Átjáró egy másik világba
2016. október 13. írta: Kelta Vándor

Átjáró egy másik világba

Az Atlanti-óceánba vesző óriások útja

bbc_aurora.jpg

Giant Causeway északi fényben - (Forrás fent: BBC, alább: gallery.en.gov.uk)

gallery_nen_gov_uk.jpg

Az óceán végtelensége, szín- és hangulatváltozása önmagában hordozza a természet ritmikusságát, hullámtermészetét pont úgy, mint az a néha egészen szelíd, ritmikus és kiegyensúlyozott, néha pedig éppen egészen vad és bódító tánc, amit a félelmeink és a vágyaink járnak folyton folyvást egymással! De bármilyen legyen is, úgy lenyűgöző és csodálatos, ahogy van. Persze nagyon is tőlünk függ, milyen perspektívából tekintünk rá. Te például tudsz időt tölteni saját magaddal? Meg tudod engedni, hogy  időről-időre elcsendesedjen az elméd és minél több, számodra igazán örömteli dologgal foglalkozz mind gondolatban, mind a mindennapjaidban? Ha igen, itt biztosan zavartalanul megteheted és választ is kapsz a kérdéseidre, csak ülj le egy neked tetsző sziklára, csendesedj el és hallgasd a hullámok és az óriások válaszát..., mert az egyik legfelemelőbb hely erre Írország észak-keleti végében az a "piciny" kis kiszögellés, ahol a legenda szerint egykor óriások hagyták az utókorra meglepően szabályos formákba rendeződött nyomaikat.

flickr_chim.jpg

A sziklák közül néhány az évmilliók viszontagságainak kitéve úgy formálódott, mintha emberkéz (vagy óriás) alkotta volna őket és persze külön neveket is kaptak:  ilyenek pl. Az óriás csizmája, Az orgona, A hárfa, Az óriás szeme, Pásztorlépcső vagy a Kéménysor (a képen). (Forrás fent: flickr, forrás lent: ireland.com)

ireland-com.jpg

Európa egyik leglenyűgözőbb partvonalának szívében a sajátos, vulkanikus eredetű bazaltformációk millió évek alatt is ellenálltak az Atlanti-óceán és szelek kitartóan vad támadásainak. Nincs ember, akit itt bóklászva ne inspirálna a természet ereje és a számtalan, különlegesen szimmetrikus formákba rendeződött sziklaalakzat sokfélesége. Olyan, mintha egy teljesen másik dimenzióba csöppennénk vissza az időben, egyszerre érzed a vonzódást, a szenvedélyt, a végtelen nyugalmat, a biztonságot, az összetartozást, és mindezt olyan természetes formában, mintha ezer éve ismernéd a helyet. Persze most a XXI. században, amikor szinte az egész világ a lábunk előtt hever, és pár óra alatt teszünk meg elképesztő távolságokat itt a Földön, már furcsának tűnhet, hogy a hely felfedezésekor, a XVII. században jelentős viták folytak arról is, hogy vajon emberkéz alkotta-e vagy a természet formálta a területet vagy egyszerűen egy ismeretlen, óriási lény keze van a dologban. A XVII. században ugyanis semmi ehhez hasonlatosat nem láttak még előtte az itt élő emberek. A területet csak 1692-ben fedezte fel Derry egyik püspöke, de igazából csak egy évvel később került a világ tudomására egy újságcikk nyomán. Igazi nemzetközi figyelmet viszont csak azután kapott, hogy a dublini festőnő, Susanna Drury 1739-ben vízfestményeket készített e különös képződményekről.

sdrury_engraving_1768_gc_wiki.jpg

1768-as metszet Susanna Drury-tól (Forrás: wikipedia) - "Mik emellett a székesegyházak és paloták, amelyeket az ember épített? Makettek, játékszerek csupán." by Sir Joseph Banks felfedező és természetkutató

Sokaknak Észak-Írországba látogatásuk egyik fő célpontja az Óriások útja és való igaz: nem igazán lehet teljes a látogatásod erre a szigetre, ha kihagyod ezt az emblematikus természeti látnivalót! Belfastból már egy napos kirándulás keretén belül is könnyedén elérhető (a szintén érdekes kalandokat ígérő Carrick-a-Rede kötélhíd útbaejtésével) ez az évről évre rengeteg látogatót vonzó, különleges természeti képződmény. Ha valaki szeret túrázni, érdemes a tenger mellett több km hosszan végigfutó túraútvonalakon közelítenie. A területet hatalmas, kb negyvenezer bazaltoszlop alkotja, melyek magassága néhol a 12 métert is eléri, míg maga a megszilárdult láva vastagsága helyenként a 28 métert is.  Az egymáshoz szorosan illeszkedő oszlopok többsége hatszögletű, de vannak 4, 5, 7 és 8 szögűek is. Írország e partszakasza olyannyira egyedülálló látványt nyújt, ezen túl művészek és írók annyi nemzedékét ihlette már meg (köztük pl. William Thackerayt, Mendelshont) évszázodokon át, hogy az UNESCO egyszerre nyilvánította a világörökség kulturális ÉS természeti részének is.

citysightseeingderry_com_gc.jpg

Ez a drámaian vízbeszakadó sziklaperem formálja a "bazaltlépcső" tengerparti vonalát Skóciánál, Straffa szigetén (forrás: citysightseeingderry.com) - William Thackeray angol regényíró szerint ezek a sziklák olyanok, mintha egy réges-régi, mesebeli királykisasszonyt őrizne ott időtlen idők óta a sárkány :)

Az óriások útja vulkáni tevékenység során jött létre, a gyorsan megszilárduló láva alakult méhsejtszerű, sokszögletű bazaltformákká, melyek néhol alacsonyan, máshol magasabban, lépcsőszerűen vezetnek egyenesen bele az óceánba. Persze mint annyi minden itt a szigeten, nevét ez a hely is egy ír legendának köszönheti:) A legenda szerint egykor az ír óriás, Finn MacCool (Fionn mac Cumhaill) épített itt utat magának tengerparti, antrimi otthonától az atlanti vizeken át esküdt ellensége, a skót Finn Gall Hebridákon (Skócia) fekvő erődjéig. Százával szedte össze a hosszú kőcölöpöket, sorjában leverte őket a tengerfenékbe, aztán hazatért, hogy kipihenje magát, mielőtt támadásra indulna Finn Gall ellen. De a ravasz skót óriás megelőzte, maga ment át szigetéről, Staffáról Írországba. MacCool feleségének azonban sikerült elhitetnie vele, hogy az alvó óriás csak a kisfia. Finn Gall megrettent: "mekkora lehet akkor az apa…?" Ezért aztán ijedtében el is menekült és amikor kiért a tengerre, felszaggatta maga mögött az utat, hogy senki se járhasson többé rajta.. Na és azt tudtátok, hogy MacCool útjának túlsó végén, a skót oldalon szintén megtalálhatók ugyanezek a bazaltoszlopok?

straffa.jpg

Straffa-sziget bazaltoszlopai a Herbidákon (forrás fent: woowalls.com, alább: pinterest) - Tudtátok, hogy Mendelssohn állítólag az Atlanti-óceán hullámverésének a barlangnál örvénylő, ütemes robajából alkotta a Hebridák (Fingal barlangja) című nyitányt?

pinterest_giant01.jpg

Az itt megtett túra mindenki számára örök élményül szolgál. Az oszlopokat csapdosó hatalmas hullámok, vagy ahogyan a napfény megtörik a szabályos orgonasípszerű járatok között mind lenyűgözően szépek. A vulkáni láva megszilárdulása gyakran hoz létre hasonlót, ha nem is ennyire látványos léptékben: hasonló képződményeket csodálhatunk meg pl. Új-Zélandon, Szicíliában, Izlandon és még számos más területén bolygónknak, de hogy ne szaladjunk annyira messze kis hazánktól, elég a Szent György-hegyi bazaltorgonákig elmenni, és egy napsütéses, későőszi hétvégénél nem is lehet jobb ürügyünk erre:)

*****

Források, referenciák, további infok:

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%93ri%C3%A1sok_%C3%BAtja

http://www.giantscausewayofficialguide.com/

http://www.femina.hu/utazas/europa_legfurcsabb_termeszeti_csodaja

Megközelítés: Bushmills várostól északra (kb 3 km) - ...van akinek ismerősen cseng ez a név? nem véletlenül, hiszen itt található a sziget egyik híres whiskygyára...:) De erről inkább majd egy másik posztban írunk nektek részletesebben :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr3711799699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.10.14. 10:54:13

Nagyon tetszik ez a poszt, köszönöm az élményt! Egyre jobban vágyom látni ezt a vidéket :)

Kelta Vándor 2016.10.14. 17:10:46

@Árva Gabriella: De örülök!! Már megérte megírni :) Köszönjük és jó utazást!

Agnes Balazs 2016.10.14. 20:51:01

mese szep tajak.koszonom.
süti beállítások módosítása