Két világ közt Skóciában
2018. március 07. írta: Kelta Vándor

Két világ közt Skóciában

Bloggerekkel a világ körül - Interjúsorozat 1.

Ti szeretitek Skóciát? Na és mit tudtok róla? Kicsit rendhagyó módon ugyanis most nem Írország lesz a témánk, hanem egyenesen a szomszéd szigetre látogatunk és bemutatjuk nektek Ruby és Gábor blogját, akik már lassan 5 éve élnek Glasgowban. Onnan mutatják be utazásaikat, kreatív ötleteiket, skóciai életüket és kirándulásaikat érdekes fotókkal és videókkal színesítve. Gyertek velünk (na jó: velük...:-) )!

1. Két Világ Közt néven vezetettek blogot immáron lassan 5 éve főként skóciai kalandozásaitokról, szokásokról. Hogyan jött az ötlet, hogy blogot írjatok?

Egy nagyon kedves blogger pár ihletett meg minket és bátorítottak arra, hogy elkezdjük a saját blogunkat. Miután Skóciába költöztünk, nagyon sokan kérdezősködtek tőlünk a skótokról és az itteni életről. Ezért úgy éreztük, hogy mivel sokmindenben mások a skótok hozzánk képest, érdemes erről beszélni. Meg természetesen szerettük volna mi is kiírni magunkból a friss élményeinket a kultúrsokkról és egyéb érdekességekről, amikkel a mindennapokban találkoztunk. Meg szerettük volna örökíteni, hogy milyen is az a "Két Világ Közt" érzés. 

kvk_foto01.jpg

2. Miért tartjátok fontosnak, hogy bemutassátok ezt a meseszép felföldet és az itt élőket?

Úgy érezzük, hogy viszonylag kevés magyar jut el élete során Skóciába és szeretnénk, ha a skótokról nem csak a Loch Ness-i szörny és a whisky jutna az emberek eszébe, mert ez az ország ennél sokkal többről szól. Másodszor pedig, szeretnénk, ha az emberek nem csak a megszokott "otthon ülős" életstílust folytatnák. Szeretnénk, ha más is rájönne arra, hogy mennyire jó sajátkezűleg készíteni dolgokat, együtt átélni valós élményeket. Hogy kitöltsük ezt az űrt, úgy döntöttünk, hogy dokumentáljuk a skóciai kirándulásainkat, így minél többen láthatják, milyen is valójában Skócia igazi arca.

castle_scotland.jpg

Kilchurn Castle, Skócia - KVK blog

3. Mi a munkamegosztás kettőtök között (ha van ilyen)?

Eleinte mindketten írtunk cikkeket és csináltunk mindent, viszont ahogy bővültek a témáink, fejlődni kezdtünk a fotózás és a videózás terén is, egyre jobban megosztottá váltak az ezzel járó feladatok is. Ma már inkább én írom a bejegyzéseket, míg Gabi jobban kiéli magát a kreatív utómunkálatokban (pl. fotószerkesztés vagy videóvágás).

4. Vannak kedvenc témák, melyekről szívesen írtok? Mi a legkedvesebb helyetek Skóciában?

Gabi kedvenc témája a mediterrán nyaralásainkról szóló élménybeszámolók, hiszen napsütésből kevés jut évközben. Én pedig a skóciai kirándulásokról írok nagyon szívesen, főleg ha találok valamilyen nagyon érdekes történetet, legendát, vagy érdekességet a hellyel kapcsolatban. Mi imádjuk Arran szigetét, amit "miniatűr Skóciának" is neveznek. A szigeten belül Gabinak a legmagasabb hegycsúcs, a Goatfell az abszolút kedvenc, míg nekem a King's Cave, ami egy bámulatos barlang csodás kilátással a tengerre.

king_s_cave_kvk_2.jpg

King's Cave, Skócia - KVK blog

5. Azt látom, hogy Skócia mellett azért más régiókból is felkerülnek az oldalra az élményeitek. Blogoltatok már különleges, nem mindennapi helyről?

Igen, több ilyen hely is volt. Talán a változatosság kedvéért most egy menorcai barlangbárt emelnék ki, ami teljes egészében sziklába van vájva. Egy legenda övezi, amit nagyon érdemes elolvasni, mert egy megható szerelmi történethez fűződik. Kb. 20-25 méter magasról, a meredek sziklafal közvetlenül a tengerre néz, és a kilátás lélegzetelállító. Ugyan ma már szórakozóhely is egyben, mégis misztikum övezi.

6. Engem az is érdekelne, hogyan jött a képbe hozzá a másik vonal, vagyis hogy a gasztronómia, a kreatív otthondíszítés vagy más ötletek terén is DIY videókat készítetek? Elsőre kicsit furcsa párosításnak tűnik. Miben támogatja egymást a két téma?

Mi arra esküszünk, hogy mindenből a saját készítésű a legjobb és a legfinomabb. Gabi szakács múltja mára már a saját konyhájában teljesül ki, és tudását nem rest nekem is átadni. Én pedig személy szerint mindig is imádtam kreatív dolgokat készíteni, legyen szó dekorációról vagy bármilyen apróságról. Ha pl. meglátok egy különleges tárgyat külföldi utazásaink során, szeretném én is elkészíteni őket, ezzel is kicsit közelebb érezhetem magam egy új kultúrához. Gabi pedig az utazási videók szerkesztések után a kreatív ötletek vágásában is jeleskedhet.

goatfell_kvk_2.jpg

Goatfell, Skócia - KVK blog

7. Ha 3 szóban kéne megfogalmazni, mit adott nektek a blog, miért éri meg csinálni és mit szeretsz benne legjobban, mik lennének azok, ami ezt legjobban kifejezi?

Élménymegörökítés, tapasztalatátadás és új közös hobbi. Nagyon jó érzés, amikor pozitív visszajelzéseket kapunk, és már ezért is bőven megéri.

loch_awe_castle_copy_2.jpg

Loch Awe, Skócia - KVK blog

8. Mi a 2018-as év szlogenje nálatok a bloggal kapcsolatosan, vannak új terveitek?

Pont most váltunk egy modernebb blogfelületre, ennek a tökéletesítésén munkálkodunk épp. Továbbá, szeretnénk még több ünnepet bevonni a kreatív témáinkba, hiszen eddig leginkább a karácsony és halloween volt a főszerepben. Idén már olvasóink Valentin-napi és húsvéti kreatív ötletekre is számíthatnak. A 2018-as év számunkra a megújulás és a tökéletesítés éve lesz.

9. Ez izgalmasan hangzik, lévén, hogy már most is több platformon aktívan jelen vagytok. Mit ajánlasz azoknak, akik szeretnének Skóciába látogatni? Mi az a 3 dolog, amit semmiképpen se hagyjanak ki?

Azt ajánlanánk, hogy ne csak a főbb látványosságokat próbálják megcélozni, hanem merjenek kevésbé ismert helyeket is felfedezni, amik sokszor szebbek is a főattrakcióknál. A 3 hely amit nem érdemes kihagyni, az a Glenfinnan Viaduct (a híres Harry Potter vasúti híd), Arran sziget, és egy jó skót kocsmaélmény! (+1 tipp: ha valaki rajong a veszélyeztetett állatokért, az Edinburgh Zoo-ban többek között pandákat is láthat!)

glenfinnan.jpg

Glenfinnan Viaduct, Skócia - KVK blog

10. Végezetül, ha bármit kívánhatnátok a jövőt illetően, mi lenne az?

Nagyon örülnénk, ha többen választanák Skóciát nyaralás vagy utazási céllal. És ha esetleg így lesz, akkor szeretnénk, ha ezt megírnák nekünk, és segítünk a tervezésben is akár. Továbbá a jövőben majd szeretnénk távolabbi helyeket is bemutatni a blogon, mint pl.Új-Zéland vagy Ausztrália.

Ruby és Gabi, sok sikert kívánunk a további terveitekhez! Egyben köszönjük az interjút és izgatottan várjuk a további beszámolókat!

A blogot itt tudjátok követni: https://www.ketvilagkozt.com/

A Youtube-on itt találjátok a videókat: https://www.youtube.com/ketvilagkoztblog

A Facebookon itt: https://www.facebook.com/ketvilagkoztblog/

És ha még ez mind-mind nem lenne elég, akár Instagramon is követhetitek őket (egy igazán látványos oldalra számíthattok): https://www.instagram.com/ketvilagkoztblog/

És persze akkor nincs is más hátra, irány Skócia! Fantasztikus utazást!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr6913720266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2018.03.08. 12:52:27

Igen, szívesen mennénk Skóciàba, csak az a probléma, hogy a szàllàsok nagyon dràgàk a nyàri időszakban...

silent man 2018.03.08. 20:51:12

Felföld, nyamnyamm......

Kelta Vándor 2018.03.10. 18:59:05

@Brix: Szia! Szerintem Skóciába tavasszal és ősszel is lehet utazni, az időjárás akkor sem sokban más, mint nyáron. Akkor kedvezőbbek a szállásárak is. A kempingezés, vadkempingezés is lehet egy opció (vagy lakóautót bérelni), bár ez nyilván nem mkinek kaland. Amúgy meg kérdezz rá a KVK-blogon, milyen ötleteik vannak, ha komolyan tervezed, hogy elmennél. (És nagyon jó kis hostelek is vannak Skóciában, az is megoldás lehet:-) ) Remélem, tudtam segíteni!
süti beállítások módosítása