Westport, egy kis kalandozás nyugaton
2016. június 17. írta: Kelta Vándor

Westport, egy kis kalandozás nyugaton

A Mayo megye harmadik városaként elkönyvelt Westport egy valamivel több, mint ötezer lakosú turistaközpont és mint ilyen, rengeteg lehetősége van az idetévedőnek, hogy felfedezze és szívébe zárja a környéket és magát a várost is. Kifejezetten jó kiindulópontja lehet nyugat-írországi utazásainknak, nem véletlen, hogy Írország kalandfővárosának is nevezik. Talán az egyetlen gond az időkorláttal lesz, mert ott eltöltve pár napot ébredünk csak rá igazán, mennyi kipróbálnivaló lenne még a környéken akár kulturális programokat (Westport-kastély, Clew Bay Heritage Center, Céide Fields, Ballintubber Abbey, Burrishoole Abbey, Knock Shrine), akár vitorlázást (Killary Harbour, Clew Bay), akár a vadregényes Atlanti sziklák vonzásának engedve extrémebb sziklaugrásokat zsúfoltunk is a programunkba.

mayonews.jpg

Fotó: Westport House in County Mayo (forrás:mayonews.ie )

A hangulatos terekkel és utcákkal tagolt kisvárost James Wyatt tervezte 1770-ben. Két központi terére futnak össze a színes homlokzatú üzletekkel és kávézókkal zsúfolt utcák. Az egyik téren egy óra áll, a másikon középen Szent Patrik szobra, és persze nem máshova, mint az írek közeli, szent hegyére, a Croagh Patrickra invitálja a látogatókat:) A kilátásért önmagában megéri felzarándokolni, még ha nem is mezítláb tesszük ezt, ahogy oly sok helyi.

irishcentral.jpg

 A Croagh Patrick tiszta időben (forrás: www.irishcentral.com)

Westport a pubok városa is, a híres West Pub például az egyik legnagyobb az egész országban, a Chieftains együttes fuvolásának, Matt Molloynak zenés kocsmája. De nem is lesz nehéz a városban sétálgatva megpihenni valamelyik nekünk tetsző pub-ban, lépten-nyomon beléjük botlunk majd. Nyugodtan válasszuk a leginkább nekünk tetszőt, biztosan nem csalódunk: a hangulat és a helyiek vendégszeretete a legkimerítőbb napok után is kárpótol majd.

flick.jpg

Kilátás a Croagh Patrickról - A Clew-öböl számos szigetére komppal könnyedén átjuthatunk Westportból. Izgalmas kaland a híres kalózkirálynő, Grace O’ Malley nyomdokaiba lépni (Rockfleet Castle, Clare Island) (kép forrása: flickr.com)

erris-beo.jpg

A Céide Fields nem csak a legnagyobb kőkorszaki emlékhely a világon, hanem lélegzetelállító partvidékével és 6000 évével  egészen testközeli bepillantást nyerhetünk a kőkorszaki emberek mindennapi életébe is. A lápvidék felszíne alatt több négyzetkilométernyi területen őrződött meg az eredeti fal-, sír- és épületrendszer.(kép forrása: www.errisbeo.ie)

A sok kikapcsolódási lehetőség közül talán a gyalogtúrázás az egyik legnépszerűbb Mayoban, ami persze elsősorban a gyönyörű és érintetlen vidéki tájnak tudható be: a levegő kristálytiszta, az Atlanti-óceán lenyűgöző ereje felejthetetlen. A vízisportok (surf, vitorlázás, kite-surf, kajakozás), a lovaglás és a kerékpározás (Great Western Greenway) szerelmesei pedig igazi paradicsomra lelnek itt. A városból még Írország legnagyobb szigetét, az érintetlen Achillt is becélozhatjuk (erről itt írtunk már nektek részletesebben). Izgalmas felfedezéseket és csodás nyári napokat Nektek!

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr968818138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása