Ashford, a Corrib-tó gyöngye
2016. május 27. írta: SimonffyT Zsuzsa

Ashford, a Corrib-tó gyöngye

A Corrib-tó partján épített Ashford-kastély egyike a világ legromantikusabb helyeinek. A Cong nevű kisfalu szomszédságában felépült, eredetileg XII. századi fényűző kastély 1939 óta üzemel luxus szállodaként. Saját kikötő, helikopterleszálló és persze óriási golfpálya is tartozik hozzá. 350 (acres) hektáros erdős parkjában több száz éves, égbenyúló fákkal is találkozhatunk. (Korábban itt már írtunk a környékről.)

woodbury10_1388354052_ashford_aerial_2.jpg

Ashford kastélya, a birtok és a környék légifelvételről (forrás: www.startribune.com)

1852-ben maga Sir Benjamin Lee Guinness vásárolta meg Ashfordot és jelentősen bővítette a birtokhoz tartozó területeket is. Az ő nevéhez fűződik számos új út és két viktoriánus stílusú szárnyrész megépítése is. Különös gondot fordított a park erdősítésére is. A Guinnesseknek több generáción keresztül, egészen 1939-ig volt érdekeltsége a  birtokban, amikor is Noel Huggard lett az új tulajdonos. Manapság már egy amerikai-ír érdekeltségű szállodalánchoz tartozik és hivatalosan is Európa legszebb 50 "resortja" között tartják számon.

 1_-exterior005-ashford-3.jpg

Egy kis séta? (Forrás: bemireland.com)

A filmesek elsőként 1951-ben fedezik fel maguknak igazán a környéket a szomszédos Cong faluval együtt, amikor John Ford rendező a "The Quiet Man" című (foszereplők: John Wayne és Maureen O'Hara), később klasszikussá váló filmjét forgatja itt. Ez a film Ford első szerelmes filmje és összesen 7 Academy Awards jelölést kapott, majd kapásból 2  Oscart is nyert. A film a szálló luxus magánmozijában folyamatosan vetítésre kerül.

woodbury10_1388353929_ashford_room.jpg

Nem, sajnos ez nem nekünk volt odakészítve:) (forrás: www.startribune.com)

Az 5 csillagos hotelként funkcionáló kastélyban természetesen számos híresség megszállt már (pl. Prince Edward, Queen Mary, Oscar Wilde, Ronald Reagan, Brad Pitt, John Lennon, George Harrison..). Felújitásnál külön figyelmet fordítottak rá, hogy történelmi korhűséggel állitsák helyre az épületet. Itt alapították Írország legelső solymászati iskoláját is, amit különösen érdemes felkeresni, hiszen az ashfordi rezidencia gyönyörű hátteret biztosít a reptetéshez, ha valakinek ilyesmihez támadna kedve...

ashford_castle_spa.jpg

Fotó: Ashford Castle Spa (Forrás: independent.ie)

Szóval ha igazi luxusra vágysz, ne tartsd vissza magad, mert itt aztán bőségesen elhalmozhatod magad kedvedre a királyi családoknak is kijáró kényeztetéssel:) Vagy akár Pierce Brosnan nyomdokaiba is léphetsz, aki itt tartotta az esküvőjét (és nem egy kis görög szigeten:).

 

Valószínűleg az ashfordi nem volt ennyire spontán esküvő :)

Ha azonban csak puszta kíváncsiságból szeretnél körbenézni magában az épületben egy kicsit anélkül, hogy hosszú vendégéjszakákra köteleznéd magad, az is lehetséges: jelentkezz be előre bátran és a vendéglátók szívesen körbevezetnek megmutatni a rezidenciát, ha éppen van egy kis ráérő idejük...

 

Referenciák, további infok itt:

http://www.ashfordcastle.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/Ashford_Castle

http://www.startribune.com/ashford-castle-crown-jewel-of-the-emerald-island/237895301/

A videó részlet a Mamma Mia című filmből :)

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr498751080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

N. Barbie 2016.05.28. 14:48:11

Kicsit tovább kellett volna olvasni a wiki cikket. Manapság már nem ír-amerikai tulajdonosai vannak a kastélynak. 2013-ban megvette egy dél-afrikai család, akiknek számos másik butik-hotelje van.

Kelta Vándor 2016.05.30. 23:34:23

@N. Barbie: Szia, koszi:) Ha vkit erdekel, Red Carnation a hotellanc, rakereshet vagy olvassa el fentebb Barbienal. Egyeb reszletekrol meg tulajokrol infok a megadott referenciakon...
süti beállítások módosítása