az én gyengém személy szerint amúgy is az Architecture-sorozat a Közel Kelet, az Egyesült Államok, Európa és Ázsia városainak jellegzetes építményeivel, legszívesebben az egész készletüket végigépítettem volna, de akkor persze még most is javában ott ülnénk a bolt legosárkánya árnyékában :)

dsc06869.JPG

A Stroget-negyedben alapban rengeteg az utcai zenész, bűvész, mutatványos (akik talán napról napra változnak...ki tudja?), nem is tudtunk úgy végigmenni egyszer sem, hogy a gyerekeket be ne fogták volna valami izgalmas mutatványhoz. Ki ne hagyjátok a céltalan csatangolást!

dsc06863.JPG

A gyerekek óriási kedvence (2) Észak-Európa legnagyobb akváriuma, a "Den Blå Planet" (szó szerinti fordításban A kék bolygó névre hallgat) és fura módon nem csak az, hanem a kávézó terasza mellett megbújó kis vizes játszótere is, ahonnan később a vidrasimogatásra is alig tudtam bekönyörögni az amúgy kifejezetten állatimádó gyerekeimet:)

dsc07064.JPG

dsc07060.JPG

Már maga az épület is egyedülálló, hiszen az akvárium épületének kialakítását az örvénylő víz inspirálta: ötágú karként nyúlik ki a világ különböző típusú tengeri élőhelyei felé (az északi sziklás Feröer-szktől kezdve a trópusi korallzátonyok összetett életéig számos ökoszisztéma életébe betekintést nyerhetünk): 48 akvárium, 7 millió liter víz, különleges állatsimogatások, etetések és bemutatók várják minden nap az idelátogatókat.

the-blue-planet-public-aquarium.jpg

Den Blå Planet a víz felől (kép forrása: hu.orphek.com), a dánok környezettudatossága persze nem csak a designban nyilvánul meg, hanem a működtetésben és az energiahasználatban is, hiszen az öböl vizét használják fel pl az épület hűtésére is.

dsc06958.JPG

Mint már ebből is látszik Koppenhága tengerre épült város: csatornák, dokkok, kikötők városa, és mint ilyen a vízről -  ahol folyamatosan nagy élet folyik - egészen más arcát mutatja: különösen érdekes elmenni egy egy órás, vezetett hajótúrára (3-as kedvenc:), ami számos nevezetességhez vagy amúgy kevésbé látogatott városrészhez is elkalauzol és közben még csak a lábunkat sem kell legyalogolni érte, ami - talán mondanom sem kell - gyerekekkel külön előny! (Kh-kártyában pl ez is benne van!) A túrák több helyről indulnak, tájékozódjatok előre, melyik a legkedvezőbb! Esős napokon a fedett részekben élvezhetjük a túrát, de napsütéses nyári időben - hűs tengeri szellő ide vagy oda - nagyon melegünk lehet a végére...!

dsc06972.JPG

Na és persze mégsem kell csalódnotok, mert ugyan a kis hableány lekerült a saját kis top5 listánkról, de hozzuk a klisét, mert a hely, ahova maga Walt Disney is inspirációért járt Koppenhágába, mielőtt megnyitotta volna első Disneylandjét gyerekekkel egyszerűen kihagyhatatlan, nem is kérdés. Ez maga a TIVOLI (4), a Koppenhága szívében megbújó, 1843-as alapítású romantikus hangulatú park. Sőt megkockáztatom, felnőttek se kerüljék el túlságosan messzire, még akkor sem, ha önmagukban jönnek, főleg ha szeretik a színtiszta adrenalinkoktélt még az olyan "mesterségesen kicsikart" formában is, amit egy vidámpark tud nyújtani... De persze könnyed sétákra, koncertekre és csónakázásra is kiváló. (Amit érdemes előre tudni: belépőjegy a Kh-kártyában eleve benne van, a vidámpark eszközeire külön kell azonban jegyet váltani! )

dsc06891.JPG

dsc06883.JPG

Innen nem messze, a Klampenborg közelében lévő Dyrehavsbakkent leszámítva ez a legrégebbi vidámpark, ami érintetlenül maradt fenn napjainkig. A világ egyik legrégibb hullámvasútjával és számos egyéb szórakozási lehetőséggel a legbátrabbak megtapasztalhatják, milyen pl a szabadesés 2,5 G-vel 50 méter magasból, de persze másfajta kikapcsolódásra is van lehetőség. Aki nem fél a sebességtől, a magasságtól, a pörgéstől, a zuhanástól annak pedig irány a Vertigo, a park legvadabb és kétségtelenül legfelkavaróbb menete (OK, bocsánat: ez persze semmiképpen sem kisebb gyerekeknek, mert eleve 140 cm az alsó magasságlimit!). A 40 méteres karok 100km/h-val pörgetnek meg, miközben teljes, 360 fokos köröket írnak le velünk a város felett. Na persze szerintem 5G-nél a csodás kilátást nem feltétlen fogjátok tudni élvezni:)

Hans Christian Andersen, a nagy dán mesemondó emléke minden sarkon ránk fog köszönni ilyen-olyan formában a városban, és a Tivoliban is van egy kifejezetten neki és a történeteinek szentelt nevezetesség, amit a kisebbek fognak igazán élvezni: "A repülő ládában" 32 különböző mesejeleneten száguldunk végig és jobb, ha előre hozzáolvasunk, mert nem feltétlenül a legismertebb mesék kerülnek tőle itt terítékre:)

dsc07002.JPG

És persze Koppenhága királyi város is (5), Dánia ugyan csak 1849 június 5. óta számít alkotmányos monarchiának és parlamenti demokráciának felváltva ezzel az addigi abszolút monarchia rendszerét, de a világ egyik legrégibb monarchiájának otthona: csak a fővárosban legalább 4 palotát is bejárhattok (Amalienborg - II. Margit, dán királynő  rezidenciája, minden délben őrségváltás az egyenruhás díszmeneteket szeretőknek; Rosenborg - leginkább a kertjéről és a koronázási ékszerekről híres; Kronborg - Kh-tól északra (Elisnore), Hamlet kastélyának is nevezik; Christiansborgban az istálló és a konyha külön látogatható részek a kastélyon belül is, nagyon érdekes bepillantást nyerni, hogyan készülnek nagyban a királyi, diplomáciai fogadásokra). Ezek közül persze mindenki válassza kedvére a leginkább stílusához és programjához passzolót.

palace_chrisb_ch.jpg

Természetesen ezeken felül is még rengeteg lehetőség van körbenézni a kifejezetten gyerekeknek szánt kiállításokon és múzeumokban, pl az Experimentarium City-ben, ami legközelebb 2017-ben nyitja majd meg kapuit egy teljesen új helyen, Hellerupban és kifejezetten népszerű kipróbálható játékos kísérleteiről: tudsz például ellentétes kormányzású kerékpáron bringázni vagy tudatosan irányítani az agyhullámaidat? Tudod, mennyi a reakcióidőd vagy tudsz hangosabban ordítani az oroszlánüvöltésnél? Na ezeket itt majd mind-mind kipróbálhatjátok! Szóval van még bőven felfedezni való kaland a városban! Bátran csavarogjatok!

 

További tájékozódásra ajánlom az alábbi linkeket:

1.Utazáshoz, városnézéshez gyakorlati 5letek itt:

Koppenhága-kártya: http://www.copenhagencard.com/

Akvariumhoz: www.denblaaplanet.dk

Tivoli Gardens, vidámpark: https://www.tivoli.dk/en/

2. Referenciák, cikkek, infok, leírások a városhoz még itt:

http://tokyosolar.hu/Napkollektor-hirek/koppenhaga-nulla-karosanyag-kibocsatas.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tivoli_(Koppenh%C3%A1ga)

https://en.wikipedia.org/wiki/National_Aquarium_Denmark

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr988862698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása