Tavak, lápok, szarvasok: a Glenveagh Nemzeti Park
2017. június 09. írta: Kelta Vándor

Tavak, lápok, szarvasok: a Glenveagh Nemzeti Park

dsc_0202.JPG

Glenveagh, Írország második legnagyobb nemzeti parkja a sziget északnyugati csücskében, abban a Donegalban bújik meg 140 km2-es területen, mely a National Geographic szerint 2017-es év egyik legmenőbb, legfelkapottabb desztinációja . Donegal azoknak lehet nagyon vonzó úticél, akik szeretik az elhagyatott, vad és természeti elemeknek erősen kitett vidékeket, a sziklás óceánpartokat vagy a szélfújta, nyílt hegygerinceket, mindezt a legváratlanabb helyeken felbukkanó várromokkal, kőkorszaki dolmenekkel és kelta kőkeresztekkel megszórva.

dsc09387.JPG

dsc_0169_1.JPG

Maga a Glenveagh Nemzeti Park Donegal közepén fekszik, és 4 jól lehatárolható részből áll össze: 1. a legnagyobb maga a Glenveagh völgye és a környező Derryveagh-hegység; 2. a park délkeleti részén egy lápvidék húzódik a Lough Muck (Muck-tó) körül; 3. az északnyugati részen Crocknafarragh hegyei magasodnak; 4. míg a legkisebb rész maga az Errigal-hegy (lásd következő fotó) és Dunlewy, a legközelebbi lakott település.

dsc_0170.JPG

A kastély az 1860-as években épült a Lough Veagh tó partján, mely igazán festői díszlet egy birtokhoz. Érdekesség, hogy a sok-sok tulajdonosváltás alatt az 1920-as években még maga az IRA is tulajdonosa volt egy ideig. Engem legjobban a tó fölé kinyúló, ódon medencéje fogott meg. Lelki szemeim előtt már azt is lepergettem magamban, ahogy egy meleg, augusztusi este, a vízen lebegve innen nézem a repkedő hullócsillagokat, mintha tűzijátékot néznék..(Kérdés persze, hogy akad-e néha Donegalban igazán meleg, nyári este...ráadásul olyan, amikor még az éjjfekete égbolt is tiszta a felhőktől... Na persze álmodozni ugye mindig lehet..!! :)

dsc_0196.JPG

dsc_0219_1.JPG

Maga a park autóval nem bejárható, a bejárat melletti parkolóban kell hagyni az autót, és onnan vagy sétával (kb 3-4 km) vagy a helyi ingabusszal (3 euró/fő retúr) megközelíthető a tó partján épült kastély és kastélykert, de persze az egész nemzeti park területét kisebb-nagyobb túrautak hálózzák be, így mindenki találhat az aktuális edzettségének és kedvének megfelelő nehézségű és hosszúságú terepet és útvonalat . A kastélyt csak vezetővel lehet bejárni, és egészen zavarba ejtően eklektikus a berendezése, főleg mert a legutolsó (amerikai) tulajdonosok még valami 60-as évek stílusú amerikai életérzést is bele akartak csempészni. A kertjét mindenképpen fedezzétek fel magatoknak, egészen labirintusszerű, amit a gyerekek nagyon fognak élvezni, ráadásul a medencénél egy titkos vártoronyba is fel lehet mászni.

dsc09407.JPG

dsc09428.JPG

dsc09412.JPG

Megközelítés (NP-bejárat):R251-es útról, kb. 17 km-re Dunlewytől K-re (az N56-os útról táblákkal jól jelölt a NP bejárata), itt lehet letenni az autót is. Az ingabuszok csak a látogatóközpont nyitvatartási ideje alatt üzemelnek. (legközelebbi település: Dunlewy)

dsc09396.JPG

dsc09402.JPGdsc_0221.JPGdsc_0224.JPGTovábbi infok a parkról, és részletek a látogatáshoz itt: http://www.glenveaghnationalpark.ie/

Nyitvatartás: http://www.glenveaghnationalpark.ie/plan-your-visit-glenveagh/opening-times-prices/

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr7112580377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása