Inishowen: szél, óceán és egy kis vadság
2017. május 16. írta: Kelta Vándor

Inishowen: szél, óceán és egy kis vadság

dsc09623.JPG

Az 'Inishowen 100' lehetne akár valami gyorsasági motorverseny neve is, ami önmagában sem életidegen rendezvény itt az Ír-szigeten. Lehetne! De igazából nem más, mint az Írország legészakibb csücskében rejtőző Inishowen-félsziget látványos óceánparti útja, ami megközelítőleg 100 mérföld (kb 160km) hosszan kanyarog körbe a félszigeten érintve a legérdekesebb látnivalókat.

dsc_0407.JPG

dsc_0423.JPG

Bridgend településtől indul és elég könnyű követni a jelzéseket, persze legfőképp kanyargós, keskeny, néptelen utakra számítsatok. És ahogy máshol is a szigeten, az útvonalon itt is barna táblákkal jelzik egy-egy látnivaló pontos helyét. Na persze érdemes térképpel/GPS-szel is felszerelkezni, mégis csak Írországban járunk, ahol nem ritka, hogy egyik kereszteződéstől a másikig egyszerűen eltűnnek a jelölések...:) Maga az 'Inishowen 100' amúgy az Írország nyugati partján, az Atlanti-óceán vadregényes, sziklákkal tagolt 2500 km hosszan kanyargó, híres és látványos Wild Atlantic Way része is.

inishowen_map.jpg

Itt az ország északnyugati sarkában érdekes látnivalóból márpedig akad bőven: óriási homokdűnék (Five Fingers Strand), óceánba szakadó sziklafalak (Malin Head - az egész Ír-sziget legészakibb pontja), hosszan az óceánba futó, homokos tengerpartok (Kinnego Bay), kacskaringós hágók (Malmore Gap), dolmenek és neolitikus emlékhelyek (pl. Bocan Stones), több száz éves kőkeresztek (St Patrick Cross, St Mura's Cross, Cooley Cross), vízesések (Glenevin), erődök (Dunree, Grianán of Aileach), világítótornyok (Shroove), romkastélyok (Burt, Northburg), hajóroncsok (Argo Delos, La Trinidad Valencia, The Laurentic..stb..). A félsziget délkeleti felében fekvő Greencastleban, a parti őrség egykori épületében még egy Tengerészeti Múzeum is vár ránk.

dsc09534.JPG

wp_20170413_13_50_56_pro.jpg

inishowen2.jpg

Aki pedig aktívan szereti tengetni napjait utazás közben is, az a szörfdeszkáját semmiképpen se hagyja otthon! De van mód lóháton vágtázni elhagyatott tengerpartokon, golfozni, túrázni, bringázni, tengeri kajakozni és persze mindezek után belakmározni a legváltozatosabb tengeri ételekből kedvünkre...! Ha pedig a távcsövet sem felejtettük otthon, változatos tengeri madárkolóniákban is gyönyörködhetünk, sőt északon, Malin Headnel akár a óriáscápakat (basking shark) is tanulmányozhatjuk vonulás közben. Az óriáscápa a cetcápa után a második legnagyobb halfaj, a cetcápához hasonlóan planktonokkal táplálkozik. (Régebben a májából kivont olajat a repülőgépiparban használták fel.)

dsc_0400.JPG

dsc_0379.JPG

A félsziget nyáron nyilván népesebb, de áprilistól egészen október végéig bármelyik hónap ideális időszak lehet a látogatásra. A táv egy nap alatt is teljesíthető, de ha valaki ki akarja élvezni az óceán és az elemek erejét, és néhány izgalmas túraútvonalat is végigjárna (pl. Malin Headnél megcsinálni az Insihowen Head Loop -ot vagy akár megmászni a Slieve Snaght (615m) hegyét ), akkor 2-3 napot könnyedén el lehet tölteni a térségben. Maradjatok velünk a következő hetekben is, mert a félsziget néhány érdekesebb látnivalójáról külön posztban is írunk nektek!

dsc_0413.JPGdsc09576.JPG

Megközelítés: délről Donegalból Buncranánál az N13-as úton; Letterkennytől Derry felé az R238-ason, Belfast irányából az R238-ason Moville felé. (Az Inishowen-fsz az Ír Köztársaság (ROI) része, hivatalos fizetőeszköz az euró)

Utazási idők: Belfast-Inishowen-fsz.: kb 120 km (2 h); Dublin-Inishowen: kb 225 km (3,5 h); Sligo-Inishowen: kb 130 km (1h45p)

Közelebbi repterek: Londonderry (20 perc), Belfast (1h40p); Donegal Airport (1h30p)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr6912508815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása