Az óceán hangjai: Horn Head
2017. április 28. írta: Kelta Vándor

Az óceán hangjai: Horn Head

Egyszer már összeszedtünk egy csokorra való túraötletet az Ír-szigeten, azt itt mind elolvashatjátok és válogathattok, hova szeretnétek igazán menni, ha a szigeten túrázni lenne kedvetek. De még azon a listán sincs rajta ez a hely, amelyikről ma írok nektek. Ehhez persze a sziget egyik legészakibb csücskéig kell utazni, márpedig Donegalba, ami arról híres, hogy az egyik legfelfedezetlenebb és legvadabb térsége még az Atlanti-partvidéknek is (Wild Atlantic Way), és itt is irány Horn Head....

dsc_0251.JPG

Horn Head egy külön félszigetet alkot, a Sheephaven-öböl része. Valószínűleg a legdrámaibb és az egyik legvadabb a csodálatos donegali félszigetek közül. Az óceán igazi erejét tapasztalhatod meg, ami nem csak a vízben, a hullámokban, hanem az azt messziről hozó szelek erejében, és a természet egészen vadul harmonikus összjátékában is megnyilvánul. Ennek persze az is elemi része, hogy akár 10 perc leforgása alatt 4 évszaknyi időjárást is átélhetsz, így erre érdemes előre felkészülni és a megfelelő felszerelésben (réteges öltözködés, sapka, szél- és vízálló hosszabb dzseki, túrabakancs) nekivágni a kirándulásnak.

dsc_0236.JPG

dsc_0095.JPG

Számos látványos kilátóhely közül kettőt emelnék ki a túra mentén, az egyik kint a fok végén, ahol főleg a 150-180 m magas, tajtékzó hullámokba zuhanó sziklafalak és egy árkádos sziklakapu uralja a kilátást. A másik pedig délebbre, ahol Dunfanaghyra (ez a legközelebbi település) lehet rálátni a háttérben húzódó Muckish és Derryveagh hegyekkel. Mivel az óceáni sziklaperemek kedvelt költőhelye számos tengeri madárfajnak, érdemes távcsővel is felszerelkezni. Azzal a közeli Tory Island-et is jobban megfigyelhetjük.

dsc_0286.JPG

dsc09491.JPG

dsc09480.JPG

Maga a Horn Head Loop-ra keresztelt út egy része autóval is bejárható. Akiket érdekelnek többezer éves kőkorszaki emlékhelyek, azok a félszigeten autózva számos dolment is útba ejthetnek. Figyeljétek a jelzéseket, és legfőképp a tájat, mert néha egyáltalán nincs jelölés, de azon kapod magad, hogy a birkákkal pöttyözött barna tájban ott figyel egy 5000-6000 éves dolmen. Az út nagyon keskeny, de jópár helyen alakítottak ki öblöket, hogy előzni lehessen, vagy elengedni a  szembejövő forgalmat.

dsc_0289.JPG

A McSwyne's Gun néven elhíresült 'fúvólyuk' a félsziget nyugati oldalán található.  Nagyobb viharok idején 60-90 méter magasra is felcsaptak itt a hullámok, ahogy a víz hatalmas erővel átpréselődött a szűkebb járaton, és a hangját 10-15 km-re is lehetett hallani. Még mindig működik, de nem annyira látványos már és könnyen beszívhat a víz, ha túl közel merészkedik vki, így ebben az esetben a kíváncsiságunkat érdemes inkább visszafogni:) A fúvólyukakhoz (több is van) külön túraút is vezet, íme egy rajzos térkép hozzá:

mcswyneloop.jpg

dsc_0254_1.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr2312461723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiskutyauto 2017.04.30. 00:13:46

Szép hely, izgalmas, gyönyörű vadregényes tájak, bár eléggé kopár, Klassz kirándulás lehet, azonban hátborzongató is eléggé egyúttal, és nem csak az állandó borongós hűvös miatt, szél miatt, sok eső és köd miatt... hanem az észak-ír történelembe ha belegondol az ember, hát nem kevés embert ölhettek meg ezeken a partokon sziklákon, és nem csak a XX században a terrorizmus során, hanem korábbi évszázadokban is, a római korig visszamenve, hiszen ez a sziget kétezer éve a borzalmak szigete, szinte folyamatos kőkemény harc ment itt.... ha ezek a sziklák és vízek mesélni tudnának....brrrr

Kelta Vándor 2017.05.02. 11:43:16

@kiskutyauto: Szia, köszi nagyon és érdekes amit írsz! Azért pontosítanék: ugye Donegalban vagyunk, igaz, hogy földrajzilag 'északon', de még a köztársaság területén. A helyedben tartózkodnék az általánosításoktól, sztereotípiáktól és dramatizálástól Észak-Írország (és az egész sziget ) tekintetében. Ha érdekel a téma, utána lehet olvasni az eseményeknek részletesebben, pl itt egy link hozzá: duplex.cafeblog.hu/2013/07/03/eszak-irorszag-elso-resz/ ; meg még egy: www.twonline.hu/toertenelem/xx-szazad/eszak-irorszag-haborubol-a-bekebe.html
Persze véleményekbol, elemzésekbol van rengeteg, szóval keress rá bátran, hogy árnyalódjon a kép és hiteles képet tudj kialakítani magadnak, amennyiben tényleg érdekel a téma.

A 'vallási nézeteltérésekben' leginkább érintett városok magán ÉÍ-n belul Belfast, Londonderry és Armagh voltak. Ebbe én itt most nagyon nem mennék bele, erősen meghaladja a kommentelés kereteit a téma összetettsége, na meg persze bevallom (már hosszú évek óta itt élve), azért én sem látom át tisztán a mozgatórugókat:) Egy biztos: az észak-ír identitás és az ír identitás 2 teljesen különböző dolog lett mára, aminek rengeteg össszetevője van mind kulturális, mind politikai, mind társadalmi, mind az egyén szp-jából. Nem lehet egybemosni a kettőt. Ami most érdekes: a BREXIT ennek a szigetnek a 'belső határán' sok új és régebbi kérdést fog felvetni.

Amúgy meg én azt gondolom, hogy Európában elég kevés helyre tud ellátogatni az, aki teljesen kerülni szeretné azokat a helyeket, ahol az emberiség történelmében 'borzalmak' zajlottak az évszázadok folyamán....SAJNOS ez van!...lehetnénk sokkal kedvesebbek és megertőbbek egymással mi 'ún. emberek'...:) MINDIG ! (nem régen, nem tegnap, nem holnap, hanem itt és most bárhol is élünk...:)
süti beállítások módosítása