A Dingle-félsziget
2015. március 31. írta: SimonffyT Zsuzsa

A Dingle-félsziget

Azt hiszem, nem túlzás kijelenteni, hogy Dingle és az egész félsziget a nyugati part egyik gyöngyszeme. Főleg, ha valakinek olyan káprázatos napsütésben van alkalma megcsodálni, mint amilyen nekünk is megadatott. A gyerekeknek persze mi más lehetett volna nagyobb élvezet, mint Fungie, a delfin megpillantása a kis hajó fedélzetéről, ami óránként szállít turistákat az öbölbe annak reményében, hátha felbukkan közkedvelt barátjuk is. Az esetek 90%-ban fel is bukkan, hiszen ő maga választotta azt, hogy az emberek mellé szegődik, ha kedve tartja. Talán ezért is nagy élmény kicsiknek és nagyobbaknak is a jelenléte. Izgalmas azt lesni, vajon melyik hullám mögül mutatja magát akrobatikus ugrásaival újra és újra.....Aki lencsevégre kapná, annak résen kell lennie. Elképesztő, hogy a hajó személyzete és kapitánya már a hullámos víz legfinomabb rezdüléséből is előre tudja, hol várható a felbukkanása.kerry_irl_080.jpg

Ha valaki gasztronómiai élvezetre is vágyik, ne hagyja ki az "Out of the Blue" éttermet (http://www.outoftheblue.ie/) Dingle-ben, ahol a napi ajánlat mellett számos különleges tengeri fogást lehet végigkóstolni. Finomabbnál finomabbak tényleg és garantáltan friss fogásból származik a nyersanyag:)

kerry_irl_107.jpg

Dingle közel 6000 éve lakott. Rendkívül gazdag arheológiai leletekben, ami elsősorban elszigeteltségének és a modern mezőgazdasági művelés hiányának köszönhető. Sok lelet került elő tőzegmocsarakból különösen jó állapotban. Talán az egyik leglátványosabb megmaradt emlék egy vaskorszakban épült erőd (Cathair Con Rí), melynek egykor 4.5 méter széles és 3 méter magas falmaradványai még mindig láthatóak Camp falu közelében. (Aki több részletre is kíváncsi,  akár interaktiv térképen is megnézheti a falmaradványokat az alábbi linken: http://www.voicesfromthedawn.com/caherconree.

A félszigeten találták az úgynevezett Ogham-kövek legnagyobb részét is. Ezek a kőbe vésett írások az ír nyelv legkorábbról fennmaradt formái. Valószinűleg területjelzésre használták őket.

 ogham.jpg

 

A félsziget fenséges, vadregényes, sziklás partjait homokos öblök barázdálják. Az érzékszerveinknek csalóka lehet a látvány, hiszen még nyári napsütésben is hátborzongatóan hideg vizű öblökröl van szó, de akár szörfözni, akár úszni vagy vitorlázni támadna kedve valakinek, mindegyikre könnyen talál lehetőséget. A hely a túrázóknak pedig egyszerűen paradicsom. (további infok a partokhoz itt: http://www.dingle-peninsula.ie/beaches.html)

 

kerry_irl_052.jpg

 kerry_irl_058.jpg

A félsziget térképét itt találjátok: http://www.dingle-peninsula.ie/home/maps-of-the-dingle-peninsula.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr867318566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szsuzsanna 2015.04.18. 22:46:45

"Fungie" már 92-ben is "ott lakott" az öbölben.
Mi is voltunk, ilyen kishajós kiránduláson, fantasztikus volt.
Az öböl, és a környék is csodálatos, és, ott éppen, nekünk is szép időnk volt.
süti beállítások módosítása