Barcelona gyerekszemmel, az 5 kedvenc
2017. február 03. írta: Kelta Vándor

Barcelona gyerekszemmel, az 5 kedvenc

Nagyon is sok kedvenc városom van Európában, de az biztos, hogy Barcelona, a modernizmus és az avantgarde szimbóluma mindig kiemelkedő helyen szerepel nálam, egy nagyon bohém, sokszínű és szerethető város:) Bármilyen szempont alapján is kategorizálok, abban is biztos vagyok, nincs ez másképp akkor sem, ha gyerekekkel indulunk neki, hiszen rengeteg érv szól amellett, hogy miért kiváló úticél a vibráló katalán főváros még a legkisebbekkel is. Az éghajlat mellett nagy előnye például, hogy autóbérlés nélkül egyszerre lehet strandolós és városnézős nyaralást beiktatni, rengeteg a gyerekközpontú múzeum és a család minden tagja számára könnyen lehet sokszínű, kielégítő programokat kreálni. A következőkben álljon itt néhány tipp, hogy családostul ti is a lehető legtöbbet kihozzátok belőle és örömmel fedezzétek fel magatoknak!barcelona-highlights-day-tour-with-skip-the-line-access-to-park-g-ell-in-barcelona-366522.jpg

A szállást szándékosan a tengerhez közeli Barceloneta városrészben foglaltuk le, hogy gyalogosan is könnyen elérhető legyen a tengerpart, ha éppen lazulós, rohangálós és homokozós délutánhoz lenne kedve mindenkinek (egy 2, egy 4 és egy 6 évessel volt is ilyen napunk!). Barceloneta egy közvetlen a tengerpartra épült, régi halásznegyedből átalakított, ma már inkább pörgős és fiatalos városrész. Nagyon színes és otthonos a hangulata, az éttermek és bárok tele vannak helyiekkel, nagy választékban lehet helyi söröket találni, és szuper jókat enni:)  Ráadásul itt is felfedeztünk egy jó kis piacot, ami sokkal kevésbé volt tele turistákkal, mint a Ramblákhoz közeli, a Földközi-tenger térségének egyik legnépszerűbb piaca, a 'La Boqueria'.

dsc09222.JPG

 

A Plaça Catalunya-tól a déli kikötőig, a platánfák árnyékában vezető Ramblák virágos bódékkal, mutatványosokkal, festőkkel és művészekkel (meg persze szuvenír-árusokkal és zsebesekkel!) tűzdelt boulvárdján mindenki végigbolyong, gyerekekkel egyenesen hiba is lenne kihagyni. (talán a délelőtt a legajánlatosabb a látogatásra, mert a du-i tömeg zavaró tud lenni!). Babakocsival is ideális, ráadásul a sétányról egy kovácsoltvas bejáraton keresztül könnyen megleljük az 1830 óta működő helyi vásárcsarnokot (La Boqueria), ahol nagyon finomakat falatozhatunk kedvünkre. Egy-egy ilyen piacon az egzotikus gyümölcsök színkavalkádja, a tapaszok, helyi sonkák, kolbászok, sajtok illata, a tengeri herkentyűk széles választéka, és a nyüzsgés engem mindig levesz a lábamról, így minden városban (főleg a déli országokban) általában előre feltérképezem, hogy ne csak véletlenül ejtsük útba őket!

dsc09200.JPG

 

Gyerekekkel járkálva persze kicsit más szempontok szerint mérlegelünk, mintha csak magunkban lennénk, a tempó is lényegesen nyugisabb, így álljon itt egy lista az ő kedvenc barcelonai helyeikről. Persze a sor folytatható, variálható, hiszen mi 1 hét alatt se tudtunk mindenhova eljutni, amit kinéztünk magunknak, annyi újabb és újabb 5let és lehetőség jött velünk szembe folyamatosan. Nézzük az 5 kedvencet:

dsc09300.JPG

A város múzeumai elég gyerekközpontúak, és jó néhány van, amelyik biztosan felkelti majd a gyerekek figyelmét. Nálunk a kedvenc egyértelműen az interaktív tudományos kiállításáról híres CosmoCaixa (No.1) volt. Az egy hét alatt kétszer is elmentünk, annyira szerette mindenki, bennünket felnőtteket is beleértve, és igazából alig volt látogató rajtunk kívül, így teljesen kedvünkre ki tudtuk élvezni a fizikai, matematikai, geológiai stb..stb..kipróbálni valókat, és a múzeum hátsó részébe épített mini amazoniai esőerdőt. De válasszatok kedvetekre és célozzátok be a nektek tetszőt: a tengerészeti múzeum (Museu Marítim) öreg hajóival vagy az egészen kicsi Csokoládé-múzeum (Museu de la Xocolata), ahol pl lépésről lépésre megnézhetjük, hogyan készítik a növényből a csokit, amit mi ismerünk és elképesztő csokoládéalkotásokat láthatunk vagy ott van a viaszmúzeum is (Museu de Cera), ha vkinek a vicces vagy ijesztő életnagyságú figurák jönnek be inkább.

dsc09194.JPG

Egyszerűen Picasso, egyszerűen csoki :) - Museu de la Xocolata

park-guell-in-barcelona-spain.jpg

Ha van a katalán főváros életében meghatározó jelentőségű ember, akiért önmagában is megéri elugrani ide, az nem más, mint Antoni Gaudí, a város egyik meghatározó jelentőségű építésze. Az 1926-ban megnyitott Güell Park (No. 2) zegzugos ösvényeivel, különös lépcsőivel, színes mozaik alkotásaival, organikus építészeti stílusával egy igazi könyvbe illő mesevilág megelenvenedve. Mindenkinek óriási élmény, aki kicsit is érdeklődik az alkotója és maga az építészet iránt. Érdemes a látogatást a reggeli órákra időzíteni, amikor még nincs akkora tömeg, mert jó pár órát el lehet itt tölteni: a park maga a gyerekek napi mozgásához is ideális 'energialevezető' terep, játszótér is van. A Gaudi-házhoz (múzeum) és (2013 óta a már) a parkhoz külön belépők kellenek, amiről részleteket itt tudhatsz meg. (a metró Vallcarca vagy Lesseps megállójától tudsz egy meredek utcán felsétálni a parkhoz;infok itt) Babakocsival járható.

dsc09439.JPG

dsc09467.JPG

A kikötőből persze hajóutak is indulnak, ahonnan teljesen más látószögből mutatja magát a város, de maga az ide épített akvárium (No. 3) a maga 80 m hosszú cápaalagútjával, rájákkal, holdhallal biztos siker lesz a gyerekeknél. A barcelonai akvárium nagyon jól bemutatja az egész Földközi-tengeri térség tengeri élővilágát. Na persze ezen túl általánosságban is sok térséget bemutat a sarkköröktől az egyenlítőig, van állatsimogató, előadások, interaktív játékok stb...stb..Mi alig bírtunk elszakadni innen! És a pingvinek is viccesek...:) Infok, jegyek itt. (egy másik nagyon kiemelkedő akvárium egyébként Európában a koppenhágai Den Blå Planet, amiről itt írtunk már nektek, az persze pont az északi tengerek élővilágára helyezi a hangsúlyt és energiafelhasználási szp-ból sem akármilyen épület!). 

dsc09131.JPG

Gaudí alkotásait egyszerűen, ha akarná az ember se tudná kikerülni, hiszen lépten-nyomon találkozunk vele szerte a városban. Egyik nagy kedvencünk a szecessziós Casa Batlló (No.4), amit ha máshogy nem, legalább kívülről csodáljátok meg, hiszen a ház minden apró elemében lenyűgöző hihetetlen megoldásaival, íveivel, és kaotikus harmoniájával. A tető, mint egy óriási sárkány les le a városra. Jó tudni, hogy minden belépő mellé adnak egy nagyképernyős mobilt is, ami nem csak audio guide-ként üzemel, hanem az ún. 'kiterjesztett valóság' ( AR) segítségével azt is át tudod élni, milyen lehetett régen itt az élet és hogy nézhetett ki az adott szoba. Bent a házban nem igazán célszerű babakocsival mozogni, de nem lehetetlen:)  Plusz érdemes online előre jegyet venni, mert a hely több is, mint népszerű!A weboldalon előtte mindenképpen tajékozódjatok a programjaikról, mert rendezvények miatt előfordul, hogy nem látogatható. Infok és jegyvásárlás itt

29810_494094823945177_663801682_n.jpg

A Casa Batlló fényjátékban:) Na ugye, hogy nem akármilyen?!

dsc09371.JPG

A tenger felé néző Montjüic-hegyre (No.5) többféleképpen is fel lehet jutni. Az egyik leglátványosabb, ha Barcelonetából a kabinos felvonó (Teleférico del Puerto/Port Cable Car) repít át a tenger, a kikötő, és az akvárium  felett. Onnan egy másik felvonóval (Teleféric de Montjüic )amúgy a régi várhoz tudsz még tovább menni. Mindkettő jó szórakozás a gyerekeknek és a kilátás fentről igazán csodás a városra. A domb oldalában épült falumúzeumban (Poble Espanyol) pedig Spanyolország különböző részeinek építészeti hagyományait lehet felfedezni, miközben kedvedre bóklászhatsz a zegzugos sikátorokban. Ha pedig lekeveredtél a hegyről,  a Plaça Espanyán esténként egy nagyon látvanyos show is vár:  a mágikus szökőkút a fényekre és a zenére táncol (Metro: Plaça Espanya) . Nyilván nyáron késő este élvezetesebb, amikor már tényleg koromsötét van!

dsc09322.JPG

kids_combo_art.jpg

Élmények feldolgozva:) Rajzfüzettel és színesekkel mindig készülünk, mert a lányok minden nap végén lelkesen rajzolnak saját kis vázlatfüzetükbe. Hiába, Picasso és Gaudi mindig inspiráló:) 

A lista korántsem ér ezzel véget, hiszen a sort végtelenségig lehetne folytatni, levezetőnek elég csak elveszni az óváros (Gothic quarter) szűk utcáiban, vagy a város kertjeként is emlegetett Cuitadella park füvén piknikezni egyet a csónakázó tó mellett, ahol még egy életnagyságú mamutba is belefuthattok, akinek egész jól fel lehet ülni az agyarára:) A  Tibidabo-hegyre épült - ma már inkább retrónak számító, ódon vidámpark (Tibidabo Amusment Park) pedig inkább már nagyobb gyerekekkel ideális hely, eléggé kiesik a városból, de az erdő lombjai közott átszáguldó hullámvasútja nagyon vadregényes. És ha még ez sem lenne elég, találtunk egy izgalmas sövénylabirintust (Parque del Laberinto de Horta) is a városban: alig tudtunk kikeveredni belőle :) (metróval itt találjátok: Mundet állomástól 5-10 perc gyalog). A gyerekeknek ez is egy jó kis szabadon rohangálós hely, ráadásul piknikre is ideális, de arra előre készüljetek, mert magában a parkban csak egy sima büfé van!)

dsc09400.JPG

****

Hasznos ötletek a teljesség igénye nélkül:

Közlekedés: Barcelonában a közlekedés legegyszerűbb módja a séta, vagy a metró. Egy bizonyos T10 nevű gyűjtőjeggyel több napon keresztül is utazhatsz (10 EUR). Egy 4-5tagú család hamar elolvasztja:) Ezt a jegyet a reptérről a városba való bejutáshoz is használhatod. Amúgy mind a buszokra, mind a metróra érvényes és megosztható családon belül. Vagy választhatod a külön turistáknak kitalált 2, 3, 4 vagy 5 napos korlátlan utazásra használható bérletet is. Részletek itt.

Magára a Montjuïc-hegyre többféleképpen is feljuthatsz: a hegy feléig mehetsz fogaskerekűvel, amire érvényes a metrójegy. Onnan indul a felvonó (Telefèric Montjuïc) a várhoz. A hegy lábához pedig egy másik izgalmas, csodálatos panorámát nyújtó lehetőség a régi kikötőtől (Barceloneta) induló kabinos felvonó, amiről írtam a posztban, de utána erről is át kell szállni a várhoz menő másikra.

Étkezés: Sok esetben zárva vannak az étteremek ebédidőtől egészen délután 3-4-ig, igy mindig nézd meg a nyitvatartást vagy eleve a vacsorát tervezd étterembe, a helyiek késő estig bevonják a gyerekeket is minden elfoglaltságba, így sokszor látsz gyerekes családokat is együtt vacsorázni. Arra érdemes odafigyelni, hogy főleg azok az éttermek maradnak siesta-időben nyitva, amelyeket érdemesebb messzire elkerülni. Keressétek a  piacokat! Nem csak friss zöldségből és gyümölcsből tankolhattok fel jó áron, hanem számos tapast és street foodot kipróbálhattok kedvetekre! Érdemes elkerülni a La Rambla és környéki turista-csapda éttermeket. Helyette a Gràcia, az El Born vagy Barceloneta negyedeket fedezzétek fel ilyen szp-ból!

Belépőjegyek: Gyerekkel, családdal utazva nagyon is érdemes előre megtervezni az ottlét időszakát és kitalálni mik azok a múzeumok, helyek, ahova mképpen be szeretnél menni. Ha online lefoglalod az általad választott időpontra, azon túl, hogy sokszor jobb családos ár-érték arányt is kapsz, általában bemehetsz a gyorssávon és nem kell kivárni a hosszú sorokat (pl Sagrada Familia, Casa Batlló és más Gaudi-épületek)  vagy Picasso-múzeum, Miro-tárlat stb...Ráadásul vannak olyan épületek (pl Casa Batlló), ahol rendszeresen zárt körü rendezvényeket tartanak,  előfoglalással elkerülheted, hogy belecsússz.

Gyerekes tippek: A városhoz kevés helyen van ennyire közel élvezhető strand vagy tengerpart, ezért Barcelona azoknak is jó úticél, akik pl autóbérlés nélkül akarnak megúszni egy aktív, és ugyanakkor mégis nyaralós kirándulást. Barcelonának nagyon hosszú partszakasza van, ráadásul a környékbeli hangulatos kisvárosokba is könnyen el lehet jutni tömegközlekedéssel, ha vki megunná a helyi strandokat.  A városi parkok is remek lehetőséget kínálnak hűvösebb időben: pl. Jardins de Joan Brossa az óriás hangszereivel, Montjuïc és a vár; Parc de la Ciutadella az állatkerttel és a csónakázó tóval..stb..

Szállás: családdal az egyik legideálisabb, ha kibéreltek egy egész apartmant és önellátásra rendezkedik be az ember. (hostelworld.com-on pl egész jókat lehet találni), de ma már az utóbbi években rohamosan hódító airbnb is rengeteg lehetőséget kínál. Azonban van jó néhány BB és hostel is, ahol a reggeli is benne van az árban és ebédre/vacsorára pedig a városban járkálva meg lehet pihenni vmi jó kis tapas-bárban.

Zsebesek: Már előre tegyél meg mindent az ellen, hogy áldozatul ess a zsebtolvajoknak. A turisták által kedvelt tömeghelyeken sokszor csapatban dolgoznak, és míg az egyik lefoglal, addig a másik hátulról könnyedén kirabolhat. Jobb, ha nem viszel magaddal semmi felesleges értéket. Ami pedig van nálad, azt biztos helyre tedd. Tömeges helyeken különösen légy résen! Mindannyian tudjuk, hogy kisgyerekkel extra gyorsan el tud terelődni az ember figyelme, így biztos helyen tartsátok az értékeiteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr9312177508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.02.06. 11:58:50

nem azért de ezekkel a helyekkel nem lehet ovódás gyerekeket lekötni. se a csokimúzeummal, se a güel parkkal...egyedül az akvárium ami érdekelheti őket...
de amúgy csípem barcelónát...

Kelta Vándor 2017.02.10. 10:21:08

@KUNTYI: Szia, köszi az észrevételt! a csokimúzeum valóban nem a legideálisabb kisebbekkel, egyetértek, bár van jó néhány présgép meg eszköz, amit ki is lehet próbálni. Plusz rengeteg kedvenc rajzfilmfigura fog csokiból rájuk kacsintani:) A Cosmo Caixa viszont tuti befutó 2-199-ig:) Azt azonban nehezen tudom elképzelni, hogy egy ovis ne szeretne egy parkban rohangálni, a játszótéren, a lépcsőkön le-fel mászkálni kedvére, bújkálni a park izgalmas ösvényein. Nekik persze nyilván mindegy, hogy Vilagörökség-e a hely vagy nem:) A színes és ingergazdag környezet rájuk is hatással lesz! Arról nem is beszélve milyen jól kifáraszthatják itt magukat a további városnézős prg-ok előtt, ahol kevésbé lesz mód rohangálni szabadon. Persze ez nyilván mkinek egyéni, a mieink imádták a Park Güellt. Biztos ismered a helyet: a turistás kp-i részen túl egy óriási park az egész, ott nincsenek sokan.
süti beállítások módosítása